Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
omáčky a puding
Ahoj maminky, mám takový problém, nebo spíše dotaz, dcerce je 6a1/2 měsíce, baští toho hodně, zeleninku, maso. Teď nám paní doktorka řekla, že můžeme i růži, bílý jogurt, omáčky a puding. Poradí mi někdo, jak připravit puding ¨z Nutrilonu? A jak připravit nějakou omáčku, když němůžu sladit ani kořenit? Díky moc.
Martina
Ahoj, jenom chci doplnit, že v DM prodávají i BIO puding a je dobrý. Ale miminku (13 měsíců) ho také nedávám, jen k narozeninám. Mám pocit, že by měl zatím vystačit s kašemi, bílým jogurtem, mým mlíčkem a začínáme s máslem a Lučinou.
Darčo v tomhle se vůbec neomlouvej máš naprostou pravdu.
a k té krupicové kaši va 3 měsících-no jo to se mamča aspoň v klidu vyspala co? Krupic.kaše je dobrá jen na to že po ní dítě má delší dobu pocit/jen pocit/ na sycení-protože mu dlouho leží v žaludku.jelikož je pro tak malého prcka těžko stravitelná.
Já když tohle slyším, musím se přidat. Je to přesně jak říkal můj bratranec tu příhodu o svém kámoši, který své teprve 5.měsíční dítě cpe klobásama a jitrnicema (že prý malý to chce!) Mámo, nic proti Vám, ale pořád ještě málokdo ví nebo si neuvědomuje, že špatná strava se odrazí většinou až v dospělosti. Na dětech to nemusí být znát. Taky potraviny kdysi měly úúúúúplně jinou kvalitu, všechno se dnes práškuje, všude samá chemie, to už nikdo nevidí a starší generace nás pyskujou, že dětem nic nedopřejeme, že jim odpíráme, ale já to vidím na své babičce (nadváha,DNA, artróza,ucpávání cév, extrémně vysoký krevní tlak, srdce v háji, denně napolyká až 14 tablet, zlobí ji z toho žaludek – vše si začíná uvědomovat až teď ve svých 74 letech a to je pozdě.) Dostalo se mi aspoň zadostiučinění, že mě pořád chválí, jak malou učím na zeleninu a libovoučké masíčko, vyhýbám se uzeninám a sladkým syceným šťávám a učím ji pohybu. Mámo, buďte ráda, jestli máte zdravé děti i babičky, tety a rodiče, máte velké štěstí, ony statistiky mluví o úplně něčem jiném než o zdravé „starší“ české populaci.
Doufám, že se nezlobíte za můj názor.
Darča
když už dáváte jogurty tak se dá troška přimíchat do omáčky místo mléka… jinak si myslím, že strava našich babiček a dědečků se na nich dost podepsala…. vysoký krevní tlak, cukrovka, infarkty, osteoporóza … toho já chci svoje děti ušetřit a proto se starám o výživu… takže lepek až od 10. měsíce, maso nejdřív v roce a když tak max. 1x týdně.. jogurt taky radši co nejdýl… bylinky jsou fajn, kupované výživy jsou kontrolované, takže se do nich nic špatného nedostane….
Janča – a proč myslíš, že má teď tolik lidí alergie??? To je právě tou skvělou stravou, co dřív byla…
máma – mě je 21 a moje máma nepodlehla nátlaku UM a kojila mě (i sestru) plně do 14. měsíců a rodina jí v tom podporovala, protože se to tak u nás dělalo vždycky a třeba alergie u nás v rodině prostě nejsou :)))) V manželově rodině se jedlo taky od mimina všechno a je to samá alergie a nemoci… švagrová zjistila další alergii až ve 35 letech na jahody… dostávala je už jako mimino… myslím, že jste měli víc štěstí než rozumu :))))
Ahoj Martino, já zkusila pudink skoro v roce a baští ho:-) Vařila jsem ho do mléka Hami (dostala jsem a kojím, tak ho aspoň spotřebuji) a pudink Dr.Oetker – Naturamyl. Ten nemá ve složení žádná Ečka, vařím banánový. Podel návodu, jen nesladím a teď jsem vařila poloviční množství, do 1/4l, měl to na 2x. A je dobrý, chutná i mně:-) Omáčky nevařím, kupuji hotové výživy (Hami, Hamé, Sunarka).
Lenka
Mámo, dřív nebyly takové informace o výživě a možnosti stravovat děti zdravě. Dnes je doba už někde jinde, tak mi přijde zbytečné cpát do dětí hned honem všechno možné, když jim to k ničemu neprospěje. Mne a mojí sestru také máma moc neřešila a sestra má alergii snad na všechno a sníženou imunitu a projevilo se to až v dospělosti. Já jsem na štěstí vyvázla, ale co dávám svojí dceři si hlídám, zvlášť když byla malá.
holky holky musím odepsat mám 4 děti 21 18 14 2 roky a když čtu jídelníčky některých dětí u nás byla kaše na noc od 3 měsíce z dět.krupice a sunaru a jináč od 6 měsíce jedli s náma mín jsem solila a kořenila takže poznali knedlíky těstoviny omáčky guláše rohlíky chleba a byly a jsou zdraví občas nějaký nachlazení ale žádný alergie naši maminky a babičky maj pravdu a opravdu se dožívaj vyššího věku a nemarodili
ahojky dodám jen mouku používej kukuřičnou-ve zdravé výživě. V pšeničné je zmiňovaný lepek. a jogurty zkus hollandii,aktivii bílou neslazenou.nejspíš budeš muset zkusit víc značek né každý prcek jí všechno.
Marti, já jsem od začátku dávala jogurt Hollandii (taky jsem jej dávala cca od 7 měsíců), malé chutná. Aktivia ji většinou prožene:o))) Chce to zkusit, na trhu je spousta na výběr, ale doporučovala bych buď bio nebo vyráběné tradiční recepturou a ještě si raděj přečíst, aby tam nebyla želatina apod. jako v Dobré mámě atd.
Omáčky jsou ze začátku holt trošku plané, ale snažila jsem se přidat třeba aromatický kopr, petrželku. Nejdřív jsem dělala „rajskou“-drcené rozvařené rajčata,které jsem teda ale trošku přisladila Glukopurem,aby to nebylo kyselé, koprovku-mouka s vodou,Nutrilon+kopr,bramborovou-vyvařené brambory smíchat opět s moukou+někdy jsem šupla ten kopr. To mimčo dlouho znalo jen chuť mlíčka,takže nevnímá to, že pořád jí to samé-prostě víc nezná, tak jemu to jedno:o) A neboj, časem se repertoár rozšíří nejen o bylinky….
Puding nedělám, protože bych ho musela dělat neustále z Nutrilonu a to se mi fakt hnusí, nechutná mi to, tak to nedávám ani malé. Jestli někdy bude moct normální mléko, tak ho ochutná – možná prvně třeba ve dvou letech (kéž by!!!). Řídím se heslem, že co nepozná,to jí nechybí.A zatím nic jiného než jogurty stejně nesmí…tak toho moc nezná:o)
Jinak k vašim sporům naše strava v dětství x nynější strava – Jančo, taky to zas tak „nežeru“ a piškot jsem občas kolem 10. měsíce dala. I když víc preferuju ty dětské sušenky – aspoň v sobě mají ty vitamíny a železo.
…a ještě dodám:To,že se po podání různých pokrmů dítěti „momentálně nic nestane“,neznamená,že mu to neškodí.To se může projevit třeba až za několik let.