Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
ryby a jejich příprava
Ahojky,tak se chci 1. pochválit:-) jakou sem si dnes uvařila mňamku.-)
a za 2. načerpat info jak připravujete ryby Vy:-)
Inspirovala sem se v pořadu pod pokličkou a včera taky -jste co jíte:-) a dneska jsme si udělali rybí den.
Uvařila sem rybí polévku z filet-mořská štika a z grenadiéra-to sem koupila poprvé a může opravdu doporučit-výborné jemné maso příjemné chuti:-) klasika na másle kořenová zelenina,podlít rybím vývarem a nakonec sladká smetana s troškou mouky.Koření : bobkový list,nové koř.černý pepř a muškat ořech.
No a zbytek grenadiéra sem upekla.
Udělala sem si těsto-mléko,vejce,hl.mouka. Vymazala pekáč.dala 1díl vyváleného těsta na placku-potřela máslem utřeným s česnekem,solí a petrželkou-nasypala cibuli na půlkolečka-dala vykostěnou rybu-přidala mrkvičku na tenká kolečka,přidala mražený hrášek-zakryla 2dílem těsta-placky:-) a dokonale utěsnila…potřela zase máslem a dala pod alobal péct….
tak doufám,že sem Vám udělala chutě:-)))
a čekám na Vaše dobrůtky z ryb:-) K
…potulne haha-))))Nic ve zlem holky,ale vzdy,kdyz kupuji ryby,vzpomenu si na segru,jak nadava,jak jsou u vas ryby draheee-))opravdu je to u vas pry luxus..no ale maso uz take-)))Pri posledni navs.v Cr jsem si dala v restauraci pstuha a nestacila jsem koukat nad cenou-((
U nas jime ryby hojne,nejvice milujeme lososa!!!A dneska jsem pripravila manzel.a me na grilu pstruhy(jen osolit,ocesnekova-staci i suseny prasek cesneku,dat maslo a na str.gril ci troubu pect),k tomu chleb a cer.vinko-))
(deti meli pstruha uz vcera-))
Ryby jsou zde velmi levne,vsemozne druhy,jen v chladicim boxu,nebo i mrazene, jak je libo..casto musim koukat do slovniku na nazev,nebot je neznam(spise jsme si mohli kdysi daaavno tomu,dovolit jen kapra,ze-))
Takze me tesi,ze muzem jist zdrave a pritom levne-))
Ryby u nas vedou-)) Jessica
No, já taky i přes ceny neodolám a rybky kupuju. Zase ušetřím za uzeniny. Na ten guláš používám většinou filé z tresky, jinak miluju pangasia na jakýkoliv způsob, lososa, pstruhy, mňam.
PaKo a jaké filetky,z jaké ryby.
ten guláš to je super-to vyzkouším. a ta křenová omáčka-.mńam-máš pravdu ceny jsou vysoké:-) ale zase je to zdravé a chutné a já mám prostě z ryb vždycky báječný pocit-nikdy po nich nejsem nafouklá nebo přejezená jako po vepřovém třeba:-)))) K
![Peťka](http://www.vasedeti.cz/wp-content/uploads/2013/01/Peťka_avatar-50x50.jpg)
ten guláš je opravdu dobrý, také jsem to už zkoušela. Je to takové zajímavé, ale dobré! 🙂
Tak my ryby milujeme všichni, jen ty ceny už tak ne. Na lososa je výborná křenová omáčka. Lososa jenom osolit, přírodně opéct, nejlíp na másle. Šlehačku našlehat jen tak do polotuha, lehce osolit a vmíchat podle chuti strouhaný křen a lžičku hořčice. Může být i křeník. Z filetů jsme teď měli rybí guláš. 600g filé nakrájet na kostičky, odložit na talíř. Na oleji zpěnit dvě menší cibule na nudličky, přisypat nudličky ze čtyř barevných paprik. Osmahnout, přidat asi 4 stroužky česneku a malý kečup a asi 10 min. podusit. Potom do omáčky přidat rybu a lžičku drceného kmínu a sůl, podusit doměka. Může se zahustit lžičkou škrobu. Je to skvělé s kroketami, ale i sbramborem, rýží.
Kamčo, teda, sbíhají se mi sliny 🙂
Jinak – rybí filé dělám podobně jako Ty polévku – do pekáčku (nebo i na pánev a nechat vypéct)- cibuli, zeleninku – hrášek, mrkev, brokolici…., nasolenou rybu s kořením na ryby,(z koření je taky výborná bazalka nebo tymián) obložit máslem, můžeš i posypat sýrem a zapéct – je to mňamka 🙂
A to druhé určitě zkusím – zní to skvěle.
Jinak ryby máme moc rádi, já miluju pstruha na másle… 🙂
Jinak pangasia peču taky se špenátem-listy a ke konci pečení přidám vajíčko:-).s bramborem je to všechno dohromady vážně bašta.
Leenco-je to dobré-toho muškat ořechu jen jemně nastrouhat–dá tomu vůni i chuť:-) a ono je to pak s tou smetanou skoro jako omáčka:-) takže se to dá klidně jíst i na těstovinách:-)
Piškotko ta omáčka by mohla být pomerančová omáčka.
Losos s pomerančovou omáčkou:
Očištěné rybí řízky rozdělíme na dvě poloviny. Kuličky koriandru umeleme spolu s celým pepřem. Touto směsí poprášíme plátky lososa. Na pánvičce rozehřejeme olej s máslem. Na mírném ohni plátky asi 10 minut smažíme a občas obrátíme, dokud po obou stranách nezezlátnou. Vyndáme je z pánve a udržujeme teplé. Do pánvičky přilijeme pomerančovou šťávu s rybím vývarem nebo bílým vínem. Přivedeme k varu a odškrabáváme všechno, co se přichytilo ke dnu. Vmícháme smetanu a vaříme tak dlouho, až se tekutina vyvaří na řídkou omáčku. Scedíme. Kousky ryby rozložíme na vyhřátou servírovací mísu a přelijeme omáčkou. Ozdobíme čerstvým koriandrem nebo petrželkou a strouhanou pomerančovou kůrou.
Karamelo, v prvé řadě: tebe bych chtěla mít za mamku :o)) A pak, já s malou milujeme pstruha – potřu česnekem, posolím nebo posypu kořením na ryby od Kotányi a obalím v mouce smíchané s mletou sladkou paprikou, peču na másle s olejem, aby se nepřipálil! Mňam! k tomu brambor, zeleninovou oblohu, kde nesmí chybět červená cibule na kroužky :o) Jinak ryby leda pak už jen smažené v trojobalu, já se strašně zase pídím po omáčce k rybám, hlavně mě zajímá ta k lososovi, já lososa miluju, a vůbec ryby a malá po mně! Vím, že jako au-pair jsem ve Švýcarsku jedla lososa s nějakou omáčkou, taková žlutavá, k tomu zelený chřest, bože to byla mňamka. Uvažuju se té rodinky zeptat, jak tu omajdu dělá. Škoda, že tak krásně sytě zelený chřest tady nenajdu……
Teda, už se mi sbíhají sliny:-) škoda, že jsem to nečetla dřív, tak příští týden.
Já dělám Pangasiuse, koření od Antonína Ryba na bylinkách Kabajaki. Je to výborné, ale pořád stejné, ráda vyzkouším s tou smetanou, dělám tak kuřecí, mňam!
Karamelko, Tvůj recept zní také skvěle, jen trochu delší příprava. Zaujala mě polévka, já ji nejím (na Vánoce z kapra u tchýně), ale Tvoje zní dobře, z těch filet.
no moji kluci o ryby moc nestojí,takže je to vždycky spíš za trest:-))) Ale už vím jak na ně,zapeču sumečka s bramborem,zalité smetanou- dělají se tak kotlety,kluci ani nepoznají že je to ryba a je to výtečné
Nikdo nic?:-))) sem zapátrala a Grenadier je novozélandská treska..hmmm byl dobrý:-) K