Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Hlíva ústřičná
Holky prosím o radu:o)
Hlíva ústřičná se dává do jídla celá i s nožkou nebo jen ten klobouk???
Děkuji:o)
Přidám se se žampionama, soused si koupil taky ten pytlík, už nachystaný, jen myslím zalil, uložil do dílny, kterou má na dvoře, no sklízel, jak blázen a ty kloubouky velké, se s náma i dělil:-)
Tak na to juknu, nás to láká už dlouho, ale jen ty žampiony, hlívu kupuji minimálně, tak mě zajímá, jak z ní děláte tu držkovou???
Pěkný,jen nevím zda se to vyplatí pěstovat když se jí musí svíétit,při dnešní ceně elektřiny?A to mám smůlu slámu nemám k dispozici,už se vidím jak lezu po poli a kradu tu hnusnou slámu co tam mají nastohovanou.Při mé šikovnosti by mě zavalila.
Holky, tady jsem vám našla odkaz,kde je to super popsané. Přesně tak, jak to pěstujeme my doma. Jde to i venku, ale lepší doma, vhodné je i v garáži či ve sklepě,protože pak můžete pěstovat celoročně. Ono to možná vypadá složitě,ale je to opravdu jednoduché. No a sklizeň je nekonečná, jak je to dost velké,tak to odřízneš a za pár dní to podroste a roste zase. Pak to chvíli může vypadat,že je po všem,ale to se nelekejte, jen to bude odpočívat a pak zase obrazí.
Ta sláma,když nacpete do toho igelitového pytle se navlhčí,aby se propařila,ale pak se ty houby už nezalívají!
http://www.rady-kutilum.com/hliva-ustricna-pestovani-138
No a jak konzumujeme? Přesně jak popisujete..děláme z toho různé druhy omáček, taky tu držkovou polívku,ta je super, zavařujeme i zamražujeme:-) Tak dobrou chuť!
Dadulo, snese to i mírný mráz?
Jak se to zalívá, když už je to prorostlé skrz pytel? Stále odvazuješ a nalíváš vodu? Jak často?
Jo a jak dlouho sklízíte hlívu z toho jednoho igeliťáku?
Dík. Markittka.P
Dadulo díky za rady…asi zkusím pěstovat. Houby jsem ještě nepěstovala, všechno se má jednou zkusit:o)
Dneska jsem z ní dělala právě drškovku…mňam, mňam, mňam:o)
Dadulo,píšeš vlhko a chladno,stačilo by ve sklepě?Akorát nevím kde vzít tu slámu.No někde mrknu co se kde nabízí.A noc dík!
Dřív se tak i prodávali žampiony.A co jak ji zpracováváte.Já z ní dělala polévku(falešnou držkovou)a jako gulášek a jinak nevím.Díky!
Když jsem ještě bydlela u rodičů, tak s pěstováním hlívy přešel můj taťka, jelikož věřil, že mu pomůže překonat rakovinu (prý pomáhá i jako prevence). Bohužel mu to nepomohlo, ale to nic nemění na tom, že nám hlíva zachutnala a v jejím pěstování pokračujeme. Teda moje mamka. Co vím, tak se dá koupit, no jak to nazvat semeno hlívy. Do igelitového pytle se nacpe obyčejná sláma a prolívá se tím semenem a pak se zaváže a někam pověsí. (Mamka to mívá ve spižírně, kde je vlhko a chladno. To semeno se pak zapaří a začne pracovat v tom pytlu, poznáte to tak, že uvidíte, jak to tam jakoby plesniví ta sláma, je to takové bílé všude tam,kde jste nalili to semeno. Takže se potom na těch místech nožem proříznou díry, propíchá se to na různých místech. No a těmi otvory pak prorůstá ta hlíva ven. A musím říct, že to pak nevíte co s tím, roste to jak plevel,že pak rozdáváte sousedům, zamražjete, zavařujete:-) Viděla jsem že třeba i na aukru prodávají substrát na hlívu.
Pro inspiraci mrkněte sem:
http://aukro.cz/hliva-ustricna-substrat-o-vaze-13-15kg-i1455226949.html
Sem s nápadíkama a radama jak na to, Dadulo:o)
Dadulo a jak a kde ji prosím pěstujete.Prosím o radu,třeba bych to zkusila.Dík
My si doma pěstujeme hlívu ústřičnou sami a taky ji použijeme celou:-)