Dřevěné kolíčky

Rubrika: Tvoření s dětmi

kolíčky„Mám hromadu dřevěných kolíčků a nevím, co s nimi. Asi je vyhodím…,“ posteskla si mi maminka. „Tak mi je dej, malá si s nimi ráda hraje,“ navrhla jsem, netušíc, že „hromada“ čítá víc jak stovku kolíčků!

Doma se mi ocitly dvě ne zrovna malé krabice plné kolíčků, pro něž jsem neměla využití. Na hraní nám stačilo jen pár kolíčků, ne stovka! Co s nimi mám dělat? Vyhodit je? Ale to by přece byla škoda.

Po několika dnech jsem marně hledala klíče od sklepa. Za týden zase byl k nenalezení klíč od balkonu. A v tom přišel nápad, jak vyřešit problém se ztrácejícími se klíči a s přemírou kolíčků!

Vyrobíme si kolíčkový držák na klíče!

Časová náročnost: přibližně 1-1,5 h (i s dobou potřebnou na schnutí)

Náročnost tvoření: velmi nízká, barvení kolíčků mohou zvládnout už i dvouleté děti

Cenová náročnost: nízká při použití vodových barev (při použití akrylových barev je cena jen mírně vyšší, máte-li je doma)

– akrylové barvy: lahvička o objemu 40-50 ml stojí cca 30-50 Kč

– oboustranná lepící páska: do 50 Kč (cena se odvíjí od šířky a délky pásky)

(- lak ve spreji: kolem 100 Kč za 300 ml, někdy i víc, záleží na prodejně)

(Místo kupování jednotlivých barev po lahvičkách můžete koupit tzv. „modelářskou sadu“, což jsou také akrylové barvy, ovšem s příměsí. Vlastnosti (např. krycí schopnost) mají ale stejné. Navíc jsou cenově výhodnější – sadu devíti barev lze koupit cca za 100 Kč, přičemž za stejnou částku byste si mohli pořídit nanejvýše tři jednotlivé lahvičky.)

kolicky1Potřebujeme:
– dřevěné kolíčky na prádlo

– barvy akrylové, případně i vodové / temperové

– štětce

– tvrdý papír, nejlépe (bílý) karton

– lepidlo Herkules

– nůžky

– oboustrannou lepící pásku (není nutná)

– staré noviny / igelit na ochranu pracovní plochy

– pracovní oblečení (akrylové barvy po zaschnutí již nelze vodou smýt)

– lak (např. ve spreji, ale není nutný)

Postup:

Postup je velice jednoduchý. Kolíčky nabarvíte dle svých představ. Můžete mít jednobarevné kolíčky, ale také můžete vyrobit kolíčky s nejrůznějšími vzory – pruhované, puntíkaté, s proužky, vlnkami, … Na kolíčky můžete nakreslit rozmanité obrázky. Záleží jen na vás, co se vám líbí či zda potřebujete mít kolíčky barevně sladěné s plochou, na které budou umístěny.

kolicky2kolicky6

Není nutné barvit „zadní“ stranu kolíčku, když tou bude přilepen na podklad.

Chcete-li mít kolíček barevný i „uvnitř“, tedy v místech, která slouží pro přichycení prádla, je lepší nanést jen trochu barvy a čekat, až zaschne. V opačném případě by mohlo dojít ke slepení kolíčku a rozevřít slepené plošky by bylo velmi náročné.

Až bude kolíček pomalován, nechejte barvy zaschnout. Akrylové barvy schnou přibližně 15 min (v současných horkých letních dnech je doba schnutí kratší).

kolicky4Mezitím si připravte podklad, na který kolíčky umístíte. Z kartonu (například stará krabice) vystřihněte obdélník potřebných rozměrů (výška cca 4-5 cm, délka podle počtu kolíčků). Pokud vaše krabice nemá potřebnou barvu, buď na vystřižený obdélník přilepte barevný papír odpovídajících rozměrů, nebo obdélník obarvěte. Ozdobte jej kresbičkami či abstraktními vzory, jak se vám líbí. Nezapomínejte však na to, že na papír budete přilepovat kolíčky. Raději si předem rozvrhněte, kde budou kolíčky nalepeny, a vzory či obrázky kreslete do meziprostor.

Malovat vzory můžete nejen vodovými, temperovými či akrylovými barvami, ale i pastelkami či voskovkami.

Pokud chcete, vyrobte si ke kolíčkům cedulky s nápisy. Nápisy mohou být napsány i přímo na kolíčcích, záleží jen na vás.

Až bude barva na kolíčcích zaschlá a budete mít připravený obdélník, stačí jen kolíčky přilepit. Počkejte, až lepidlo opravdu dobře zaschne, aby se kolíčky pod vahou klíčů neodlepovaly.

kolicky5Na zadní stranu obdélníku přilepte oboustrannou lepící pásku. Sejměte ochrannou fólii a celý výtvor přilepte na vybrané místo. (Raději ne na zeď, protože by se mohlo stát, že vám držák spadne i s částí vrchní omítky – má-li držák sloužit pro větší počet klíčů. Lepte raději na nábytek v předsíni, na dřevěný sloup, …)

Teď už stačí jen umístit klíče na nové místo a je hotovo.

Tipy na závěr:

Je lepší, když použijete akrylové barvy. Vodové i temperové barvy se totiž lehce stírají a špiní prsty. Pokud ale akrylové barvy nemáte, nevadí. Stírání barev by měl zabránit lak, kterým kolíčky přelakujete.

Pokud máte svazky s velkým počtem klíčů či byste si chtěli vyrobit držák pro vícero svazků klíčů, je lepší, když použijete místo kartonu tenkou dřevěnou destičku. Lepící páska totiž velkou tíhu nemusí unést. Dřevěnou destičku je ovšem potřeba na nové místo buď přibít hřebíčky či přišroubovat. Nebo si můžete vyrobit několik jednotlivých držáků klíčů a poskládat je vedle sebe do řady.

kolicky7Držák na klíče můžete připevnit i jiným způsobem. Můžete na obou koncích vyrobit poutka (z kousku drátku, ze silonu, …) a držák zavěsit na hřebíčky.

Držák může sloužit nejen pro málo používané klíče, které se „rády“ ztrácí. Můžete si vyrobit i držák, na kterém bude každý kolíček patřit jednomu členu rodiny.

Kolíčky můžete využít i jinak, nejen k výrobě držáku na klíče. Můžete stejným způsobem vyrobit i „sklerotníček“. Do kolíčků připnete papírky, na které si budete psát nejrůznější poznámky, například seznam nákupu, věci k vyřízení, …

Možností, jak dřevěné kolíčky využít, je velmi mnoho. Již v příštím článku je proto při tvoření opět využijeme.

Napsal/a: redakce (Markéta)

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (5 vyjádření)

  • Moje kolíčky slouží k sepnutí načatých pytlíčků např. s kořením, vanilk.cukrem ,rozinkami a pod.Taky kolíčky připínáme důležité lístky na t.zv. „blbečka“,aby se na něco nezapomnělo.

  • zurafa

    zajímavý nápad
    jinak u nás je to klasika – připínáme kolíčky výtvory na háčkovanou síť

  • ŽOFINKA

    Dobrý den, taky moc chválím :o)
    A mám ještě jeden tip – my vlastně na stejném principu vyrobili věšáček na šatečky pro Barbie. Jen je těch kolíčků kapánek víc, a mají větší mezery mezi sebou, aby se šatky netísnily.

  • Peťka

    Markétko, moc pěkné! 🙂

  • Padmé

    Markétko, děkuji Ti za pěkný článek i za krásné fotky.
    Kouzelné.:-) Moc se mi to líbí. Tvoření s malými dětmi je úžasné.:-)
    Už se těším, až budu mít nějakou neteřinku nebo synovečka a zase se k tomu vrátím (a bude mi potěšením).

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist