Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Vyšší cholesterol
Ahoj holky, ráda bych znala nějaký názor na cholesterol. Před x lety jsem byla u lékaře, tam mi mimo jiné oznámil, že mám vyšší cholesterol a minulý týden znovu. Sestra mi jen řekla, že ten máme snad všichni a že si mám hlídat tuky. Nic víc, takže já používám Floru, smažené moc nedělám, co jěště? Uzeniny? Ty mám zrovna ráda.. Co se vlastně děje v těle, když je vyšší cholesterol? Děkuju za jakoukoliv radu
Rado se stalo, potraviny ktere jsem Vam vypsala jsou jen zlomek, neni psano, ze se jich musite uplne vzdat a nikdy uz je neochutnat, pokud jste bramborova dejte si ale v tom pripade mene brambor s libovym masem a dejte si k tomu treba nejaky druh zeleniny, aby jste se citila najezena. Vlaknina je obsazena ve spouste potravin, hrusky, jablka, merunky a dalsi co jsem psala…
Nemyslim si ze budete potrebovat doplnovat vlakninu „chemicky“ dejte si jablicko nebo si vypijte dzus s vlakninou (relax) a mate vystarano, vlakninu tim doplnite. Co se tyce vaseho kamarada tentokrat bych ho neposlechla. Pouzivejte nadale floru a nebo margarin.
preji Vam hezky den
Paní Michaelo, téda! Vy jste to napsala velmi podrobně a já vám za to moc děkuju. Samozřejmě i za odkaz na bezpl. tel. linku. Jěště že je bezplatná, protože to bude asi dlouhý hovor :-). Kdybych to uměla, vytisknu si to a nalepím jako memento do spíže :-). Já si to přepíšu.
Když to shrnu, všechno, co jste napsala, že se nesmí, jím. Vlastně ne, vnitřnosti, sádlo, to ne! Ale nízkotučné sýry ano, atd. Michaelo, chtěla jsem se zeptat, z celozrných výrobků, které jste uvedla skoro nic nejím. Neprodává se v lékárně nějaký doplněk stravy? Myslím vlákniny. Já vím, že přirozený zdroj je rozhodně lepší, ale mě celozrné pečivo nechutná 🙁 Ani moc těstoviny, jsem bramborová 🙂 Co já budu jíst? 🙂 Vážně jste to napsala moc hezky. Jo, jěště bych ráda zeptala: mám dojem, že mě mléčné výrobky zahleňují, dá se to nahradit něčím jiným? Poradili mi probiotika, tak jsem si koupila GS Laktobacily FORTE.
Já nejsem tlustá, naopak, vždycky jsem byla hubená a v jídle se neomezovala. Vždycky jsem mohla jíst cokoliv. Jen se mi ukádá tuk na břiše. Tak vypadala má babička i moje mamka. Diety jsem nikdy nedržela a ta představa mě děsí. Já vím že dietou jste myslela úpravu jídelníčku. Ale samozřejmě ráda bych pro své zdraví něco udělala. Aspoň částečně. Kamarád mi psal, že mu doktor! doporučil spíše klasické máslo nebo sádlo! než margarín.
Zkusím si u nás ve městě najít nutričního poradce.
Paní Michaelo, opravdu mi k tomu sestřička nic neřekla, jen to, co jsem napsala. Že si mám hlídat tuky. Léky na snížení cholesterolu neberu. Jěště jednou děkuju.
jeste jsem zapomela dodat ze existuji podadny s odborniky (nutricni terapeute a dietologove) jsou to ambulance, ktere jsou zamerene na ruzne typy diet, tam by Vam mohli poradit. Lekar by mel mit i potrebne letacky, kde je vse napsano v kostce, zkuste se poptat. na strankach ktere jsem psala je i bezplatna linka, kde Vam poradi 800 175 324 funguje v pracovni dny od 9-17 hod. Jedna z poradkyn je ma spoluzacka ze zdravky, urcite Vam pomuzou v sestaveni jidelnicku.
Je mi moc líto ze Vam k tomu vice nikdo nerekl. Predpokladam, ze leky na snizeni choresterolu Vam nepredepsali a proto se domnivam, ze postaci dieta, ktera by mela pomoci snizit hladinu choresterolu.
Dietou se mysli, dlouhodoba uprava jidelnicku.
K úpravě potravin používejte vaření, pečení, dušení, grilování, opekani bez tuku. Smažit byste nemela.
Nevhodne potraviny jsou:
– vnitřnosti, živočišné tuky, Mastné vyrobky, tucna masa a mlecne vyrobky, slanina i skvarky i Vase jak pisete oblibene uzeniny. pokud nedokážete odolat, jezte jen libové druhy bez viditelného tuku (např. dušenou šunku či šunku od kosti).
Zmrzlinu, cukrovinky, kandované ovoce, slazené nápoje a moučníky, bílé pečivo je potřeba omezit kvůli jejich vysokému obsahu cukru, protože dodávají organizmu nepřiměřeně mnoho energie v nevhodné formě.
A co teda do svého jidelnicku zaradit?
ovoce a zeleninu, zvyšte přisun vlakniny- celozrnne pecivo, cereálie, luštěniny, těstoviny, neloupaná rýže atd… Vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, a podporuje také trávení a má příznivý vliv na peristaltiku střev. Jezte nizkotucne potraviny vhodne jsou vsechny z nizkym obsahem tuku (sýry v sušine okolo 30% a jogurty 2% obsah tuku), acidofilni mleka, kefiry, probiotické nápoje, podmáslí, Vyhněte se levným čokoládám, sušenkám a müsli tyčinkám s polevami. Místo toho si raději dopřejte např. malý kousek kvalitní čokolády s vysokým podílem kakaa, celozrnné sušenky či müsli tyčinky bez polevy.
dodrzujte i pitny rezim a doprejte si dostatek pohybu.
hodne veci se doctete na strankach http://www.flora.cz/zdravy-zivotni-styl/diety/nizkocholesterolova-dieta.html
ze ktere si dovola citovat
druha otazka co se deje v tele, kdyz je vyssi choresterol?
choresterol je latka, vyznamna pro nas organismus, telo ji vyrabi a je i telu dodavan stravou. Ale pokud je ho moc a mame ho zvyseny, stava se pro nas jednim s rizikovych faktoru srdecne cevnich onemocneni. cholesterol ktery je prebytecny se uklada na steny cev v tele a tvori soucast sklerotickych platu, ktere casto vedou k zuzeni postizene cevy a nebo k ucpani. pri zvysene hladine cholesterolu je zvysene riziko infarktu myokardu, mrtvice, ischemicke choroby srdecni.
Zalezi to ale na vice faktorech a na stavu dotycneho cloveka.
dalsimi rizikovymi faktory je obezita, diabetes (cukrovka) zvyseny krevni tlak, koureni, spatny zivotni styl, prejidani, nedostatek pohybu, geneticke predpoklady atd..
doufam ze Vam info staci pokud mate jeste nejaky dotaz a nebo jsem neco zapomela, prosim o pripomenuti dekuji hezky vecer