Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
čím zahušťovat omáčky?
Ahoj holky, jak zahušťujete omáčky? Já nejčastěji vodu s hl. moukou, to tam naleju. Občas místo do vody dám mouu do smetany. Ale napadlo mě, jestli není ještě jiná možnost?
Je vhodné Solamylem pro děti? Co vařím i synovi, Solamyl vůbec nepoužívám.
Připojuji se k radám, které doporučují instantní jíšky. Taky jsem si dlouho dělala ty domácí, ale dost mě to při vaření zdržovalo, nebo občas mi chyběla nějaká z ingrediencí a bylo to v pytli 🙂 Mám po ruce jak světlou , tak tmavou. Navíc skvěle dochutí pokrm a nikdy nedělají žmolky. Zrovna jsem koukala na složení a je v tom jen pšeničná mouka a rostlinný tuk a ještě barvivo E150c, takže ti posílám i specifikaci tohodle éčka, pokud by jsi měla strach, zda to může dítě:
E150 – Karamel
Skóre škodlivosti: 1
Látka patří do skupiny: Barviva (E100 – E182)
Bezpečná přísada
Popis:
Tmavě hnědé, tekuté či pevné barvivo, vyráběné zahříváním cukrů, například řepných, třtinových nebo štepením škrobů. Varianta E150a, pojmenovaná Kulér, je rozpustná a stálá v lihu, používaná v lihovinách. Varianta E150b – Kaustický sulfitový karamel se používá v lihovinách, pivu, octu, medovině, apod. Varianta E150c – Amoniakový karamel nalezneme v kyselých potravinách a alkoholických nápojích Varianta E150d – Amoniak-sulfitový karamel má stejné použití jako E150c Při výrobě karamelu mohou vznikat polycyklické aromatické uhlovodíky, ale je možné je od karamelu oddělit.
Potraviny, které toto „éčko“ obsahují:
Houbová polévka (Nestlé Česko s.r.o)
Dobrá máma s banánovu příchutí (Danone, a.s.)
Extra silný bujón MAGGI (Nestlé Česko s.r.o)
Zlatý bujón slepičí (Nestlé Česko s.r.o)
Jupí – lesní směs (Kofola a.s.)
Bílomléčné krémové figurky (Nestlé Česko s.r.o)
Tak já nevím, proč se bojíte zahušťování škrobem, ať solamylem nebo maizenou, obojí je nezávadné a dá se říct, že zdravější, než jíšková zásmažka. Píšu to proto, že jsem celiak, doživotně dodržuji bezlepkovou dietu a proto se u nás odjakživa všechny omáčky a polévky zahušťovaly jen škrobem. I můj muž si na to pak zvykl a vůbec mu to nepřijde divné. V dnešní době je výběr bezlepkových mouk, tak se dá samozřejmě použít i toto. Ale pokud třeba chcete u dítěte preventivně do roku dodržovat bezlepek, klidně použijte škrob, rozmíchat do vody jako hl.mouka a vlít za stálého míchání do vařící omáčky. Má to trochu jinou konzistenci a při druhém ohřátí už více řídne, ale chuťově je jídlo velmi jemné.
jé, to je odpovědí, děkuju!
Zkusím ty kaše z DM, o chlebě a bramborách vím, ale nezkoušela jsem, vyzkouším 🙂
Já do polévek jako třeba bramborová, čočková, hrachová, fazolová ap. zahuštuji syrovou roztrouhanou bramborou. Nechám chvíli povařit a skvěle se to zahustí. Dala jsme to i do guláše a manža to vůbec nepoznal a pochutnával si. Ale teď to dávám jen do polévek.
A také používam Gustyn-maizena(kukuřičný škrob)
Jana
Justýno, tak i já jsem exot. Já také dělám jen z polohrubé, dělala to i doma moje maminka tak. Také nemám žádné žmolky, rozmíchám jí ve vodě či mléko se smetanou a vmíchám do omáčky.
Jana
Budu asi exot,ale já používám místo hladké mouky,polohrubou.jednou to bylo v nějakém pořadu o vaření,a od te doby nedělám jinak.z hladké jsem měla často žmolky,a s polohrubou to mam pekne do hladka;-)
Justyna
… jo, a ještě k hrudkám – používám na rozmíchání v omáčce nebo polévce tu klasickou metličku a nestalo se mi, že by se udělaly hrudky – jen se to musí rozmíchat HNED. 🙂
Já používám mléko, smetanu nebo vodu s moukou – podle druhu omáčky. Do polévek a třeba do rajské dělám máslovou zásmažku, polévky se taky dají zahustit ovesnými vločkami – jsou zdravé a polévka hezky zhoustne. Do guláše jsem zkusila chléb – nezahustí sice tak moc, ale trochu přece a dodá mu jemnější chuť. S kupovanými jíškami (instantními) bych byla opatrná, je tam plno éček a podle mě moc vhodné nejsou, nehledě na to, že vycházejí mnohem dráž než doma vyrobená jíška.
Já místo vody dávám mléko + mouka nebo smetanu. Ale také se dá zahustit chlebem.
Jinak je dobrá už hotová jíška. Jsou to takové granulky. Ušetří to čas a nedělají hrudky.