Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Kuchyňské spotřebiče
Holky, v souvislosti s diskuzí ohledně domácí pekárny bych se vás chtěla zeptat i na ostatní kuchyňské spotřebiče.
Které máte…a využíváte je každý den nebo často a nedáte na ně dopustit. Které máte…pořídily jste nebo dostaly, ale moc je nevyužíváte…a proč. A které byste chtěly pořídit, po kterých toužíte…. a proč?
Danielo, taky jsme jí dostali a taky jí po čase někde “zapoměli“. A máš pravdu, s tím zabíjením. Já jsem žádné testy nedělala, ani jsem to nikde nečetla. Je to jen můj velmi silný pocit, že z mikrovlnky vytahuju amarouny ať tam vložím cokoli. Takže píšu, jak to cítím, a je mi jedno, jestli to někdo vyzkoumal nebo nevyzkoumal.
Mikrovlnku používám denně, nedovedu si představit, že bych brambory ohřívala v kastrúlku:)
Já vařím oběd ráno a jím ve 12.hod. tak mi jídlo vystydne, takže si to ohřejí v mikrovlnce:)
Dělám v ní i hrnkové knedlíky, grilují kuře aj.
Je to mašinka, která opravdu usnadní práci v kuchyni:))
Je to zvyk, my jsme mikrovlnku dostali, nijak jsem o ni nestála, ale byl to svatební dar a společenský problém hned se jí zbavit. Stála v kuchyni, občas jsem ji použila, ale spíš z lenosti, úspora to není, pokud se ohřívá na plynu, má určitě větší spotřebu ta mikrovlnka. Teď už je to promlčeno, takže z kuchyně zmizela a nechybí mi vůbec.
Ale s tím zabíjením je to zvláštní, všichni o tom mluví, ale někdo do ní dává kynout těsto. Kdyby vše zabila, kvasnice by podle mě nefungovaly. Nevím, nejsem biolog ani fyzik, ale tohle si podle mě odporuje. Jak to tedy je?
No, to máš pravdu, ale zase to jídlo je prostě hmota bez čehokoli, jako třeba rozpuštěná petflaška.
V jídle, i ve vařeném, jsou živé složky (třeba vitamíny a tisíce dalších věcí) no a to vše mikrovlny zabijou. Možná jsou dobré na shnilá jablka, protože zabíjí i hnilobné bakterie, takže se pak nemnoží v trávicím traktu, ale jinak nevidím žádný klad, tedy z dlouhodobého hlediska. Ale jsem radikální, nikomu to nevnucuji, každého věc.
Lien, nějak jsem tvůj příspěvek nepochopila.
Mikrovlnku používám z toho důvodu, že když mám ohřát např. knedlíky, zelí a maso, tak to jsou 3 kastrůlky, spotřeba plynu, pak vody na jejich umytí a takhle jenom opravdu otočíš knoflíkem. O spotřebě mého času nehovoře.
Qinty
A nevadí vám, že z mikrovlnky vytáhnete po pár otočeních jenom mrtvou hmotu? V návodu píší nesušit domácí mazlíčky, protože chcípnou jako všechno živé, co se tam dá.
A já zapoměla na digitální váhu, vážím s ní jak divá:)))
No, u nás doma jede denně konvice, mikrovlnka na ohřívání jídla, kráječ na chleba, na ten nedám dopustit. Potom je výborný tyčový mixér a ruční šlehač, taky používám min. jednou týdně. Méně často ale přece toastovač a sendvičovač. Odšťavovač skoro nepoužívám, jedině pokud se urodí hodně podzimních jablek s krátkou dobou spotřeby. To je pak denně jablečná šťáva. A friťák hlavně na kapra a květák, nemusí se obracet, hranolky, krokety a řízky skoro nedělám. A pro Corinu, skvělé jsou sendviče s tvarůžkama rozmačkanýma s trochou másla, lehce osolenýma a opaprikovanýma. Přidám pár koleček cibulky, třeba proužek papriky a všem se dělají boule za ušima.P.
Zapomněla jsem ještě na jeden hodně používaný strojek a to je ruční šlehač. Taky dobrý výmysl, který hodně ulehčí práci.
Qinty
Díky tomu, že mám dost prostornou kuchyň, tak mám i stálé místo pro kráječ, topinkovač,kávovar (momentálně nevaříme, nějak si od překapávané kávy odpočíváme) a taky na malý robotek, který jsem koupila v Globusu v oddělení Tchibo. Stál jenom 500,00, ale nedám na něj opravdu dopustit. Drtím na něm strouhanku, strouhám zeleninu, dělám pomazánky. Nádobka je sice asi jenom půllitrová, ale opravdu nemá chybu. Friťák jsme odstavili asi tak před 5 lety, protože je u něho hrozně velká spotřeba tuku, která se musí obměňovat a docela to leze do peněz. Mikrovlnku používáme jenom na ohřívání jídel nebo na sušení kostiček pečiva do polévek. Někdy tak suším i pečivo na strouhanku, když vidím, že mi to na řízky nevyjde. Ale to jenom výjímečně. Varná konvice je v provozu docela hodně a taky papiňák. Vařím v něm třeba omáčku, i když je maso zmrzlé. Dám ho na cibulový základ a nechám pomaloučku “cikat“ a nic nemusím rozmrazovat.
Ale co bych ještě chtěla, to je robot, který bude mít výkonný hnětač. Abych mohla dát suroviny do sebe a vymíchání by provedl on. Asi napíšu Ježíškovi. Ale nevím, který rok mi ho přinese. Jsou přece jen důležitější věci.
Mixér (s nádobou) se mi moc neosvědčil a skončil jako nejméně používaný přístroj v krabici ve špajzu. Tyčový je mnohem lepší. Toustovač je v provozu často, syn si dělá tousty jak z rohlíků, tak housek, chleba i normálního. Zkoušela jsem v něm ohřívat i karbanáky (nezaklapávám na pevno rukojeť) a jde to taky.
Opečený toustový chleba z topinkovače namazaný lehce máslem nebo sýrem, na to plátek salámu-to mi moc chutná.Jestli je taveňák s nebo bez vápníku neřeším, protože třeba pečivo i chleba jsou taky skoro bez mouky, jenom ze směsí, a nikdo to neřešíme. Nejím to za den 3x, tak to snad tolik nevadí.
Qinty