Přihlásit se
VašeDěti.cz

VašeDěti.cz

  • Domů
  • Magazín
    • Volný čas
    • Výchova
    • Vzdělání
    • Vaše příběhy
    • Pohádky a povídky
    • Rodina a domácnost
    • Těhotenství
    • VD tipy
    • Výživa
    • Zdraví
  • VD speciály
    • Velikonoční speciál
    • Rodinná dovolená
    • Škol(k)a volá
    • Vánoční speciál
  • Ke stažení
    • Jak nepřijít o nervy, když se pustíte s dětmi do tvoření
    • Originální dárky od dětí
    • Velikonoční vajíčko 20× jinak
    • Adventní kalendáře, věnce a svícny
    • Adventní dárky 2013
    • Adventní kalendář 2019
  • VD novinky
  • Prodiskutováno
    • Děti
    • Rodinná (i jiná) témata
    • Poradny
    • VD + KLUBko
    • TAM-TAM
  • Soutěže
    • Aktuální soutěže
    • Vyhodnocené soutěže
    • Další internetové soutěže

Archiv diskuzí

Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.

Jemný perník

Mohla bych poprosit o radu ohledně pečení perníku? Já perník nikdy nejedla (nechutnal mi) a proto ani nepekla, ale dcera si ho vyžádala… Perník byl výborný (chutnal překvapivě i mně),ale dost se drobil. Prosím, Nuninko, co mám změnit, aby se perník nedrobil? Moc děkuji a ještě napíšu ten můj recept (snad nic nevynechám 🙂 ):

2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku cukru
1/2 hrnku oleje
1 a 1/2 hrnku mléka
2 vejce
prášek do perníku
prášek do pečiva
2 lžíce kakaa

Recept bych ráda pokud možno zachovala, perník byl opravdu výborný – jen mě napadlo třeba mouku namíchat hladkou a polohrubou…nebo jen poloviční množství prášku do pečiva…nebo dát jen 1 hrnek mléka… Ještě mě napadlo – poprvé jsem na pečení koláče použila pečící papír, jinak plech vymazávám, nemůže hrát roli i to? Prosím, poradíš?

Diskuzi založil/a Marinada 29.5.2012.
Sdílet Tweet
anonymní
17.7.2012 v 21:28

Je u receptu příliš mnoho prášku do pečiva na takové malé množství mouky.Stačí jen jeden a to prášek do perníku.Dáša.

Matilda
Matilda
31.5.2012 v 15:29

Ha, tak ne LIEN, Lussy psala ten recept na velký plech… 🙂 Normálně budu muset k očnímu… 🙂
Marinado, kdysi se perník pekl jen s jedlou sodou. Pamatuju si ještě babičku, jak drtila hřebíček a badyán, aby měla koření do perníku, protože prášek na perník nebyl.
Tak se můžeš pouštět do zkoušení, držím palce, ať je to tentokrát bez chybičky 🙂

Marinada
Marinada
31.5.2012 v 6:39

Matildo, jsi hodná – děkuji za recept. Mně přišel ten prášek do pečiva taky už moc, ale na internetu u toho receptu lidi psali, že bez toho to nevyběhne. Ale chystám se to nahradit tou jedlou sodou. Díky moc.

Matilda
Matilda
30.5.2012 v 14:08

Marinado, perník pečeme často, naučila jsem i dcerku, takže si ho děcka už upečou samy. Náš osvědčený recept na normální plech nebo větší pekáč:
2 hrnky mouky – míchám půl napůl hladkou a polohrubou
1/2hrnku oleje
1 hrnek mléka
1/2 hrnku cukru krupice
3 vejce
1 prášek do perníku
Pokud máš – 2 nastrouhaná jablíčka to krásně zjemní a perník se pak fakt nedrolí.

Můj postup je, že našlehám ta tři vejce ve šlehací míse zároveň s cukrem a pak tam šoupnu všechno najednou – mouku, mlíko, olej, PDP, jablíčka až do ušlehané hmoty. Takhle je to super nadýchané, vysoké, a dohromady než to naliju na plech je to záležitost 5 minut, proto ho peču moc ráda. Holky nešlehají, míchají vařečkou, občas jsou v něm hrudky, ale i tak je výborný, i když ne tak vysoký.
Zarazilo mě právě, že na takové menší množství mouky máš dva prášky do pečiva, to bych rozhodně ten normální vynechala a dala jen prášek do perníku. Nebo místo toho jen jedlou sodu a perníkové koření.

LIEN – dík za recept, já když dělám na vysoký plech, tak poměruju od oka ten můj recept, ty ho už máš vychytaný, tak si ho okamžitě značím 🙂

Marinada
Marinada
30.5.2012 v 6:31

Lussy – díky moc. Už si to tisknu.

Lussy
Lussy
29.5.2012 v 15:59

Marinado,
kdybys přeci jen chtěla zkusit jiný recept, mám jeden osvědčený naprosto dokonalý:-)

Perník vysoký na velký plech:
1 litr hladké mouky
500 g cukru
1 vejce
1 prášek do pečiva
1 prášek do perníku
3 velké lžíce kakaa
2 dl oleje
500 ml mléka-přiléváme postupně

Marinada
Marinada
29.5.2012 v 13:50

Ježečku, děkuju, olej teda zkusím příště taky přidat. Babička mi to radila taky, ale jak jsem koukala na internetu na jiné recepty na perník, tak skoro všude bylo toho oleje zhruba tak jako je v tom původním receptu. Já právě moc nepeču (nejsme na sladké), tak mi chybí takovéhle vychytávky. Děkuju.

Ježeček
Ježeček
29.5.2012 v 13:29

Nevím, jestli poradím, ale všimla jsem si, že pokud dělám hrníčkové recepty, tak je vždy na dávanou pouku polovina tuku – oleje. Takže 2 hrnky mouky = 1 hrnek oleje.
A osobně jsem si zvykla dávat do těsta vždycky trochu oleje, ikdyž není psaný v receptu, protože se to pak nedrobí, je to vláčnější, není to suché… Taková moje zkušenost a peču docela dost 😉 *

Marinada
Marinada
29.5.2012 v 12:08

Nuninko, moc děkuju za všechny přínosné rady. Těsto moc propracované nebylo, hňoudala to dcera – to mě vůbec nenapadlo, že by to mohlo mít taky vliv.

nuninka
29.5.2012 v 11:39

Marinado, tady máš pár rad jak na perník aby se nedrobil 🙂 1.- Aby se nedrolilo, musí se více propracovat, nejlepší je zpracovat část těsta, co jde dobře spojit a postupně pak zapracovávat zbylou mouku-hnětením těsto změkne, začne být lepkavé a jde do něj zapracovat další mouku – takže hněheme, přibereme trochu mouky – a tak pořád dokola, až ji zapracujeme všechnu.
2.- studené těsto se drolí, takže ho musíme trochu zahřát.
3.- Přidala bych mléko nebo tuk, tím se těsto spojí.
4.- místo prášku do pečiva bych dala jedlou sodu.

Mouku můžeš smíchat půl na půl, já to tak dělám 🙂 Jestli pečeš na pečícím papíře nebo vymažeš plech, to na to nemá vliv.
Snad jsem poradila a příště se už podaří bez drobení 🙂

Stránky: [1]
0 Sdílet
Sdílet Tweet

Site Sidebar

Novinky e-mailem

  • 1× týdně info o nových článcích
  • dárky a překvapení
  • a další atraktivní novinky

Kam vám o nich máme dát vědět?

Už jste to četli?

  • Pořízení tažného zařízení je snadné a cenově výhodné
    20.1.2021 - 0
  • Cyklistické dárky pro malé i větší cyklisty
    3.12.2020 - 0
  • Jindřichův Hradec
    Prohlédněte si Jindřichův Hradec. S našimi tipy o nic nepřijdete
    23.11.2020 - 0

Nejnovější komentáře

  • Jarka Studená: Doma dělaný adventní kalendář
  • Jana: Vybíráme boty pro děti: Vyvarujte se nejčastějších chyb!
  • Dani: Tvořeníčko – dort auto
  • LauraSt: Jak jste na tom s přípravami do školy?
  • Petra: Jak každodenně zabíjíme důvěru svých dětí?

Tady můžete vyhrát

    Sejdeme se na Facebooku

    Nepřehlédněte

    Náš tip

    • Hřejiví plyšáci uleví od bolesti, zahřejí a uvolní

    Nekonečná inspirace pro vás i vaše děti, aby vám spolu bylo fajn.

    Portál VašeDěti.cz už od roku 2004 přináší rady a užitečné tipy, jak si čas se svými dětmi užít.
    Kromě tisíců článků jsou tu pro vás připraveny také oblíbené soutěže, rozmanité speciály, inspirativní e-booky ke stažení a tipy na dárky pro děti.

    Vyhledávání

    Pátrání po

    Všechny rubriky

    • Redakce
    • Ochrana osobních údajů
    • Právní ujednání
    • Užitečné odkazy
    © 2004 - 2019 VašeDěti.cz - Mgr. Petra Vymětalová | ISSN 1801-2892 | info@vasedeti.cz

    Mobile Sliding Menu

    Pátrání po
    • Domů
    • Magazín
      • Volný čas
      • Výchova
      • Vzdělání
      • Vaše příběhy
      • Pohádky a povídky
      • Rodina a domácnost
      • Těhotenství
      • VD tipy
      • Výživa
      • Zdraví
    • VD speciály
      • Velikonoční speciál
      • Rodinná dovolená
      • Škol(k)a volá
      • Vánoční speciál
    • Ke stažení
      • Jak nepřijít o nervy, když se pustíte s dětmi do tvoření
      • Originální dárky od dětí
      • Velikonoční vajíčko 20× jinak
      • Adventní kalendáře, věnce a svícny
      • Adventní dárky 2013
      • Adventní kalendář 2019
    • VD novinky
    • Prodiskutováno
      • Děti
      • Rodinná (i jiná) témata
      • Poradny
      • VD + KLUBko
      • TAM-TAM
    • Soutěže
      • Aktuální soutěže
      • Vyhodnocené soutěže
      • Další internetové soutěže
    Sdílet
    Sdílet
    TOPlist