Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Linecký mřížkový koláč s tvarohem
Mám velkou prosbu, nemáte někdo nějaký osvědčený recept na linecký mřížkový koláč s tvarohem. děkuji.Mirka
MŘÍŽÁK
25 DKG CUKRU
15 DKG HERY
2 VEJCE
TO VŠE UTŘEME DO PĚNY
PŘIDÁME-1 VANILKOVÝ CUKR
25 DKG POLOHRUBÉ MOUKY
25 DKG HLADKÉ MOUKY
1 PRDOPEČ
TROCHU MLÉKA
JE OPRAVDU DOBRÝ,JÁ OSOBNĚ HO RÁDA I S JABLKY.DOUFÁM,ŽE BUDE CHUTNAT.AHOJ EVA
MŘÍŽÁK
25 DKG CUKRU
15 DKG HERY
2 VEJCE
TO VŠE UTŘEME DO PĚNY
PŘIDÁME-1 VANILKOVÝ CUKR
25 DKG POLOHRUBÉ MOUKY
25 DKG HLADKÉ MOUKY
1 PRDOPEČ
TROCHU MLÉKA
JE OPRAVDU DOBRÝ,JÁ OSOBNĚ HO RÁDA I S JABLKY.DOUFÁM,ŽE BUDE CHUTNAT.AHOJ EVA
Nuninko, moc děkuji za recepty a Tvůj čas. Jsi zlatá.
Mirka

Křehký mřížkový linecký koláč s tvarohem
Těsto: 35 dkg polohrubé mouky, 15 dkg cukru, 20 dkg másla, 1/2 prášku do pečiva, 3 vajíčka, 1 PL kakaa, citrónová kůra
Náplň: 2 tvarohy, 2 vejce, 1 vanilkový pudingový prášek, 1 vanilkový cukr, trochu rumu, 8 -10 PL cukru moučka(jak kdo má rád sladké)
Ze všech ingrediencí (kromě kakaa) vypracujeme těsto: Oddělíme si asi 1/4 těsta do kterého přidáme kakao. Zabalíme obě těsta do mikroténového sáčku nebo potravinové fólie a necháme v ledničce odležet asi 1 hodinu. Mezi tím si uděláme náplň, taktéž smícháme vše dohromady. Světlé těsto vytlačíme do koláčové formy, samozřejmě vytlačíme i okraje, nalijeme tvarohovou náplň a z tmavého těsta uděláme mřížku. Dáme péct na 170°C asi na 1 hodinu.
nebo
Nejkřehčí linecký koláč
150 g studeného másla
175 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
100 g neloupaných mletých mandlí
3 žloutky
nastrouhanou kůru z 1 omytého citronu
1 lžičku skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
špetku soli
250g zavařeniny
1 žloutek na potření těsta
práškový cukr (na ozdobu)
Mouku prosijte s cukrem, přidejte mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Pak přilijte vidličkou prošlehané žloutky a vše zpracujte. Těsto teď už jen čeká na poslední přísadu, vychlazené máslo, aby se stalo pravým lineckým.
Chladné máslo nakrájejte na kousky a rychle je zpracujte s ostatními přísadami. Rychlost je důležitá, aby máslo příliš nezměklo a těsto se tzv. nespařilo. Vytvořte kouli a zabalenou do fólie ji nechte nejméně půl hodiny odpočívat.
Prochladlé těsto vyjměte, dejte stranou asi 1/4 množství a zbytek vyválejte na tloušťku přibližně 5–7 mm. Pomocí válečku přeneste těsto do kulaté formy o průměru 23 cm. Prsty je zlehka vmačkejte do formy a vytvarujte jeho okraje.
Přečnívající okraje odřízněte. Pokud by se někde těsto potrhalo, opravte to pomocí odříznutých kousků. Formu s těstem můžete dát ještě na chvíli do chladu. Předehřejte troubu na 185 °C (elektrickou) nebo 175 °C (horkovzdušnou).
Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou. Tak se při pečení nezvlní a nenadělají se na něm bubliny, které by zlobily i náplň. Potřete ho vybraným zavařeným ovocem a uhlaďte, aby bylo možné mřížku na koláč hezky položit.
Ze zbylého těsta vyválejte placku. Rádýlkem krájejte proužky a klaďte je šikmo přes sebe a přes náplň. Potřete žloutkem. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut. Před krájením ho nechte zcela vychladnout.
Aby náplň při pečení neprskala a nevybublala, je dobré ji před natřením na korpus ohřát, rozetřít dohladka nebo propasírovat jemným sítem. Tím odstraníte případná semínka z bobulovin, což vám mixování v robotu neumožní.