Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Potahování dortu marcipánem
Holky, budu dělat na oslavu docela velký patrový dort, potáhnout kulatý dort marcipánem umím, ale jak potáhnu hranatý tak, aby to bylo přes hrany hladce přetažené, nějak mi to nejde do hlavy, na youtube jsem našla všechno možné, ale všechny potahované dorty jsou kulaté, hranatý žádný… 🙂
A když bude mít dvě patra, dole větší obdélník, nahoře menší, mám to potáhnout celé v kuse dohromady, nebo každý zvlášť a pak dát na sebe?
Snad se ptám dost srozumitelně, díky za odpovědi… 🙂
Holky, moc díky, pomohly jste mi, jsem si utřídila v hlavě pár důležitých věcí. Dort bude ve velikosti normálního plechu, ten vrchní o něco menší. Myslím, že špejle musí stačit. S tím rozmasakrováním ohledně těch umělohmotných tyček jsem to právě myslela tak, že když mi ukrojí dort, ze kterého vytáhnout tyčku, tak asi moc pohromadě držet nebude, rozpadne se na kousky, to by mi vadilo. Ale na efekt, to chápu…
Pokusím se to fotit a hodit to pak sem, i když já jsem na to lajdák, ve chvíli, kdy se pustím do práce, tak už pak na foťák zapomenu a jedu, míchám, makám, než je všechno hotovo… 🙂
Ahoj Matildo, jedna možnost je opatrné natahování kolem dortu (jako na videu, je to pracnější, ale i efektnější) nebo jednodušší – v rozích pečlivě uhladit a zbytky odstříhnout nejlépe ostrými nůžkami.
Rozhodně potahuj každý zvlášť. Co se týká sesazování na sebe, záleží asi na velikosti, respektive váze jednotlivých pater. Asi bych to spodní něčím zpevnila, právě aby se nerozjelo, jestli postačí špejle nebo něco pevnějšího je na váze vrchního dortu.
Každopádně držím palce 😀
Holky, když jsem se dívala na božské dorty, tak podmínkou bylo, že musí být jedlý pouze z 50 nebo 60%. Vždycky jsem si říkala, že by mě zajímalo, jak ten tort pak krájí. Samé tyčky, polystyren nebo dokonce dřevo.
Já na zpevnění používám špejle a vždycky to stačilo. ono hodně záleží na velikosti dortu.
To jsem si taky říkala – zakrojíš do dortu a máš tam spoustu nějakých tyček 😉 V jednom tom návodu do spodního patra nacpala 12 tlustých brček a do horního “jen“ 8. Myslím teda, že těma brčkama se to nerozmasakruje, ale i tak – dostaneš pak kousek dortu i s tím… to je divný. Na druhou stranu, pokud to mají být větší a těžší kusy, tak bych fakt měla strach, co to bez toho udělá.
No ale to fakt jen teoretizuju, mně tohle všechno baví sledovat, ale nemám odvahu se do něčeho podobného pouštět (a navíc nemám ráda marcipán :-D). Tak se budu těšit na fotku 😉 – klidně můžeš nafotit i postup 😉
Ty jsi hlavička… 🙂
no, každopádně by mi vadilo, že ten dort musí být pěkně rozmasakrovaný vevnitř těmi tyčkami… je to prostě na efekt, ale svůj účel to má, už to chápu… fakt jsem si na něm seděla… :-)))
No já jsem pochopila, že ty tyčky to zpevní pod tím horním patrem, aby se tíhou nepropadalo do toho spodního a nerozjíždělo se to.
Tak jsem se koukla… jasně, nanesu krém přesně na to místo, kde bude ten vrchní. Ale nepochopila jsem, proč ty tyčky napíchá do toho dortu, pak je všechny odcvikne, takže jsou jen v té spodní části, pak na to posadí druhý díl, zase ho prošpikuje tyčkama, zase je odcviká, a pak to celé zpevní dohromady prostřední tyčí… jako hrají roli ty plastové tyčky nastrkané do těch dortů… ?
si asi sedím na vedení… 🙂
Já to tyčí zpevňovat nebudu… 🙂 zdobičkou nastříkám pucky z krému a přilepím vršek, snad to tu cestu z naší lednice domů ke tchýni autem přežije…
Teda na ty návody se tak pěkně dívá… 🙂
Na ty patra jsem našla třeba tohle – http://www.youtube.com/watch?v=u-_PauOVx74
Další odkaz jsem si zapomněla zkopírovat, každopádně to zpevňují nějakýma tyčkama 😉 v tom zapomenutém to ještě chlapík potíral uprostřed krémem, než nasadil horní patro.
Nuninko, dík, já jsem si právě říkala, že potáhnout celé v kuse by to byl docela mazec, každý díl zvlášť bude jednodušší, jen potom zas nevím, jak upevnit ten vrchní na spodní, aby neklouzaly… když ten vrchní potáhnu, tak ho mám zespod nějak máznout? bojím se, abych si ten spodní pak nějak neumazala, až budu na něj pokládat ten vrch…
ach jo, zkusím ještě sondovat na MMB, třeba se něco dovím…
Matildo, tak já to dělala tak, že vyválený plát položíš na dobře vychlazený dort a uhlazuješ. Pokud ti v rozích zůstanou záhyby, ty odstřihneš, odřežeš a uhladíš do ztracena.
Každý díl potahuj rozhodně zvlášť.
Doufám, že se přijdeš pochubit hotovým dortem.Jsem moc zvědavá na poschodovy.Takový jsem teda ještě nedělala.
Petři, dík, to je přesně to, co jsem nemohla najít 🙂
Dílo se vydařit musí, je to hrozně důležité, takže nic jiného než úspěch si nepřipouštím… 🙂
Teď ještě jak si poradit s tím vrstvením… co třeba nuninka nebo JanaK, ty dělají dortíky často – co mi poradíte, holky?
Matildo, zkus třeba tento návod 😉
http://youtu.be/N5yrYZgIXr8?t=1m
…ať se dílo vydaří 😉 a pak se nezapomeň pochlubit s výsledkem 😉