Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Přísady do potravin
Tak tohle mi přišlo do mailu:
Přísady do potravin
Distributor: Klinika dětské onkologie Univerzity Dűseldorf
1. Neškodné přísady
E 100,101,103,104,105,111,121,122,126,130,132,140,151,152,160,162,163,170
E 174,180,181,200,201,236,237,238,260,261,262,263,270,280,281,282,290,300
E 301,305,306,307,308,309,322,325,326,327,331,332,333,334,335,336,337,382
E 400,401,402,403,404,405,406,408,410,411,413,414,420,421,422,440,471,472
E 473,474,475,480
2. Podezřelé přísady
E 125,141,150,153,171,172,173, 175,240,241,477
3. Nebezpečné přísady
E 102,110,120, 123,124,
4. Přísady poškozující zdraví
* Poškození střev E 220,221,222,223,224
* Poruchy zažívání E 338,339,340,341,450,451,463,465,466,407,483,485,486
Eiscreme E 107
* Kožní onemocnění E 230,231,232,233
* Zničení vitamínu B12 E 200
* Cholesterol E 320,321
* Citlivost nervů E 311,312
* Kurděje E 330 je nejnebezpečnější !!! (rakovinotvorný)
obsažen např. v krabím masu, sýru BONBEL, houby v
konzervách, rajčata v konzervách
5. Rakovinotvorné přísady
E 131,142,210,211,213,214,215,216,217,239
Pozor
E 123 je silně rakovinotvorný !!!
V USA a Rusku zakázán !
Pozor na následující přísady především v těchto potravinách:
Mamba E 123/E 110, pozor !
Medvídci ze želatiny, Harribo – želatina, lentilky, šlehačkový pudink Zotti, rybí prsty
Iglo, smetana Kraft, smetanový sýr se salámem Kraft, vanilkový pudink E 102/E 110,
hotové omáčky všeho druhu.
Vyvěsit a používat !!!
Jedná se o zdraví Vaše a Vašich dětí.
Zabraňte používání těchto přísad tím, že budete správně vybírat výrobky, které
kupujete. Kupující nakonec určuje složení výrobku. Myslete na Vaše zdraví a zdraví Vašich dětí.
Okopírujte si tuto zprávu a předejte jí Vašim přátelům a známým.
Doporučovala bych přečíst si nějakou odbornou knížku ohledně výživy a stravy – třeba RNDr. Petr Fořt napsal několik knížek, v nichž rozebírá i škodlivost/prospěšnost potravinových přísad. Některé z potravinových přísad skutečně označuje jako potenciálně rizikové, ovšem většina z nich je neškodná nebo naopak prospěšná – pod různými Éčky se skrývají např. i vitamíny. Navíc výzkumy jdou stále dopředu a některé přísady potenciálně škodlivé se ukazují jako spíše prospěšné.
Myslím, že takovéto poplašné zprávy jsou vytržené z kontextu a navíc ještě zkreslené obsahově, takže je rovnou mažu a nepřeposílám. Když chci seriózní informace, najdu si to v seriózní knize.
Chudák pan Krebs, nebude mít nikdy pokoj ;-).
Tohle opravdu vypadá jako poplašná zpráva, taky už mi to přišlo mailem několikrát. Doporučuji http://www.bezkonzervantu.cz, myslím, že tam se dozvíte víc, než z nějakého seznamu vytvořeného bůhvíkým 🙂
“Článek“ (= tentýž text), který byl zde na VD jsem odstranila po upozornění, že by to mohlo být klasifikováno jako šíření poplašné zprávy. Ostatně poté, co se mi dostala do rukou celá knížka o potravinových přísadách, tak mi tenhle text opravdu přijde jako podvrh. Docela mě překvapuje, že v něm není ani zmínka o E620-625.
To vysvětlení, jak vzniklo tvrzení, že kyselina citronová je rakovinotvorná, bylo pod tím odstraněným článkem. Až budu mít víc času, tak to dohledám a napíšu.
E 330 určitě rakovinotvorná není. V nějaké diskuzi buď tady nebo na baby-café jsem četla, jak tento blábol vznikl, ale nemám čas to hledat. Souvisí to se špatným překladem.
Za hoax se rychle označí vše, co nedopatřením uteče z míst, odkud to utéci nemělo.
Je to jednodušší, než kdyby měli chemické továrny zvané potravinářské závody vysvětlovat, proč cpou lidem jedy s bombastickou reklamou. Co dospělí, ti si můžou vybrat. Ale chudáci děti.
E330 je kyselina citónová, ano. A je rakovinotvorná.
No co, hlavně že je to výborný konzervant, a zní to přijatelně, skoro jako “citrón“, že? 🙁
Takže ji budou dávat dále do všech zavařenin, protože to lidi budou kupovat, když to zní tak neškodně.
Holky, neplašte.
E330 je jenom kyselina citronová, tak nevím, proč by měla být rakovinotvorná. Myslím,že je tu někde na webu o Éčkách článek i s diskuzí a odkazy.
Doporučuji http://ecka.foxnet.cz
No… je pravda, že názory na různá “éčka“ se liší dokonce i u odborníků… ale co se týká instantních výrobků, z těch tedy používám jen instantní kávu, je fakt, že všechny ty polévky, omáčky a podobné “chutnosti“ v prášcích, nejenže se domácím nevyrovnají chutí, ale umí nadělat pěknou paseku ve střevech. Takže inst. polévky u nás jen ve stavu nejvyšší nouze (tak 3x do roka).
V různých obměnách mám podobné cedulky vyvěšeny a založeny všude možně. Na lednici, v kuchařce, mezi dopisy, u koření…prostě kam chodím.
Z vlastní zkušenosti můžu říct, že jednak se názory na to, co je a není škodlivé mnohdy dost liší, a jednak fakt není reálné to dodržovat, v našem světě.
Nicméně, zdá se, že tento výčet, cos tu vyvěsila, je dost odpovídající, a blíží se mé představě pravdy o potravinách. Tedy spíše “chemických výrobcích“, než potravinách. 🙁
Smutná pravda.
Jedinou jistotou je jíst potraviny v přirozeném stavu, jen tepelně upravené-luštěniny, obiloviny v přirozené podobě,ovoce zelenina, ořechy, maso. Žádné směsi, polotovary, konzervy, instantní přípravky…
Julie, toto už koluje hrozně dlouho. Jedná se o hoaxovou zprávu.
Více na stránkách http://www.hoax.cz
ZDE:
http://www.hoax.cz/cze/index.php?action=hoax_detail&id=161&page
Desc=ecka_-_prisady_do_potravin