Léto je sice za námi a těšit se na něho můžeme zase příští rok, ale i tak tady pro vás mám pár zajímavých receptů které můžete vyzkoušet. Koktejly, saláty, krémy nebo senzační čokoládovo-ořechové smoothie.
Myslím, že vše stojí za vyzkoušení…
Čokoládovo-ořechové smoothie zdobené vlašskými ořechy
1 kelímek čokoládového jogurtu
1 lžíce nasekaných ořechů
¼ šálku polotučného mléka
1 banán
3 kostky ledu
Na ozdobu:
Kostičky hořké čokolády
Vlašské ořechy
Všechny ingredience dáme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Dle potřeby přidáme led nebo mléko, dokud není dosaženo správné (hutnější) konzistence. Nalijeme do sklenic a ozdobíme kostičkou čokolády a vlašskými ořechy.
3 kiwi
0,3 l mléka
100 g bílého jogurtu
1 vanilinový cukr
Kiwi oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Rozmixujeme s mlékem, jogurtem a cukrem. Podáváme vychlazené.
Krém s lesním ovocem
250 g ricotty
½ l mléka
1 sáček vanilkového pudinku
1 sáček vanilinového cukru
3 lžíce cukru
hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz)
šlehačka
V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Zbytek mléka přivedeme k varu. Do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs. Vaříme 2 minuty. Ricottu dáme do mísy a po částech do ní zašleháváme mírně vychladnutý pudink. Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce. Naplníme do pohárů a navrch ozdobíme šlehačkou.
Tip: Pro obměnu můžeme namísto šlehačky ovocný krém posypat nasekanými ořechy nebo mandlemi.
Okurkový salát s jogurtem a mátou
1 velká salátová okurka
250 g bílého jogurtu řeckého typu
2 stroužky česneku
lžíce čerstvé máty
sůl
černý pepř
lžíce olivového oleje
ovčí sýr
Okurky omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kostičky, osolíme a necháme stát, aby pustily vodu. Silně je vymačkáme, dáme do mísy a přidáme olivový olej, část máty a pepř. Lehce vmícháme jogurt a necháme vychladit. Jednotlivé porce na talířku posypeme mátou a najemno nastrouhaným ovčím sýrem.
Tvarohová pomazánka s kukuřicí (mrkví)
kelímek bílého jogurtu
1 Lučina
Kukuřice (mrkev)
špetka soli
lžíce najemno nasekané pažitky
lžíce olivového oleje
Jablko
Smícháme dohromady jogurt, lučinu a olivový olej. Vyšleháme v hladký krém. Vmícháme kukuřici a pažitku a podle chuti dosolíme. Ozdobíme plátky jablka.
Tip: Místo kukuřice můžete pomazánku obměnit najemno nastrou hanou mrkví.
Pokud jste propásli první článek, můžete si ho přečíst zde – Osvěžte se v létě mlékem a mléčnými výrobky.
Napsal/a: Šárka Pelcová