Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Ovocné žvýkačky
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli ovocné žvýkačky bez cukru mohou poškozovat sklovinu a způsobovat odhalování a citlivost krčků, pokud jsou žvýkány ve velkém množství. Ovocné žvýkačky totiž většinou obsahují kyseliny (citronovou, jablečnou či vinnou). Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
to je vskutku zajímavý dotaz! Řekla bych, že toto nebylo nikde předmětem výzkumu, alespoň jsem se s tím nesetkala.
Obecně žvýkačky podporují tvorbu sliny a tím se podílejí na obnově neutrálního pH v ústech. Slina má úžasnou pufrovací schopnost. Myslím, že obsah kyselin ve žvýkačkách je zanedbatelný v kontrastu s tím kolik sliny vyprovokují…
Odhalování zubních krčků je dáno buď geneticky, ale větší význam mají tvrdé (případně střední) zubní kartáčky v kombinaci s horizontální technikou čištění a velkou vynaloženou silou při čištění…
Citlivost zubních krčků jé dána právě odhaleným dentinem (zubovinou), který je méně odolný působení abrasiv a kyselin.
Pokud Vás trápí citlivé krčky a ráda žvýkáte ovocné žvýkačky: pořiďte si měkký zubní kartáček, pastu s nízkou abrasivitou (hledejte označení RDA, mělo by být do 30). Ne každá zubní pasta označená „sensitive“ má nízkou abrasivitu! Vyhledejte dentální hygienistku, abyste si osvojila lepší techniku čištění. Dále Vám zubní lékař může udělat na odhalené krčky preventivní výplň, nebo je může ošetřit speciálním desenzibilujícím prostředkem…
Ovocné žvýkačky můžete žvýkat dále, ale snažte se omezit jiné kyselé potraviny (včetně neochucených vod sycených CO2).
Snad Vás moje odpověď uspokojila.
šb