Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Pomeranče a mandarinky
Ahoj,nevíte náhodou někdo,jaká dobrota by se dala udělat z pomerančů a mandarinek? Mě vůbec nic nenapadá a už je potřebuju zpracovat..Moc děkuju za veškeré rady.
Eva

Tak já si nedovedu představit, jak vymačkané pomeranče krájím na plátky, když mi zbyde šlupka s téměř ničím, co na tom mám krájet na plátky?
Nevim, jestli je to jeste aktualni, ale tohle je vyborny recept – file na pomerancich http://www.nadoma.cz/recepty/slug_187784
Naši kluci milují ovocný salát – pomeranče, mandarinky, banány na kousky, do toho dám jeden ananasový kompot i se šťávou a zasypu kokosem. nechám vychladit – je výborný a je to vitamínková bomba 🙂
Anebo dělávám řezy – upeču klasický piškot, na to marmeládu, mandarinky nebo pomeranče (může být třeba i broskvový kompot a zaliju náplní – dvě zakysané smetany, cukr a želatinová náplň Dr. Oetkera (ta velká) – nechám ztuhnout v lednici. Dobrou chuť 🙂

Já dělávám kuře na pomerančích.
Kuře se celé jakoby potře pomerančovou kůrou (a jinak normálně nasolí).
Dovnitř kuřete i kolem se naskládají měsíčky pomeranče a peče se.
K tomu přílohu dle chuti a tatarku.
Nu, asi to zas brzo udělám.
Dík za připomenutí.
;o)
Nepečené se zakysanou smetanou, šlehačku k tomu, strouhanou čokoládu a nechat v lednici zatuhnout:)))

Už jsem to psala do toho dalšího dotazu , tak to jenom zkopíruji. Dotaz se asi poslal 2x :-))
Já buch udělala ovocný salát, nebo pudink. Nebo nepečený zákusek. Piškoty a krém ze šlehačky a pom. másla. Do krému přidat mandarinky.
Nebo tento recept je mňamka
POHRKANÉ ŘEZY :-))
PIŠKOT I. ( Nižší, pružný, vhodný také na roládu ) – 8 vajec, 8 lžic cukru, 4 lžíce vody, 9 lžic polohrubé mouky, 1 PDP, špetička soli. PIŠKOT II. ( Vyšší, nadýchaný, super ) – 4 vejce, 300 g cukru, 8 a 1/2 lžíce vody, 8 lžic oleje, 300 g polohrubé mouky, 1/2 PDP. Vyberte si piškot, jaký Vám víc vyhovuje. Krému je hodně, proto já upřednostňuji ten vyšší. Piškoty pokaždé pečte na pečícím papíře !“HRK-HRK“ KRÉM : 2 smetany ke šlehání ( nebo 1 šlehačka a 1 zakysaná smetana ), 1 plechovka mandarinek, 1 plechovka ananasu, 1-2 pytlíky pudingu bez vaření „Olé“ od Dr. Oetkera, 1 ztužovač šlehačky. Čokoláda na postrouhání.
PIŠKOT I. – z bílků a vody vyšleháme tuhý sníh, postupně přidáváme cukr a ještě chvíli šleháme. Ke sněhu přidáme žloutky, mouku a PDP a opatrně smícháme. Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme dorůžova.
PIŠKOT II. – žloutky, cukr, vodu a olej vyšleháme elektrickým šlehačem – alespoň 5-7 min.!!! Poté opatrně vmícháme mouku smíchanou s PDP a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme dorůžova. Po vychladnutí sejmeme pečící papír a rozetřeme krém.
HRK-HRK krém – do misky, kterou je možno uzavřít víkem nebo do hrnce s pokličkou nalijeme obě šťávy z kompotu ( přes cedník ), přidáme smetany, 1-2 OLÉ pudingy bez vaření, 1 ztužovač smetany. Uzavřeme víčkem nebo pokličkou a asi 1 minutu intenzivně hrkáme….. :-)) Pro ještě větší hladkost krému použijeme elektrický šlehač. Do krému přidáme okapané ovoce a promícháme. Vznikne z toho vynikající tuhý krém, který rozetřeme na vychladlý piškot. Na závěr postrouháme čokoládou. Podáváme chlazené !!!

Evi, nevím, jak s mandarinek, ale z pomerančů se dá uvařit bezva marmeláda, na netu najdeš kupu receptů, taky se na ni chystám, chci mít na vánoce něco extra. A jinak – z pomerančů si děláme doma s taťkou mňamku punč – svaříme rum s červeným vínem, s jablečným džusem a nakrájíme do toho pomeranč, přidáme skořici, hřebíček, trošku cukru, zahřeje to a nádherně to voní:-)