Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Čočka potuhu
Jak vaříte čočku potuhu a co kní jíte?Díky.
Petra
Čočku + bobkový list, saturejka nebo kmín uvařím do měkka, buď nenamočenou dlouho nebo namočenou kratší dobu, potom zahustím cibulovou jíškou, přidám malinko octa a osolím. K tomu volské oko nebo uzené, párek.
Já to dělám jak Hanina dám ji vařit a vezme si to hodně vody a pak když už je hotová přidám sůl a zahustím jíškou a to skoro vždy tu hotovou kupovanou a k tomu pak buď opečený salám a osmaženou cibulku nebo bez salámu a s vejcem. Ze zbytku čočky pak udělám druhý den polévku, jen přidám vodu a masox a zbytek té cibulky a případně i toho opečeného sálamu nakrájeného a ještě česněk a majoránku a zaleju mlékem. Všem to chutná s mlékem je pak jemnější.
Vařím podobně, i když nemamáčím (vzpomenu si vždycky až ten den a to je na namáčení už pozdě).
K tomu kromě toho, co píší holky, dávám malým dětem vejce natvrdo a nám k párku nebo uzenému opraženou cibulku, mňam 🙂
Dám čočku do vody. Nechám přes noc, nebo alespoň 2 hoďky. Druhý den vařím ve stejné vodě. Vařím do měkka. Přidám trošičku octa.
Vařím zvolna, takže to trvá déle. Ale voda se pěkně vyvaří (podle potřeby dolívám) čočka je pěkně měkká.
K tomu třeba párek, uzené, nebo i pečené maso a pečivo.
Já někdy kupuju předvařenou,ale většinou klasickou.
Nahodím jí do velkýho hrnce a pozvolna vařím do změknutí.Vaří se dost dlouho tím to stylem,ale uvaří:)
Kupuju k ní libové párky nebo plátky uzené rolky,plecka,libové krkovičky,kterou opeču.
Drahýmu k tomu volské oko propečené z obou stran a okurku,kterou nemusím:)