Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Játra
Prosím můžete mě poradit jak děláte játrovou omáčku? Ještě jsem ji nedělala, ale ráda bych zkusila, takovou tu jak dělali ve školních jídelnách s rýží. Děkuji
trochu netradicni http://www.nadoma.cz/recepty/slug_170457
Lehce osmahnout cibulku, přidat nakrájená játra. Játra orestovat a pak zalít vodou nebo vývarem. Přidat bobkový list, trošku kmínu. Může se také přidat mletá paprika.
Vaříme a až jsou játra měkká ( pokud je třeba vodu nebo vývar dolíváme) zahustíme. Osolíme a dochutíme podle potřeby.
Já používám na zahuštění smetanu rozmíchanou s moukou a podle potřeby pak ještě doleji mléko.
Necháme ještě povařit a máme hotovo.
Na olej cibulku, dám játra, drcený kmín, trochu sladké papriky a dusím do měkka za přilívání vody…….pak přidám masox, až jsou játra měkké……doleju vody, kolik chci máčky…….nechám projít varem…….v misce si rozšlehám zakysanou smetanu, přidám vodu a polohrubou mouku, udělám kašičku……prostě takovou, aby zahustila omáčku přiměřeně a ne málo, ani moc….naleji k játrům, povařím pár minut….dochutím podravkou, dávám i sušenou petrželku:))))
Jinak já omáčky cedím přes sítko, mám je hladké a bez žmolků, akorát musím ze sítka vybírat ty játra a vracet zpět k přecezené omáčce, ale stojí mi to zato:))))
Můžete nakonec i posypat zelenou jarní cibulkou:))))
Já jí dělám tak, že na cibulce osmažím nakrájená játra, když jsou orestovaná, přidám kmín a papriku. Pak podleju a dusím doměka. Nakonec osolím a zahustím.