Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Povidla
Ahojky,chtěla jsem se zeptat,jestli náhodou někdo nevíte,jak se dělají pravý švestkový povidla? Ráda bych je udělala..Předem moc děkuju za tipy.
Eva
Ahojky Evo,doufám že ti poradim. Napíšu jak je dělám já. Švestky napřed vypeckuju pak je rozemelu na nasové mlýnku / dám si tam větší dírky / a dám do většího kastrolu, zaleju trochou vody přiklopim pokličkou a občas se musí zamíchat aby se nepřipálila. Vaří se tak dlouho až je to rozvařené.Když jsou rozvařený sundám pokličku aby se přebytečná voda vypařila.Potom přidám cukr /podle jak je chceš mít sladké /, trochu rumu a mleté nové koření /trochu /.Nechám jěště chvilku povařit. Pak vemu ruční mixer a jěště to všechno rozmixuju. Povidla museji být hladká. Přeju hodně úspěchu. Jana

Množství švestek kolik chcete, ale povidla se lépe připravují v menším množství. Takto se nám rychleji odpařují. Švestková povidla slazená: 2 1/2kg zralých švestek, 400-500g krystalového cukru, šťávu z pěti citronů
Oprané, pecek zbavené, hodně zralé švestky rozvaříme a rozmixujeme. Pak do nich přidáme citronovou šťávu a uvaříme je do husta. Pak je posypeme cukrem a znova povaříme, jako zavařeniny.
Horká povidla nalijeme do vyhřátých nádob.
Při vaření veškerých povidel dbáme, aby kastroly, nebo nádoby měly plochá dna, která se stejnoměrně zahřívají.
Pozor doporučuji nemíchat, čím více budete míchat, tím hůře nebo vůbec to z hrnce dáte dolů.
Povidla se vaří 4-6 hodin, záleží na zralosti švestek.