Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Vysoký cholesterol u dcerky
Dobrý den, dcerce 6 let, byl zjištěn vysoký cholesterol /6/. Docela mě to překvapilo, smažené jíme málo, hranolky nejí vůbec. Je hubená /20 kg/. V rodině to nikdo nemá. Jediný problém u ní je ovoce a zelenina. To od prvních příkrmů odmítá a to v jakémkoliv stavu. Je to až tak daleko, že nás vidí, že např.jíme ovoce nebo salát a utíká pryč, že se pozvrací. Jediné polévky jí, takže tam se snažím vpašovat hodně zeleniny /mrkvovou, brokolicovou atd./ Opravdu nechce sníst ani jablko, což považuji za ovoce které sní snad každý. Jsem z toho zoufalá. Chtěla bych poradit, jaké potraviny úplně vyloučit z jídelníčku. Přijde mě divné, dávat dítěte nízkotučné mléko,nízkotučný jogurt. Na pečivo jsem jí mazala jedině máslo, takže to asi vynechat. Ale zase si nejsem jistá, jaký jiný tuk používat na mazání. Ráda bych se vyhnula podávání tablet, budu ráda za každou radu. Krásný den.
Dobrý den
vysoký cholesterol může být z mnoh příčin , může to být geneticky podmíněné. K rozvinutí problémů dochází až pod vlivem vnějšího prostředí, nejčastěji při přejídání, obezitě, nesprávné skladbě našeho jídelníčku nebo fyzické neaktivitě.Nebo důsledkem jiného onemocnění, které zasahuje do metabolismu tuků.
Například o některá onemocnění ledvin, jater, štítné žlázy, o cukrovku a další. Může jít i o důsledek užívání některých léků je na Vašem pediatrovi aby Vám vysvětlil co je třeba udělat. popřípadě jsk upravit jídelníček.
dietu č. 7 neboli nízkocholesterolovou si můžete najít i na internetu.
pokusila jsem se nějakou najít a tak třeba s http://www.diabetologie.cz
cituji:
Výběr potravin
Maso
•Maso libové – hovězí zadní, telecí, jehněčí, kuře bez kůže, krůta bez kůže, králík.
• Ryby – sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé. Ryby by měli být zařazeny 1 – 2x týdně, obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin (kyselina eikosapanteová EPA a dokosahexaenová DHA) – mají preventivní protisklerotický účinek.
• Uzeniny – používáme méně často – libová šunka, libové dietní párky,uzeniny bez viditelného tuku
Mléko
• Pouze egalované nebo odstředěné sladké i kyselé
• Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko,
Mléčné výrobky
• Jogurt bílý, jogurt s marmeládou dia, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný
• Sýry tvarohové (Žervé, Lučina), tvarůžky, plísňové i zrající sýry, tavený sýr do 30 % t.v s.
• Vyjímečně zařazujeme tvrdé sýry, které mají vyšší obsah tuku
• Pokud má nemocný sklon k otylosti, nezařazujeme sladké druhy mléčných výrobků, jinak občas můžeme zařadil do jídelního lístku nízkoenergetické druhy např. jogurty Vitalinea, termix, ochucený tvaroh apod.
Vejce
• Pouze bílky v lehce stravitelné úpravě Žloutek vylučujeme z jídelního lístku vzhledem k vysokému obsahu cholesterolu
Tuky
• Pouze rostlinné oleje a margaríny – tyto tuky obsahují nenasycené mastné kyseliny, které snižují ukládání cholesterolu v cévách
• Vylučujeme živočišné tuky – sádlo, máslo, lůj, slanina, škvarky, zabijačkové produkty…
Sacharidové potraviny
• Vzhledem k otylosti jako rizikovému faktoru aterosklerózy je doporučeno v dietě omezit cukr, moučníky, cukrovinky
• Příkrmy – brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, Dieta nízkocholesterolová
• Mouka hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná
• Tmavé pečivo, celozrnné mlýnské a pekárenské výrobky
Ovoce
• Neomezený výběr, pouze méně často ovoce, které je příliš sladké a přezrálé (banán, hrušky, hrozny, švestky)
Zelenina
• Bez omezení
Koření
• Zbytečně pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme,
•Dodržujeme správné zásady zdravé výživy
• Vhodné je používat naťe