Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
rýže - potenciální alergik
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, je možno vařit pro 10-ti měsíční holčičku-potenciální alergičku rýži? A jakou nejlépe, sáčkovou nebo normální? Je nutné ji mixovat nebo jen mačkat a s čím je nejlepší ji třeba nakombinovat(maso, zelenina, atd.? Jak to třeba holky děláte, aby to bylo rychlé? Je možno toho navařit i více najednou a pak to i zamrazit? Děkuji předem.
Ahoj Fifi, souhlasím s Katkou s rýží parboiled. Já vařím většinou obyč, ale někdy i ve varných sáčcích. Ta v sáčcích nám stačí na jendo jídlo pro všechny (manžel, já, prcek – 20m).
Když byl menší, taky jsem do rýže míchala kde co, takže vlastně taková rizota, později i s masem. Zpočátku jsem mixovala, pak víc uvařila a dávala celou. S mrazením rýže zkušenost nemám, spíš jsem si uvařila, namixovala a zamrazila tu zeleninu a přílohu vařila čerstvou.
Lenka
Katko, díky za rady. A kolik toho asi na ty dvě porce potřebuješ? A myslela jsi tím parboiled sáčkovou rýži?
Rýže se bát nemusíš. Je považována za hypoalergenní potravinu, i když i na ní jako na všechno může alergie být. Nejlepší pro prcka je asi parboilled, protože jsou v ní uchovány aspoň některé vitamíny a minerály. Natural je těžko stravitelná. Já jí synovi od začátku jen mačkám, kombinuju jí s hráškem, mrkví, pohankou, dýní, cuketou, červenou čočkou, atd. Vařím najednou dvě porce, jednu syn sní ten den, druhou nechám na další den v lednici (je nutno rychle schladit). Jídlo jinak moc nemrazím, myslím, že tím mrazením to ztrácí část výživové hodnoty. Tak spíš výjimečně, pro případ nouze. Jinak myslím, že to vaření obden zas tak moc času nezabere.
Katka