Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jemný perník
Mohla bych poprosit o radu ohledně pečení perníku? Já perník nikdy nejedla (nechutnal mi) a proto ani nepekla, ale dcera si ho vyžádala… Perník byl výborný (chutnal překvapivě i mně),ale dost se drobil. Prosím, Nuninko, co mám změnit, aby se perník nedrobil? Moc děkuji a ještě napíšu ten můj recept (snad nic nevynechám 🙂 ):
2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku cukru
1/2 hrnku oleje
1 a 1/2 hrnku mléka
2 vejce
prášek do perníku
prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
Recept bych ráda pokud možno zachovala, perník byl opravdu výborný – jen mě napadlo třeba mouku namíchat hladkou a polohrubou…nebo jen poloviční množství prášku do pečiva…nebo dát jen 1 hrnek mléka… Ještě mě napadlo – poprvé jsem na pečení koláče použila pečící papír, jinak plech vymazávám, nemůže hrát roli i to? Prosím, poradíš?
Je u receptu příliš mnoho prášku do pečiva na takové malé množství mouky.Stačí jen jeden a to prášek do perníku.Dáša.
Ha, tak ne LIEN, Lussy psala ten recept na velký plech… 🙂 Normálně budu muset k očnímu… 🙂
Marinado, kdysi se perník pekl jen s jedlou sodou. Pamatuju si ještě babičku, jak drtila hřebíček a badyán, aby měla koření do perníku, protože prášek na perník nebyl.
Tak se můžeš pouštět do zkoušení, držím palce, ať je to tentokrát bez chybičky 🙂
Matildo, jsi hodná – děkuji za recept. Mně přišel ten prášek do pečiva taky už moc, ale na internetu u toho receptu lidi psali, že bez toho to nevyběhne. Ale chystám se to nahradit tou jedlou sodou. Díky moc.
Marinado, perník pečeme často, naučila jsem i dcerku, takže si ho děcka už upečou samy. Náš osvědčený recept na normální plech nebo větší pekáč:
2 hrnky mouky – míchám půl napůl hladkou a polohrubou
1/2hrnku oleje
1 hrnek mléka
1/2 hrnku cukru krupice
3 vejce
1 prášek do perníku
Pokud máš – 2 nastrouhaná jablíčka to krásně zjemní a perník se pak fakt nedrolí.
Můj postup je, že našlehám ta tři vejce ve šlehací míse zároveň s cukrem a pak tam šoupnu všechno najednou – mouku, mlíko, olej, PDP, jablíčka až do ušlehané hmoty. Takhle je to super nadýchané, vysoké, a dohromady než to naliju na plech je to záležitost 5 minut, proto ho peču moc ráda. Holky nešlehají, míchají vařečkou, občas jsou v něm hrudky, ale i tak je výborný, i když ne tak vysoký.
Zarazilo mě právě, že na takové menší množství mouky máš dva prášky do pečiva, to bych rozhodně ten normální vynechala a dala jen prášek do perníku. Nebo místo toho jen jedlou sodu a perníkové koření.
LIEN – dík za recept, já když dělám na vysoký plech, tak poměruju od oka ten můj recept, ty ho už máš vychytaný, tak si ho okamžitě značím 🙂
Lussy – díky moc. Už si to tisknu.
Marinado,
kdybys přeci jen chtěla zkusit jiný recept, mám jeden osvědčený naprosto dokonalý:-)
Perník vysoký na velký plech:
1 litr hladké mouky
500 g cukru
1 vejce
1 prášek do pečiva
1 prášek do perníku
3 velké lžíce kakaa
2 dl oleje
500 ml mléka-přiléváme postupně
Ježečku, děkuju, olej teda zkusím příště taky přidat. Babička mi to radila taky, ale jak jsem koukala na internetu na jiné recepty na perník, tak skoro všude bylo toho oleje zhruba tak jako je v tom původním receptu. Já právě moc nepeču (nejsme na sladké), tak mi chybí takovéhle vychytávky. Děkuju.
Nevím, jestli poradím, ale všimla jsem si, že pokud dělám hrníčkové recepty, tak je vždy na dávanou pouku polovina tuku – oleje. Takže 2 hrnky mouky = 1 hrnek oleje.
A osobně jsem si zvykla dávat do těsta vždycky trochu oleje, ikdyž není psaný v receptu, protože se to pak nedrobí, je to vláčnější, není to suché… Taková moje zkušenost a peču docela dost 😉 *
Nuninko, moc děkuju za všechny přínosné rady. Těsto moc propracované nebylo, hňoudala to dcera – to mě vůbec nenapadlo, že by to mohlo mít taky vliv.
Marinado, tady máš pár rad jak na perník aby se nedrobil 🙂 1.- Aby se nedrolilo, musí se více propracovat, nejlepší je zpracovat část těsta, co jde dobře spojit a postupně pak zapracovávat zbylou mouku-hnětením těsto změkne, začne být lepkavé a jde do něj zapracovat další mouku – takže hněheme, přibereme trochu mouky – a tak pořád dokola, až ji zapracujeme všechnu.
2.- studené těsto se drolí, takže ho musíme trochu zahřát.
3.- Přidala bych mléko nebo tuk, tím se těsto spojí.
4.- místo prášku do pečiva bych dala jedlou sodu.
Mouku můžeš smíchat půl na půl, já to tak dělám 🙂 Jestli pečeš na pečícím papíře nebo vymažeš plech, to na to nemá vliv.
Snad jsem poradila a příště se už podaří bez drobení 🙂