Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Sušené maso
Ahoj Jani, moc bych tě prosila o odpověď, jakou má nutriční hodnotu sušené maso samo o sobě. Pominu-li obsah solí při tom, když se nakládá např. do grilovacího koření. Jak je to s jeho stravitelností? Je vhodné jej mít v jídelníčku nebo raději se mu vyhýbat? A co třeba při dietách, je u některé ze základních diet (např. 2, 8, 9) přímo kotraindikováno nebo naopak dopručováno? Díky moc, pa *
Jani, moc děkuji, pomohla. Dozvěděla jsem se, že je to zdravější než mnoho tepelných úprav 😉 Díky *
Ahoj Ježečku,
odborník tedy nejsem, ale zjistila jsem, že 25 g sušeného masa odpovídá cca 60 g syrového se všemi nutričními hodnotami. Je lehce stravitelné, bohaté na proteiny, nízkotučné, většinou bezlepkové a má podobné účinky jako energetický nápoj. Doporučuje se spíš sušené hovězí maso.
Výrobci tvrdí, že je vhodné při redukční dietě i některých dalších dietách; žádnou studii, která by to potvrzovala jsem však nenašla, a ani takovou, která by se zabývala kvalitou sušeného masa.
Kalorická hodnota sušeného masa v 1 balení např. Jerky se pohybuje v rozmezí od 237 do 270 kJ. Jerky se tímto řadí mezi potraviny vhodné pro stravování během redukční diety. Příjem kalorií pro dietní režim je stanoven na maximum 2000 kcal denně. I malý kousek sušeného masa obsahuje velké množství energie.
U šetřící diety je sušené maso vhodné pro pokračování diety v domácím prostředí, ovšem mělo by být nekořeněné a kvalitní (osobně bych doporučila spíše rehydratované).
O redukční dietě jsem již psala a ohledně diabetické jsem nic nenašla.
Osobně bych nějakou srovnávací studii uvítala, ideálně v našich podmínkách, protože si myslím, že lidé o sušeném masu obecně moc nevědí.
Asi jsem ti moc nepomohla, viď 🙂