Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Rybí polévka
Ahoj, mohly byste mi prosím poradit recept na dobrou polévku z kapra. Dělala jsem jí minulý rok podle kuchařky, jenže se nějak nepovedla:-( Vůbec nechutnala. Byla taková bez chuti, nevím…
Máte třeba nějaký receptík, který se vám osvědčil…Nebo koření navíc, co tam dáváte…Nebo něco:-)
Moc díky všem předem:-)
dobrý večer. Já dělám už roky rybí polévku jako Ájík, pro chuť přidávám (vařím ve velkém, protože ji máme rádi a je nás dost) masox, ale co nesmí chybět a dává tu chuť a vůni, je muškátový květ na oříšek. Ten dávám do vánočky. Muškátový květ(dávám špetku) do rybí a květákové polévky.

Tak my děláme tuto jedinou a je moc dobrá. je to podle Kluci v akci a je opravdu mňam
Rybí krém s kukuřicí
4 porce
Tato polévka náleží do skupiny jemných bešamelových polévek. Navíc její navinulá chuť a smetanová konzistence pohladí vaše chuťové buňky a připraví je k dalšímu rybímu chodu výborné pečené štice.
Pokud má ryba vnitřnosti, vaříme je zvlášť v osolené vodě a do polévky je přidáváme až na úplný konec.
vývar
1 rybí hlava a ostatní zbylé části ryby
1 mrkev
1 petržel
¼ celeru nebo jedna část z řapíkatého celeru
1 cibule
8 kuliček černého celého pepře
4 kuličky nového koření
3 bobkové listy
1,2 l vody
sůl
zavářka
200 g mražené nebo sterilované kukuřice
50 g másla
100 ml smetany
100 ml bílého vína
světlá jíška instantní
1 hrst jemně sekané petrželové natě
bílý pepř
muškátový oříšek
1. rybí části omyjeme a společně s omytou, velmi nahrubo nakrájenou zeleninou vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a s kořením zvolna vaříme. Během varu sbíráme na povrchu vzniklou pěnu
2. po 45 60 minutách scedíme přes jemné síto
2. kukuřici osmahneme na másle a zalijeme scezeným vývarem, přivedeme k varu, přidáme zeleninu z vývaru pokrájenou na menší kousky, obrané maso z ryby, zjemníme smetanou, bílým vínem, dochutíme solí, bílým pepřem, muškátovým oříškem a zahustíme instantní jíškou
Tak základ je kořenová zelenina, vývar z hlav, jak tu psaly holky a trochu červené papriky a trochu majoránky.
Ahoj, my děláme tuhle 🙂
Uvaříme doměkka rybí hlavy, mrkev, petržel, trochu celeru, cibuli,bujón, sůl.
Pak hlavy vytáhnu, oberu maso a znovu vložím do polévky spolu s vnitřnostmi nakrájenými na kousky a mlíčí nebo jikry (já raději ty jikry 🙂 ). Pak už stačí jen trochu povařit, vnitřnosti jsou měkké brzy. Zasmažím máslovou jíškou a nakonec dávám přímo na talíř osmaženou housku – jak psala Lien, důležité je osmažit ji na másle. Můžeš přidat i trošku posekané petrželky, ale není nutná. Je moc dobrá, tahle polívčička 🙂

Jéje, takových receptíků:-) Moc všem děkuju, teď mi jde hlava kolem, co z toho vyberu:-)
Každopádně moc díky všem, teďka už si věřím, že se letos polívčička povede:-)
A všem samozřejmě taky přeju dobrou chuť:-)
My děláme podobnou jako Jessenka. Maso a koření (celý pepř, nové koření) vařím přes hodinu, přecedím, na másle orestuju kořenovou zeleninu, nejíme moc klasicky zahuštěné polévky, takže přidám místo mouky krupici. Vše přidám do vývaru, dám tam obrané maso a používám jako koření ještě citronový pepř. Dělám jí raději míň, když je moc vody a málo ryb, není to dobré.
Tak v podstatě dělám tu samou, osmahnu si cibulku, přidám zeleninu kořenovou a nastruhanou na struhadle, osmahnu, doleji vodu, přidám masíčko z kapra, hlavu, bujon, celý pepř, pár kuliček, bobkový list a pokud je málo slaná, tak vegetu, necám přejít varem.
Připravím si podle hrnce zakysanou smetanu ve které rozmíchám pol.mouku, podle toho, jak máte ráda hustotu polévky, vmíchám do polévky………..pořádně rozmíchám, vytáhnu hlavu……..nakonec přidám ze dvě lžičky másla a osmažím na kostičky rohlík…….dělám jí už několik let a nikdo nepohrdne, ani malá, uvidím letos, jak bude chutnat poprvé malému:)))
Já dělám tuhle a je výborná:
1) Ořezky z ryb, hlavu a rybí maso vložíme do studené vody a převedeme k varu. Na mírném ohni vaříme asi 2 hodiny. Potom vývar přecedíme.
2) V jiné nádobě rozpustíme máslo, přidáme jeden nadrobno nasekaný pórek, podusíme a zaprášíme moukou. 3) Potom přidáme za stálého michání vývar. Osolíme a přivedeme k varu, přidáme nakrájenou mrkev a celer a vaříme, dokud zelenina nezměkne.
4) Nakonec do polévky vložíme uvařené na kousky nakrájené rybí maso.
5) V misce si ušleháme jeden až dva žloutky se stejným množstvím kysané smetany nebo jogurtu. Zamícháme do polévky před podáváním.

Ahoj,přestože máme v rodině i takové kteří ryby nejí vůbec tak se nám osvědčil tento recept.Není po rybách cítit a přesto je rybí.
Hlava,10dkg jiker nebo mlíčí,2dkg cibule,10dkg mrkve,celeru a petržele,4dkg másla,muškátový oříšek(trochu nastrouhat),5dkg hladké mouky,2dcl mléka,polévkové koření,sůl,zelené petrželková nať
Hlavu uvaříme v osolené vodě,zeleninu a cibuli nakrájíme na drobné kousky a podusíme na másle.Přidáme muškátový oříšek,zaprášíme moukou,vše osmahneme a zalejeme přecezeným vývarem z rybí hlavy.Jikry nebo mlíčí(může být i oboje)opláchneme ve vlažné vodě,posekáme na drobno,přidáme do polévky a povaříme.Přidáme kousky masa obrané z hlavy a dochutíme polévkovým kořením(např.Podravka) a solí.Přidáme zelenou petrželku a můžeme podávat.
Opravdu se nám vždy povedla a jedí ji i ti co ryby jinak vůbec nejí.

Tak já jí dělám tak, že nastrouhám mrkev, celer, petržel a na másle dočervena, aby už to krásně vonělo, potom tam dám jikry a mlíčí a můžeš i maso rybí, ještě to chvilku restuju, zapráším moukou osolím, opepřím, okmínuju a zaleju rybím vývarem (hlava + nějaké okrojky masa jen nechat přejít varem). Nechám uvařit a nakonec přidám česnek (dost)a jestli je, tak i čerstvou petrželku. Musí tam být té zeleniny a vnitřností tolik, že je sama o sobě hustá. Potom do ní na másle usmažím kousky rohlíků a ty se tam dávají až na talíři. Důležité je to máslo u rohlíků i v polévce, na oleji to není ono. Ještě nikdo nepohrdl, i když tvrdili, že rybí polévku nejí. A nezapomenout vydloubnout oči a pořádně umýt žábry, ať není hořká. DOBROU CHUŤ.