Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
zavařování jídla na dovolenou
Ahojky,
chtěla jsem se zeptat jestli máte někdo dobré zkušenosti se zavařováním jídla na dovolenou. Jedeme na 14 dní do Chorvatska. Máte někdo osobní zkušenost, děkuji Katynka
Katynka

Dobrý den, toto téma tu bylo zrovna nedávno :-))
zavařit se dá maso, vepřové maso, klobásky.
Radila jsem toto:
3 kg vepřového (libového bůčku , plece, ap.), Kotáni směs a Vepřová pečeně
Maso nakrájet na kousky, smíchat se sáčkem koření, nastrkat do středních zavařovacích sklenic (cca 300 ml), zavíčkovat, sterilovat 1 hod nejlépe v papiňáku na utěrce (stačí zalít vodou do výše 5 cm) a druhý den ještě jednou 1 hod. Maso se úplně rozplývá,
skvěle se i maže na chleba jako vepřové ve vl.šťávě.
Vepřové maso ve vlastní šťávě
-1 kg hodně libového bůčku s kůží, nebo bůček
napůl s pleckem
-1,9 dkg rychlosoli, nebo-li pragandy !!! POZOR to jsou necelá 2 dkg!!!
Maso nakrájíme na kousky velké asi 1,5×1,5 cm, přimícháme sůl, kterou si PŘESNĚ navážíme !!!
Dobře propracujeme rukou a naplníme do skleniček. Otřeme okraj, dobře zavřeme a dáme vařit do vody (úplně potopené).
První den vaříme od doby varu 2 hodiny. Do druhého dne necháme skleničky v hrnci.
Druhý den vaříme maso od doby varu jednu hodinu. Po mírném zchladnutí vody skleničky vyndáme a dáme je do sklepa, nebo do spíže.
Právě když to nebudete dělat jenom z libového masa, tak se vytvoří takový dobrý rosol.
Maso je dobré s chlebem, můžeme z něho připravovat rizoto, směs na těstoviny, nebo si ho dát k bramborám.
Ze čtyř kil masa je asi 7 zavařovacích sklenic o obsahu 720 ml. HLAVNĚ nezapomeňte dát správný poměr soli k masu.
Když se podíváte v poradně Vaření kousek dolů, najdete si toto téma z nedávna, můžete si přečíst také co radily ostatní.