Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Tak na mne došlo
Ahojky všichni, prosím Vás o radu a tip. Přijede k nám na pár dnů švagr se svou přítelkyní. To je v pohodě. Jenže ona je skoro vegetariánka (kuře a ryby jen obačas) a zastánkyně zdravé výživy. No to je pro naši masožravou rodinu docela rána, i když si nemyslím, že by naše kuchyně nebyla zdravá. Když chceme salát, tak si dáme salát a když řízek, tak usmažím řízek.
Potřebovala bych pár tipů co a jak vařit. Nějaké receptíky jsem našla i tady. Ale třeba máte nějaké domácí specialitky. Díky všem.
Holky, děkuji vám za rady, něco z toho ukuchtím, když ne teď tak určitě jen tak pro nás doma. Problémem je i to, že smažené není zdravé. Nejlíp dušené, nebo orestované jen tak bez tuku. No holt, každý jsme jiný. No a mám z toho všeho hlad. Já stejně tvrdím, že až mne „švagrová“ uvidí, co jím a jak to matlám (jsem ve 21. týdnu), tak ji chuť na jídlo přejde. :-)))
Tak je téma téměř vyčerpáno… :))) ještě mě napadly zapékané těstoviny s kuřecím nebo rybím masem, posypané sýrem, bramboráky, výtečné jsou i bramboráčky se špenátem, rizoto se zeleninou taky děláme často, v sezóně cukety – smažené, zapékané (se žampiony, zeleninou, klobáskou ,sýrem…), smažený květák, zelenina všeho druhu dušená s drůbežím masem nebo rybou… nasladko pak buchtičky s krémem, palačinky, třeba i rýžový nákyp s ovocem… A ještě mě napadly šátečky z listového těsta – v misce smíchám nakrájenou cibulku, žampiony, anglickou (to nehrozí, tak klidně i kousky kuřecího masa), může být rajče, plátky sýra taky na kousky, do toho přidám lžíci hořčice, kečup dle chuti. Z list. těsta vyválím placku, rozkrájím ji rádýlkem na čtverečky asi 8×8 cm, doprostřed každého dám umíchanou směs, zabalím, potřu vajíčkem a posypu – kmínem, paprikou, srouh. sýrem, sezam. semínkem… a dám do trouby upéct. peče se to asi 20m na 200 stup. K tomu zeleninový salát a je to skvělý lehký oběd – u nás se po tom jen zapráší. Výborná je i růžičková kapusta dušená na cibulce a pak zahuštěná zakys.smetanou, ale ta vyžaduje „kus salámu“ 🙂
mám moc ráda tenhle recept:
na olivový olej cibulku, na to pokrájený čerstvý špenát, osolit, podusit s troškou vody, přidat rozmačkané tři stroužky česneku, za 10 – 15 minut přidat smetanu s rozmíchanou lžící hladké mouky. Kořenit se dá bazalkou nebo provensálským kořením…
K tomu vrtule nebo jakékoli těstoviny, můj manžel to má rád s rýží.
Jinak já budu v sobotu dělat zeleninovou polívku a palačinky s tvarohem. Taky bezva bezmasý jídlo 🙂
Pak třeba taky brokolicový mozeček s bramborama nebo mě napadlo, co máme fakt děsně rádi – vločkové karbenátky s dušenou mrkví a bramborama.
Já věděla, že se Karamela chytne, kdepak to je její parketa, specialitky! Je to bezedná studnice, tak čerpej.
No:-) já bych uvařila
zeleninové rizoto
pečeného sumečka s brambory
zapékané těstoviny se špenátem
špagety s lehce podušenou čerstvou zeleninou/rajče,okurek,paprika,cibule,česnek/ sypané sýrem
zeleninový salát s kuskusem a bílým jogurtem nebo kys.smetanou
jakékoliv luštěniny s pečivem a třeba vajíčkem
bramborovohříbkovou polévku s kmínem
kuře pečené s barmbory a kys.zelím:-)))
rajskou,špenát,koprovku…jen bez masa:-))
kuře na celeru a pomerančích s brambory…
Julie, koukni do receptáře, tam bys mohla najít spoustu tipů – třeba Karameliny zapékané brambory s kysaným zelím, když vynecháš tu klobásu, je to vegetariánské.