Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
zásmažky a omáčky
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat od kterého měsíce se můžou podávat zátěrky z mléka a mouky do omáčky a zásmažky-máslo a mouka do polévek.mám dceru 9měsíční.čím jiným do té doby zahušťovat?děkuji
bronka
Navíc já osobně nesnáším v polévce vařenou cibuli, takže ikdyž ji uvařím (většinou ji půlím a hodím do polévky), tak ji pak rozmixuji společně s mrkvičkou, popř. brokolicí atd… Je to pěkné i barveně a je moc dobrá :o)
Přesně jak píšou holky, část zeleniny a vývaru rozmixuji a polévka je fantastická, hustá a bez lepku :o)
Ahoj, my pořád používáme na zahuštění omáček i polévek kromě zmíňeného bramboru různé nemléčné (bezlepkové) kaše ze zdravé výživy nebo DM drogerie- jáhlovou, rýžovou, pohankovou…dceři je 2,5roku. Ke pšeničné mouce nebo klasické zásmažce se asi vracet nebudu, nám to takhle i víc chutná.
ivy
Dobrý den,
když to vezmu postupně, tak kousek kvalitního másla se dětem do pokrmů přidává již od 6 měsíce, krabicové plnotučné kravské mléko můžete do pokrmů používat až po prvním roce, jako nápoj od druhého roku. V případě alergií je ale vhodné počkat až po třetím roce.
S moukou si nejsem jistá, potraviny obsahující lepek děti mohou již kolem 6-7 měsíce, s obyčejnou moukou bych ale asi počkala minimálně do roka.
Polévky i ostatní jídlo můžete zahustit rozmixováním části zeleniny – jak píše lenous, nejlépe fungují brambory.
Já některé omáčky i polévky zahušťuji i nám uvařeným rozmixovaným bramborem, zkus to, to dítěti, ani malému neublíží.
Bronko a proč by podle Tebe mělo 9měsíční dítko jíst zahuštěné polévky a omáčky? já nevím, ale v devíti měsících ta strava dítka není podobná dospěláckému jídlo, není nutné zahušťovat, můj syn rozhodně v tomto věku nejedl omáčky a polívky, ale takové „unoverzální masozeleninové jídlo“.
Já to teda dělala tak, že jsem do hrnce dala třeba kousíček masa, různou zeleninu, povařila a potom rozmixovala (nebo rozmačkala vidličkou, záleží, ejstli už tvoje dítko jí kousky, nebo ne…). Přidala jsem trochu olivového oleje… S tou rozmačkanou zeleninou je jídlo „husté“ samo (protože vody tam mám podle toho, kolik potřebuju…), není nutné jídlo zahušťovat…. Nějaké polívky a případně omáčky, přílohách atd zvlášť (prostě aby to vypadalo jako opravdové jídlo)… to jsme začali až postupně po jednom roce….
Mléko se podává od 2 roku, kvůli předcházení alerigiím apod. Co se týká mouky potažmo pečiva, doporučuje se po 1 roce , zas kvůli možným pozdějším alergiím na lepek.
Já jsem polévky nezahušťovala ale přizpůsobovala takto malému dítěti. Zahušťovat ani není potřeba. Dělala jsem lehké vývary ze zeleniny nebo kuřecího masíčka. Až po prvním roce jsem zavedla pomalu jídelníček trochu více blížící se stravě starších dětí. Nemyslím si, že zásmažka je to, co dítě potřebuje. Polévky můžete dělat husté obsahem, tj. větší obsah zeleninky, brambůrky apod.