Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jak vařit devítiměsíčnímu miminku?
Dobrý den. Potřebovala bych poradit. Máme devítiměsíčního prcka. Svému malému vařím příkrmy tak, že uvařím v kojenecké vodě zeleninu a maso a zvlášť vařím rýži nebo těstoviny a pak to smixuju. Jde o to, že už mi to malý nechce jíst. Asi se toho přejedl. Hrozně moc mu chutá Zeleninová omáčka se šunkou a těstovinami od Hippu, ale nechci mu pořád kupovat ty „konzervy“, takže bych chtěla malému začít taky vařit nějaké omáčky. Na internetu jsem četla, že v devíti měsících se už můžou dělat omáčky. Ale nevím jak to uvařit. Můžu udělat klasický cibulový základ? To asi ne. Myslela jsem, že bych snížila množství oleje tím, že bych tu omáčku dělala na teflonové pánvi. Na internetu psali, že se ta omáčka může zahustit solamylem nebo majzenou. Samozřejmě bych do toho přidávala těstoviny, rýži nebo brambory. Ale vlastně ani nevím, jestli něco takového můžu už takhle malému dítěti dát. Lékař nám neporadí. Ten mi ani neřekl, jestli je lepší dítěti vařit nebo hotové příkrmy kupovat. Navíc jsou ty kupované dost drahé, tak bych to chtěla raději vařit. Další věc, kterou nevím, jaké koření bych už mohla použít. Majoránku, kmín, červenou papriku…? Solit nemůžeme, to je jasné, ale bez koření je ten příkrm opravdu takový nijaký. Ani se malému nedivím, že to nechce jíst.
Dobrý den,
tady najdete příklady jídelníčku od 6. měsíce až do roku, stačí jen vyhledat tu správnou skupinu:
http://www.babyonline.cz/maminka/recepty/deti-do-1-roku/=/v/2560.html
Např. květákový nákyp
Ingredience:
1 malý květák,
2 vejce,
zelená petrželka,
tvrdý sýr
Postup:
Květák uvaříme hodně doměkka. Pak ho rozsekáme na malé kousky a dáme do malého pekáčku. Vmícháme nadrobno nakrájenou petrželku a zalijeme rozšlehanými vejci. Posypeme strouhaným sýrem a dáme na chvilku zapéci do trouby.
Hovězí maso s rajčatovou omáčkou
Ingredience:
80 g vařeného hovězího masa,
250 ml hovězího vývaru,
20 g másla,
20 g hladké mouky,
3 větší rajčata,
cukr,
drobné těstoviny
Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a dobře promícháme. Oloupaná rajčata nakrájíme na malé kousky a přidáme do omáčky. Povaříme asi 20 minut, podle chuti trošku osladíme a omáčku rozmixujeme dohladka. Podáváme s hovězím masem pokrájeným na malé kousky a drobnými polévkovými těstovinami.
Místo jíšky (podle mne je na ní ještě čas) můžete použít některou z již zmíněných neochucených kaší (rýžovou, kukuřičnou, obilnou, apod.).
Jinak při přípravě jídel je jen na vaší fantazii, co a jak uvaříte. Snažte se vynechat sůl a ostrá koření, přidejte více druhů zeleniny a některé druhy bylinek (viz babofka). Prostě vyberte recept a podle zdravého rozumu z něj vynechte nevhodné věci a postupy. Zkuste i internet, dá se tam najít spousta skvělých receptů pro ty naše ratolesti 🙂
Pro děti od 3 let jsou skvělé tyhle stránky:
http://www.vyzivadeti.cz/zdrava-vyziva/zdrava-vyziva-deti/jidelnicek-podle-veku.html
Držím palce a hezký den 🙂
Mari,
stejný dotaz je i v diskutárně, tam jsi předtím psala 🙂
Bylo tady víc reakcí, kam to zmizelo??????
Sedmikrásko, taky bych zkusila různé kombinace.
Dcera třeba měla hrozně ráda jednu skleničku, kde bylo kuřecí maso s jablky, tak jsem jí začla dělat kuřecí maso s jablky. Zní to divně, ale bylo to zas trošku jiné a dceři to hrozně chutnalo.
TAky kolem toho devátého a desátého měsíce už měla ráda, když měla nějaké kousky.
Takže jsem třeba uvařila maso+zeleninu a to jsem rozmixovala s trochou vody, tak to mělo takovou konzistenci jak omáčka a k tomu byla rýže nebo těstoviny.
Když jsem rozmixovala vše dohromady, tak jí to tak nejelo.
sedmikrásko, můžeš pro změnu místo masa dát žloutek. A třeba udělat jen kombinaci brambory, brokolice, žloutek, apod. Nevím, jak je na tom malý se zoubky, ale zkusila bych nemixovat, ale třeba jen rozmačkat vidličkou, aby to nebylo moc jemné, kašovité…
Taky můžeš dělat jakoby polévky. Vývary, zeleninové…
Co se koření týče, můžeš používat jakékoli zelené koření, skvělá je petrželka, pažitka, majoránka, bazalka (pokud máš čerstvou, je to lepší než sušená). Solit by se do roka nemělo, ale když jsem si párkrát přečetla složení skleniček Hippu, apod. ztratila jsem veškeré iluze. Oni sůl do skleniček přidávají. Takže já pak začala (ale opravdu jemně!) přisolovat, protože moje vařená jídla malý nejedl, ale skleničky jo… 🙂 Mletý kmín myslím není problém, miminkům se dělá kmínový čaj na prdíky, tak proč ho zase špetičku k bramborům nepřidat? Tu papriku bych asi ještě vynechala…
No a zahušťování solamylem 9-měsíčnímu dítěti mi připadá nevhodné. Použila bych radši k zahuštění jakoukoli dětskou kaši (mléčnou, bezmléčnou, pohankovou, apod.)