Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
strouhanka
Mám hodně strouhanky a nevím co s ní. Někde jsem četla recept na strouhankový koláč či bublaninu. Nemáte někdo recept? Díky
Jana
Já dělám strouhankové knedlíčky do polévek – nejlepší je to s celerovou. Uděláš světlou jíšku, zaliješ vodou nebo vývarem, do toho rozmixuješ uvařené brambory a celer (na dvě střední brambory dávám tak 2 ks 4 x 4 cm celeru), povaříš. Knedlíčky se dělají následovně: strouhanka, vajíčko, zelená petrželka, pepř, sůl, trošku mléka, muškátový oříšek. Uplácáš z toho těstíčko, které lze tvarovat do kuliček a zavaříš do hotové polévky. Někdo tvrdí, že celer nejí, ale v téhle polévce ho skoro neodhalíš a děti se po ní mohou utlouct.
Nasucho opraženou strouhankou posypáváme ovocné knedlíky.
Když peču kuře s nádivkou a mám strouhanku, dám jí tam část místo nalámaných rohlíků a dělám jí víc, než se vejde do kuřete, udělám z ní šišky (jako maká sekaná) a upeču v plechu vedle kuřete. Jde u nás docela na odbyt.
já si to moc nepamatuju, ale v dětství jsem si dělávala „karbanátky“ jen vajíčko strouhanka,osolit opepřit….pak na chleba hořčice a bylo to…ovšem hoooodně dlouho jsem to nedělala nevím jestli by mě to znovu oslovilo….ale asi to vyzkouším….
Můžou se posypat cukrem, přelít omáčkou a pak podávat nasladko, nebo jako příloha k uzenému jsou taky dobré.
Děkuji moc za rady, určitě něco vyzkouším. Ty knedlíčky ze strouhanky se podávají k čemu? Nebo jako posypat cukrem….? Ještě jednou díky!
Jana
Tak recept na strouhankový koláč jsem nikde nenašla. Ale co zkusit třeba toto?
Knedlíky ze strouhanky
500 g strouhanky, 550 ml (pět a půl deci) mléka, 2 vajíčka, sůl, špetičku prášku do pečiva
Všechny ingredience smícháme, dobře vypracujeme a necháme aspoň půl hodinky uležet.
Můžeme přidat trošku více mléka, knedlíky jsou jemnější. Děláme koule o velikosti tenisového míčku a vkládáme do osolené vroucí vody.
Po vyplavání knedlíků nahoru ještě vaříme 6-8 minut.
Zmrzlina ze strouhanky
175 g strouhanky
60 g moučkového cukru
25 g jemně nasekaných jader vlašských ořechů
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1 lžička jemně nastrouhané pomerančové kůry
450 ml nízkotučného bílého neslazeného jogurtu
2 ks bílků
Na ozdobení:
rozpůlená jádra vlašských ořechů
plátky pomeranče
čerstvá máta
1. Předehřejeme gril na středně vysokou teplotu
2. Smícháme dohromady strouhanku, ořechy a cukr a tuto směs naneseme na plát alobalu a vložíme pod gril
3. Za stálého míchání grilujeme 5 minut, dokud hmota nezhnědne a nebude křupavá (cukr se nesmí připálit), pak ji vyjmeme a necháme vychladnout
4. Připravenou směs smícháme s jogurtem, pomerančovou kůrou a muškátovým oříškem
5. V jiné nádobě vyšleháme tuhý sníh z bílků, ten pak naneseme na směs ze strouhanky
6. Vzniklou směsí naplníme 4 menší nádoby a dáme nejméně na 2 hodiny zamrazit
7. Před podáváním ponoříme dna formiček do teplé vody a pak obsah vyklopíme na dezertní talířky
8. Ihned servírujeme zdobené plátky pomeranče, ořechy a čerstvou mátou.
Papriky plněné strouhankou
8 paprik
1/8 l olivového oleje
100 g strouhanky
4 stroužky česneku
4 vejce
petrželová nať
250 g tvrdého sýru
sůl
1. Papriky rozřízneme po délce napůl a zbavíme semen. Připravíme si nádivku: na polovině rozehřátého oleje krátce osmahneme strouháním, vmícháme nasekaný česnek a osolíme. Pak sejmeme z ohně a vmícháme ušlehaná vejce, nasekanou petrželku a nastrouhaný sýr. Směsí naplníme půlky paprik. Do zapékací nádoby nebo na plech nalijeme zbylý olej, naskládáme papriky a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut při 200 °C.
Kuřecí stehýnka pečená v pikantní strouhance
4 zadní čtvrtky kuřete
4 stroužky česneku
Na obalení:
1/2 šálku přesáté strouhanky
2 lžíce opražených pšeničných klíčků
2 lžíce parmazánu
1/2 lžičky mleté papriky
po 1/4 lžičce sušeného oregana, rozmarýny a tymiánu
sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy:
1. Všechny přísady na obalení smícháme v mikroténovém sáčku.
2. Každou porci vložíme do sáčku, pevně uzavřeme a protřepáváme, dokud není obalena ze všech stran.
3. Přebytečnou strouhanku oklepeme, kuře rozložíme na plech po třený olivovým olejem kulatou stranou dolů a povrch posypeme drceným česnekem.
4. Pečeme asi 25 minut v horní třetině trouby, pak porce opatrně uvolníme, obrátíme a dopečeme.
Jinak, můžete strouhanku použít místo mouky při vysypávaní plechu. Nebo opražit a posypat třeba knedlíčky.
Snad jsem alespoň trochu pomohla. Hledala jsem, ale moc toho není. Většinou hlavně na obalení.