Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Sklokeramická deska
Chceme si do nové kuchyně pořídit novou vestavěnou sklokeramickou desku (manžel ještě uvažuje o plynové, ale to už je asi pasé – nebo ne?)chtěla bych vědět, na co si dát pozor a co znamenají kritéria jako: halogenová, standardní zóna, hi-light zóna, jak funguje dotykové ovládání, za jak dlouho trouba vychladne po odstavení apod. Díky Jana
P.S. uvítám i zkušenosti ostatních maminek
Všem vám moc děkuji, opravdu jste mi pomohly, přidám k tomu ještě doporučení v prodejnách a rozhodnu se, nemohu moc dlouho čekat, protože nová linka se mi už dělá.
My máme sklokeramiku u babičky, dotekovou (AEG), která má i uzamčení, aby se to nemohlo zapnout (vypnout náhodou). Je pravda, že Lucinka ještě plotýnky nezapla, protože se to musí držet déle, zatímco doma mi knoflíkama na plyn kroutí – naštěstí se jí ještě nepodařilo plyn pustit, protože se musí nejen otočit knoflíkem, ale i zatlačit a chvíli držet. Na sklokeramice se ovšem vaří dle mně daleko lépe než na tom plynu.
Ahoj, právě děláme novou kuchyň, koupili jsme vestavěnou plynovou desku. Myslím, že plyn není ještě pasé.
Ahoj,
mám sklokeramiku, ale s knoflíkama. Po té, co jsme měla příležitost si vyzkoušet u tety, kde jsme byli na dovče když ona byla mimo Evropu (vlastně jsme hlídali dům) tu dotykovou, tak každopádně bych knoflíky už znova nechtěla.
Knoflíky nejdou zablokovat, kdežto ty tlačítka mají zámek proti zapnutí (docela komplikovaně se to vypíná).
Navíc když ti náhodou něco uteče, tak tito nezaleze za kolečka, ale jen ti to oblemcá povrch, což se myje líp.
Určitě bych volila tu, kde jsou ty kolečka dvojitý (ne kolečko a ovál, protože to je fakt na pekáč a ten asi na sporáku moc nepoužíváš ;o)), protože by se ti tam třeba nedalo použít nějaký malý rendlík – třeba co já v něm vařím Tomíkvoi, tak je to tip ťop na tu nejmenší varnou zónu právě v té dvojité. A ta velká je zase super na papiňák, nebo na rýži…
Chladne to podle mě tak akurát, není to hned, jako plynový, ale nemám s tím problém.
Na čištění používám LArrin čistič sklokeramických desek.
Ale pokud bysme měli koupit nový sporák (možná bude potřeba do nové kuchyně), tak bch asi na 90% šla do indukční sklokeramické desky.
Ta totiž funguje na základě nějakého vedení proudu a ne tepla, takže se o ni nedá spálit, any když na ní sáhne dítě při vaření. A taky můžeš dáttřeba malý hrneček a ono to „hřeje“ jen pod ním…
Ahojky,taky mám sklokeramiku s dotekovým ovládáním a jsem velice spokojená.Když se na tom člověk naučí vařit,tak je to super. Myslím tím jako odhadnout dobu chládnutí a tímpádem vypínat dřív, než se jídlo dovaří (např. rozpálím pánvici na vajíčka a v momentě, kdy je tam rozklepnu,tak vypínám desku – udělají se na zbytkovém teple). Toto zbytkové teplo mi hlásí každá plotýnka – dokud tam svítí „H“, tak je ještě teplá. Využívám to i k udržení teplého jídla před podáváním. Hi-light zóna je taky fajn věc, já to využívám např. na velký hrnec na knedlíky. Čištění je ale opravdu trošku magie, mě se osvědčilo občas umýt prostředkem Savo glanc na akrylát. vany a sklokeramiku, jinak po každém vaření utírám vlhkou žínkou, stačí to. Když se totiž člověk na tom naučí vařit, tak u mu zas tak často věci „neutíkají“ a desku tak moc neušpiní, max. rozsypané koření nebo občas ukápnutá omáčka.
S tou ochranou před dětmi – nemám zkušenost, malá je ještě mimik, ale nedovedu si představit, jak by dítě se svou výškou na to ovládání došáhlo a hlavně se trefilo právě na spínací bod. I já když nedám prst přesně, tak nezapnu. No a taky v návodu je popsané zabezpečení před náhodným puštěním právě od dítěte. Zatím to nepoužívám, ale zkoušeli jsme to, hned jak jsme měli desku novou a funguje.
Myslím si, že plyn passé není, že je to jen na zvyku a rozhodnutí kuchařky, co si vybere:o)) Snad ti mé zkušenosti pomohly.
Ahoj aannyy, já mám dotykové ovládání a nemohu si ho vynachválit. Mám 2,5 dceru, která vaří se mnou, sporák sama ještě nezapnula, spíš mi ho občas vypne, což je mnohem jednodušší. Jinak vychládá docela rychle a neustále upozorňuje, že je horká, ještě se mi nestalo, že by se malá popálila, jednou si trochu sáhle a od té doby je pokoj. Já osobně bych jiný vařič nechtěla, naši mají plyn a mně připadá pomalý, já před tím měla elektriku, ale sklokeramika u mne vede. Rychlé vaření, snadná údržba, značku mám Zanussi.
NO teď to po sobě čtu a doufám, že to pochopíš. Napsala jsem některý věci dost skomoleně.
ahoj já mám doma sporák se sklokeramickou deskou. V první řadě bych ti radila to samé co Alena co se týče toho ovládání. Určitě knoflíky. A aby měla zabezpečení proti zapnutí dítětem. Já mám bez zabezpečení, a musím malého hlídat, protože se zrovna naučil knoflíkama otáčet. Hi-light zóna znamená, že je ten varný kruh dvojitý – buď dva kruhy – větší a menší, nebo malý kruh a obdélník – na obdélníkový hrnec, pekáč. Na každé desce jsou čtyři malý kolečka, na kterých poznáš, jestli už je ta která plotýnka vychladlá – Pokud svítí červeně, je ještě teplá a nesmí se mýt! Jinak s tím mytím je to ale dost ošemetný. Dělá to barevný skvrny, ale osvědčil se mě Cif superkrém. Tím to jde dobře. Jinak asi už není, co bych ti napsala.
A halogenová nevím co znamená. Ale řeknou ti to v obchodě.
Přeji šťastný výběr.
aanyy, bohužel se sklokeramickou deskou zkušenosti nemám. A o koupi neuvažuji a to ani v budoucnu. Jen když nad tím uvažuji, volila bych spíše zapínání knoflíky, neboť si neumím představit, jak dalece je dotykové ovládání zabezpečeno proti zapnutí sporáku, když se ho dotkne dítě, kdežto knoflíky je možné „zacvaknout“ a pro zapnutí sporáku se musí „vycvaknout“ a pak teprve s nimi lze otáčet a tím se sporák zapne, ale skutečně nemám zkušenosti. Snad ti tu někdo poradí více.