Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
značka jogurtů
ahoj, jakou značku jogurtů kupujete pro své děti? Jaká je nejlepší? díky
Já dělám domácí jogurt asi rok, dostala jsem jogurtovač a jsem maximálně spokojená. Dělám ho z kupovaného čerstvého mléka a bílé activie. Z litru mléka ho máme tak na 3-4 dny, je nás doma pět. Starší dcera si do něj míchá domácí marmelády, kakao nebo musli, já taky musli, mladší ho baští jen tak a synovi míchám různé kuličky a lupínky. Nemusím tahat tašky jogurtů, vím, že nejím škrob a v létě (pokud bude) zužitkuju ovoce ze zahrady.P.
Jasně. U nás totiž prodávají přefiltrované a vychlazené mléko přímo od kraviček. Takovou možnost má asi málokdo. Jen mě tak zajímalo, jestli tu někdo takový je.
Danniello, to bys ale musela mít domácí mléko, z toho kupovaného to neuděláš, já si ho pamatuju ještě z dětství od babičky byl výborný, ale musela do vedlejší vsi, kde měli krávu, nevím to jistě, ale asi to tak je.
A co domácí jogurt, děláte někdo? U nás by to nešlo tak na odbyt. Ale kdyby se snědl litr jogurtu denně, asi bych ho dělala. Nemusí se to tahat z obchodu, vím, co v tom je, nevyhazuju tuny kelímků, co vy na to?
díky všem za odpovědi.
hmm, článek zajímavý, takže podle článku mi zase vyplývá, že bílý jogurt nesmí obsahovat žádné přídatné látky, nicméně podle kontrolních testů se to občas “děje“…
No nic, jdu už raději spát…..
to neřeš, holka, důležité je, že v 11 bílých jogurtech našli škroby a vyvodily se z toho nějaké důsledky, snad to pomůže… A my teď víme, že v bílém jogurtu škroby být nesmí, přesně, jak jsi říkala a pokud to někomu vadí, dá si na to pozor. Dobrou noc:-) M.
Hmmmmmm, abych řekla, tak moc nechápu…..
Nechápu to, že na jedné straně říká,že se to nezakazuje, na druhé straně, že by se to mělo jmenovat jinak, než “bílý jogurt“…třeba “jogurtový výrobek“…. což mi zase zní, jako že když je to “jogurt“, tak to tam být nesmí… tak nějak to teda nechápu, připadá mi tam odpor v té jedné větě….
Přidám ještě dva zajímavé odkazy ze stránek Sdružení ochrany spotřebitelů:
http://www.spotrebitele.info/potraviny_zdravi/clanek.shtml?x=2330302
http://www.spotrebitele.info/potraviny_zdravi/clanek.shtml?x=2339332
Ctiradko, při brouzdání na netu jsem narazila na toto:
Poradna – Hanka Michopulu, autorka kuchařky Zpátky domů:
Dobrý den paní Hanko, Mohla bych se Vás na něco zeptat? Ve složení jogurtů Olma BIO jsem objevila škrob. Kromě toho, že neuvádějí o jaký škrob se jedná, nemyslíte, že by bio jogurty škroby obsahovat neměly? A jak je to podle Vás s obsahem těch dobrých bakterií pod zataveným víčkem, je možné aby v takovém prostředí nějaké vůbec přežily? Přeju Vám hezký zbytek víkendu. S pozdravem Adéla K.
Milá Adélo,
váš dotaz jsem konzultovala u Sdružení na obranu spotřebitelů a České veterinární správy. Můj názor je sice stejný jako ten váš, ale vyhláška nezakazuje použití dalších příměsí jako je škrob, želatina a jiné. Výrobek s takovými příměsmi by se však měl jmenovat jinak, než bílý jogurt (jogurtový výrobek, dezert, krém). V tomto bodě tedy Olma chybu dělá, a je na vás, jestli jí chybu na obale chcete prominout.
Biojogurty se liší od konvenčních vstupními surovinami – bio musí být mléko, zahušťovadla (suš. mléko, škrob, želatina) a u ovocných jogurtů také ovocná složka.
Nicméně dobrá zpráva je, že žádná z českých biomlékáren nepoužívá vepřovou želatinu. To k vaší zmínce o půvdou škrobu.
A teď k vaší otázce na obsah živých baterií pod zataveným víčkem. Tyto bakterie jsou anaerobní (žijí tedy v pohodě bez přístupu vzduchu). Podobně jako když si je koupíte v zatavené dóze v lékárně. Na co jsou citlivé je teplota vzduchu: přeš 45 stupňů Celsia už nepřežijí. I v zataveném kelímku tedy v dostatečném množství existují, a to cca 3 týdny. Po této době už jejich obsah v jogurtu klesá.
To jen tak pro zajímavost, já jsem věděla, že jsem ten škrob někde viděla:-))