Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
jídlo a koření
Ahoj všichni!
Mám roční holčičku, už jí vařím vlastně všechno co jíme my, jen to nekořením. Ale to jídlo je vždy takové bez chuti, chtěla bych se zeptat na radu jaké koření mohu používat? Mohu jí do jídla dávat např. Vegetu? A dále nevím zda jí již mohu dávat jídlo s česnek? děkuji všem za rady. Anna
Anna
Ahoj, já jen doplním, že bys měla při kořenění potupovat tak, jako bys zaváděla novou potravinu, čiliž po jednom druhu a vždy tak 2-3 dny počkat, co to udělá…a nejdříve se doporučuje dávat koření (bylinku) v sušené podobě (je méně alergenní) a až potom čerstvou…
Ahoj,
česnek už dát můžeš, ale rozumně.
Vegetu a jiné přípravky nedávej, je v nich glutaman sodný – pro děti naprosto nevhodný.
Existují jiné varianty sušené zelenińy se solí, např. Solčanka a Vegi Vegi a ty jsou už bez glutamanu.
Já jsem používala jako koření kmín, majoránku, bobkový list, bazalku, oregano, tymián, pažitku, petrželku (prostě zelené koření) ale zase jen trochu. Děti si na tu novou chuť musí zvyknout a taky abys malé příliš nezatížila trávení.
Přeju ti, ať malé novinky chutnají.:-)

Trošku česneku určitě neublíží. Vegetu vybírej jen bez glutamanu (např. Solčanka, nebo tento typ výrobku vyrábí i Avokádo), nejlépe seženeš v obchodě se zdravou výživou, určitě můžeš použít čerstvé i sušené bylinky, vřele můžu doporučit libeček, voní jako magi a perfektně ochutí všechny pokrmy. Já ho používám takto: např. když vařím přílohu (brambory, těstoviny, rýži…) tak jí dám jako obvykle vařit jen ještě přidám větvičku libečku a když je příloha hotová, tak libeček prostě vyndám a vyhodím. Stejně se používá v omáčce, polévce atd. Listy libečku se dají nasekat a použít místo petržele či pažitky.