Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Vyrábíte nebo kupujete? anketka
Dobrý den,
při čtení odpovědí v anketě o domácích pracích mě napadlo něco podobného. Zajímalo by mě, které věci (hlavně jídlo) kupujete a které vaříte, pečete, vyrábíte doma. Mám na mysli:
nudle, knedlíky, buchty, chleba, zavařeniny, zákusky, jestli kupujete obnalované filé atd.
Co jde to si dělám sama. Chleba, rohlíky, knedlík – bramborový, kynutý, nebo na sladko. Peču co se dá, koláče, dorty, medovník, buchty, cukroví. Kynuté i nekynuté. Někdy udělám domácí jogurt. Nudle do polévky a v létě zavařuji ovoce zelenina a marmelády. Taky dělám džusy nebo šťávy, griotku, bezinkový likér, bylinkové šťávy…….
A už nevím co vše. Prostě co je zrovna třeba :-))
A ještě taky suším co se dá.
Kdybych bydlela v domečku se zahradou, asi bych se pouštěla i do marmelád, kompotů a okurek, ale teď… jéééjda – vyrábím akorát cukroví! :o) Dort leda tak Krtkův, ale to asi moc domácí výroba nebude;o)
Taky se snažím čas využít jinak než neustálým vařením, ale chleba do pekárny nachystám za minutku a umíchá i upeče se sám. Mám stálý recept bez vážení “měřím zavařovačkou“, občas přisypu ořechy nebo nasekaný česnek, jinak se s tím nepárám, je to rychlovka.
Také dost peču, kromě koláčů téměř vše. Perník, různé bábovky, štrůdly a kynuté buchty s čímkoli. Zavařeniny dostávám zatím od mamky. Když byly děti malé dělala jsem přesnídávky. Jahody a maliny, které náááhodou zbydou dáme do mrazáku a v zimě si na nich náramně pochutnáme. Zavařuji hlavně okurky, třešně, nastrouhaná jablka (na vdolky). Z cukety dělám tzv. omáčku – je dobrá k masu, ale i smíchaná s paštikou na topinky. Rybízová a malinová šťáva dle receptu babičky je také výborná a chutná nám všem.
Pečivo, chleba a knedlíky koupím. Snažím se u sporáku trávit minimum času.
Ještě si v létě zamrazím pórek a nasekanou petřželku. Na podzim přípravíme kadečku zelí.
Danniello…u nás se říká: zelí je naložený, prasátko zpracovaný-může začít zima 🙂
Jak to tak sumíruju, rodiče jsou dobrým zdrojem domácích produktů nejen u nás. Ještě že je máme. Kupované sirupy nemáme rádi a bio jsou děsně drahé. S manželem pijeme vodu, ale malý chce občas šťávičku, tak chodím žebrat k mamce.
Konečně jdu odpovědět na svou vlastní otázku.
Kupujeme těstoviny, i nudle, jednou za x měsíců houskový knedlík, občas rohlíky nebo nějakou dobrou bagetu.
Doma dělám bramborový knedlík (od zakoupení skleněného nádstavce na hrnec, je to super!), máme pekárnu, takže chlebík peču, buchet se u nás sní málo, jen domácí. Nejvíc s tvarohem, jablky, makovec a třené. Zákusky nevyrábím, někdy nám dají rodiče, jinak kupujeme. Některé bylinky a koření taky sbírám. Se zavařováním to je tak půl na půl, okurky dostáváme od našich, milujeme zavařené třešně a broskve, když stíhám, udělám doma. Taky si děláme popcorn, Ježíšek přinesl popcornovač a koupila jsem pytel kukuřice.
Naši dělají bečku zelí, tak si můžeme brát, kdy chceme.
Hotovky nekupujeme, tak jednou za měsíc dva zajdeme na oběd. Jíšku apod. taky dělám.
Bramborko, můj manže alkohol vůůůbec nemusí, ale mou griotkou nepohrdne NIKDY 🙂 On je to spíš takový sirupek 🙂
Ježečku, neboj, receptík se tam objeví za pár dnů – zatím asi bude v sekci Nezařazené 🙂
A díky moc!
Tak na “sirupy“ jsem zapomněla. Děláme domácí bezovou šťávu a bezový likér, bylinky máme taky na zahrádce, libeček, petržel, šnitlík, dobromysl, bazalku a meduňku.
Ájíku, domácí griotku? To zase mooooc zajímá mého manžu a šlo by to taky s černým bezem. Děláme z toho “léčivo“ – lepihub, taky ohromně dobré((-: