Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
košťály
Ahoj, zpracováváte i košťály, mám na mysli od květáku a brokolice? Já nějak nevím, takže malé, krátké ano, ale ty velké, když koupím brokolici a dlouho nic, jen koŠťál a pak růžičky, ten ne.
Pokud ano, pro sebe nebo i pro děti?
Díky.

Tak já to taky nikdy nepřikrývám, vždycky se doma vařil odkrytý…
Taky to tak dělám, že vařím poodkryté. Celý život, i doma jsme to tak vařili. Je mi přes padesát a p. Babicu jsem donedávna neznala, takže si myslím, že na tom něco bude.
Janka
Díky!
Co se týká nadýmání, tak jsem náhodou viděla Babicu na Nově a ten povídal, že květák, brokolice atd se mají vařit bez pokličky, že to nadýmavé „odejde“. Nevím, jestli je to pravda…
Horempádem, kde jsi přišla na to, že jenom košťály způsobují nadýmání? To přece způsobuje celá rostlina. Nebo ne? To by byla pro mě novina.
Qinty

Když je to uvařené, tak to někdy sním, ale záleží na tom, zda je to ještě chutné nebo ne. Takže doporučuji uvařit vše a pak se rozhodnout až když je to uvařené. Dítku bych to nedávala.

Dělám to samé, co Daniella, zpracuji téměř vše. Na nadýmání nikdo z nás potom netrpí. Za prvé je mi líto větší část brokolice či květáku hodit na kompost, tak bohatá nejsem. Za druhé, nikdy mě ani nenapadlo nad tím přemýšlet, prostě to co je dřevnaté, jde pryč, jinak všechno do jídla.

někdy z květáku na polévku
Pokud nejsou dřevnaté, zpracovávám je vždycky, dávám je do polévky, ale i když zeleninu dusím, košťály oloupu, odstraním listy a tuhé části a nakrájím vše.
Košťály od květáku či brokolice nezpracovávám. Důvod je prostý, je to to, co způsobuje nadýmání 🙂 Samo, že hlavičky nepreparuji, kousek košťálu tam zůstane, ale zbytek vyhazuji. Navíc, to co je na tom dobré, je ten vršek 🙂

Já zpracovávám pouze ty malé. Ale pokud je čersvý květák, nebo brokolice, tak ty větší dám do polívky. Ale to jenom pokud je opravdu čerstvý, jinak jsou košťály dřevnaté.