Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
jedlý papír na narozeninový dort
Holky, kdo máte zkušenost s jedlým papírem na dortu? Mají krásné obrázky, tak jsem si říkala, že to zkusím, upéct nějaký piškot, rozříznout, namazat a „výzdobu“ nahoře vyřešit tímto způsobem. Myslela jsem, že papír „přilepím“ pomazáním nejspíš Nutelou nebo tekutou čokoškou, se kterou bych i zamaskovala okraje a udělala jakési kudrlinky kolem.
Teď jsem ale našla spešl gel na „lepení“ obrázků k dortu. Nějak už ale ta tuba ve mně nebudí důvěru, jestli to vůbec ještě bude „jedlé“. To, že to rozhodně nebude „BIO“ je mi jasné, ale snad to jednou za rok až tak neva.
Díky za zkušenosti a tipy.
Holky prosím Vás potřebuji na zítřek sehnat jedlý papír,prosím poradte mi kde ho mám koupit.děkuji
Tak holky, dlužím vám svoji čerstvou zkušenost s jedlým papírem na dortu.
Manipulace s papírem ok, decor gel jsem nejdřív ochutnala, je to takový sirup. Rychle a rovnoměrně opatlala papír a nalepila na patřičné místo. Papír se ale navlhčením gelem začal od rohů ohýbat (samozřejmě že směrem nahoru).Vyřešila jsem to zatížením velkým, těžkým kastrolem. Po chvíli bylo nalepeno.
Pro všechny cukrářské NEumělce jako jsem já, ideální a rychlý způsob nazdobení dortu.
Jen je takové divné to zakončení (nezakončení) papíru. Zdálo se mi to nevzhledné, proto jsem kolem dokola dozdobila bílou čokoládou a čokoládovým sypáním.
Suma sumárum jsem utratila nějakých 450,- Kč za veškeré suroviny a strávila „úžasné“ odpoledne šleháním, třením, pečením, mazáním, krájením, atd. Poučení pro příště, raději ho koupím hotový. Něco málo ještě sice připlatím, ale bude ukázkový. To ten můj s papírem zas až tak excluzivní nebyl… 🙁
Jo, a chuťově ten papír partnerovi nechutnal, ale mě třeba nevadil. Ale marcipán je samozřejmě chutnější…
Holčičky moje, moc děkuju za zkušenosti a rady. Nejsem nijak zdatná pekařka-cukrářka a ani se na tuto dráhu nechystám 🙂 Nejradšji bych dělala dort potažený marcipánem, ale na to se faaaaakt necítím. Když si vzpomenu na svůj velikonoční mazanec, který letěl hned do odpadkového koše… 🙂
Takže jsem ten „zázrak“ přeci jen objednala a uvidím, jestli už nikdy víc 🙂 Chuťově od toho příliš nečekám, spíš jen pro oko… Každopádně vás poinformuju 🙂
Babofko, jakou chuť má ten gel, ti nepovím, ale vypadal úplně přesně jako průhledný čirý lesk na rty nebo takové to lepidlo na papír. Dělala to babička, pak přijela už jen s hotovým dortem. Ale nadávala jako špaček, takže veškerý horor jsem ti prostě musela napsat:-) A jak píše nuninka, fakt se to dost blbě krájí. Ale na druhou stranu – dětské osazenstvo bylo nadšené…
Radila bych najít si stránky, kde maminky popíšou veškeré vychytávky, a pokud to chceš zkusit, tak to zkus. A pak dej vědět:-)
Babofko, taky neporadím. Ale kamarádka to dělala, to „lepidlo“ se jmenuje decorgel.
Prý se jedlý papír nesmí nijak namáčet, polévat apod.
Jeden dort se jí nepovedl, právě z důvodu použití ovocné šťávy pod papír.
Já bohužel neochutnala, takže nevím.
Tak já osobně zkušenosti nemám. Ale už jsem ho jedla.
Můžu říct, že je pěkný, ale nepraktický. Musí se dobře na dort dát. A chuťově je o ničem. Špatně se krájí a špatně se jí.
Já osobně bych ho na dort asi nedala.
Jejda, no, Matildo, určitě díky za zkušenosti. Nepotěšila jsi mě… 🙂
Chtěla jsem si to teď nacvičit na partnerovo svátku a pak udělat narozeninové dorty pro malého právě s mašinkou Tomášem, a požárníkem Samem. Mají tolik krásných obrázků, že nevím, který vybrat. Tak jsem si to malovala, že jich můžu upéct víc malých a jeden stejně ponese do školky. Vždycky děti, které slaví něco přinesou – dort, bonbóny, apod. a tohle mi přišlo pěkné… A nechávat dělat v cukrárně dort za 800,- a víc se mi moc nechce… 🙁
Matildo, a ten gel má nějakou chuť? Je to sirup? Nebo co to je?
Babofko, nevím, co napíšou ostatní, já jsem se s tím na vlastní oči setkala před měsícem, když babička pekla dort pro mého synovečka ke třetím narozeninám. Jeho táta koupil u Hrušky jedlý papír s Mašinkou Tomášem a k tomu přímo ten lepící gel, prý se to nesmí lepit ničím jiným, jinak by se to zničilo – no já nevím, myslím, že cukrová voda by splnila tentýž účel. Celkový můj dojem byl, že za 150 korun fakt málo muziky. Obrázek vypadal nepřirozeně, chce to mít docela cvik, aby byl hladký a rovný bez hrbolků. Ten gel tam místy divně prosakoval a narovinu řeknu, že kdybych dort polila čokoládou a nazdobila bonbóny a krémem, tak bych asi udělala líp. Na druhou stranu, každá zkušenost dobrá, teď už vím, že tuhle možnost zdobení dortu zavrhuji.
Jo – a chuťově taky nic moc, nikdo to nechtěl jíst, zůstávalo to na talířku…
Jsem ti moc nepomohla, co? :-)))))))