Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Meruňkovice?
Holky, prosím, poraďte 🙂 Máme nadúrodu meruněk, některé už padají a hnijí… máme už kompoty, džem, zamrazeno, peču jen meruňkové buchty, měli jsme knedlíky…
Napadlo mě, že bych ty padané meruňky zasypala cukrem a zalila alkoholem – na způsob griotky – myslíte, že by to šlo a bylo dobré? Nemáte někdo zkušenost? Aby to chutnalo 🙂
Děkuji.
Já bych si také dala jednu domácí 🙂
Lien, já bych nespojovala víru v boha versus alkohol. Rodiče mého přítele jsou také oba věřící a normálně si dají vínko nebo štamprli 🙂

Ájíku a nechceš mi nějaké poslat? :-)))))

Ty Ájíku, já nechci rýpat, ale ty smíš pít alkohol, když jsi věřící?
Holky, tak jsem nakonec na netu našla receptík – vyzkoušela, a byť má likérek ještě asi měsíc zrát v láhvi, už teď tuším, že bude úžasný – neodolali jsme a štamprličku si dali 🙂
Tady je, kdyby někdo potřeboval pro příště 🙂
nakrájené meruňky (vypeckované) zalít alkoholem (vodka, rum, líh) tak, aby byly všechny ponořené. Dávala jsem 0,5l vodky a meruněk tak od oka – aby bylo „plno“. K tomu 7 hřebíčků, zakrýt gázou nebo sáčkem a nechat stát při pokojové teplotě 2 týdny. Pak přecedit přes plátno (nebo několikrát přes jemný cedník) a přimíchat cukrovou vychladlou vodu ( svařit v 1 dcl 120g cukru). Promíchat, nalít do láhve a nechat ještě měsíc dozrát. Je to slaďounké a moooc dobré 🙂
Děkuji sylver 🙂 No – s přesnídávkami moc dobrou zkušenost nemám, zkoušela jsem je jednou přesně podle návodu a zkysly mi…. ale dřeň je fajn nápad. Až příště, už máme po meruňkách :))

Ještě můžeš udělat meruňkové přesnídávky a dřeň.
Děkuji za rady 🙂 Nuninko, vidíš, ty sušené mě vůbec nenapadly, určitě to zkusím – já totiž sušené meruňky miluju :))
Leni, pálenice poblíž je, ale nám to vypálené ovoce nějak nechutná – jsme spíš na to sladší :)) A máme trochu zkušenost s touto pálenicí s jablky – přes známé… tady to není tak, že co si přivezeš, to si taky odvezeš 🙂 Dovezeš ovoce a oni ti za to dají už vypálené – takže ve finále by to mohl být špiritus opravdu tak akorát do čaje nebo na desinfekci 😀
A na ten internet ještě mrknu. Díky 🙂
Alenko, nemáte někde poblíž pálenici? Nemám zkušenost s takhle dělanou meruňkovicí, ale můj děda vypeckovával švestky a dělal základ, který pak vozil do pálenice.

Ješte jsem zapomněla :-)) Domácí Meruňkovice se dělá, podívejte se na internetu třeba bude někde recept.

Ještě mě napadlo
Sušené meruňky
Velmi zralé, až přezrálé meruňky umyjem, rozpůlíme a vypeckujeme. Poté je narovnáme na lísky nebo do sušárny tak, aby řez směřoval vzhůru. Sušíme buď na prudkém slunci, a to cca 5 dní a potom je dosušíme v teplé místnosti ve stínu, nebo v elektrické sušárně. V elektrické sušárně sušímě měruňky asi 6 hodin při teplotě 40 °C. Poté zvýšíme teplotu na 70-75 °C a dosušíme podle potřeby.
Meruňky jako griotka mě ještě nenapadla, tak neporadím jestli bude dobrá.
A co ještě udělat šťávu?