Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Prošlá zakysaná smetana
Dobrý den, poprosím o radu. Mám tu zakysanou smetanu-dva kelímky,nějak jsem na ní zapoměla. Měla se spotřebovat 14.tého. Mám ji vyhodit? Co může hrozit když ji použiju? Udělala bych nepečený dort, ale nevím, aby dětem z toho něco nebylo…
Kačka
Díky vám za rady, šlo to do koše ! :o)) Ta dvacka mi za potíže nestojí, ať už by byly jen u mě. Mějte se fajn.
Kačka

Savarko, musí se to dost zamíchat a nechat chvilku odstát, třeba 10minut..potom se to rozspustí,….
Já ale používám Nescafé klasic, to nejsou přímo takové granule, jako třeba Gold…. tak nevím….ale podle mne se i gold rozspustí, ale prostě nechat odstát chvilinku…
Také bych nedala malým dětem,větším už jo…Pročítám si vaše rady,také se mi občas stane,že mám prošlou smetanu nebo mi třeba zbyde,když podle receptu potřebuji jen třeba 4lžíce,potom nevím,co s tím…
Ctiradko,tvá rada na kapučíno mi přišla vhod!:-)))).Miluju takové dezerty!:-))).Jen to Nescafé je v granulích,rozpustí se ve studené zakysané smetaně?No to musím tedy vyzkoušet,díky.

U dětí bych taky byla opatrná…
Ale kdyby se jednalo o mě, tak bych ji snědla, pokud teda nejeví žádné známky něčeho „v nepořádku“, myslím vůně, vzhled a chuť…
Dá se sníst místo jogurtu s ovocem, nebo já mám strašně ráda zakysanou smetanu se lžičkou Nescafé, cukrem a skořicí (pořádně promíchat)- takový „kapučíno dezert“….
Nebo ona omáčka či polívka, to se taky dá, tam stejně ale smetana neprojde varem, protože by se neměla vařit, aby se nezdrcla…
Já mám třeba ráda povařenou brokolici – rozmixovat, přidat zakysanou smetanu, případně dosolit…. výborná kyselkavá polévka, dá se jíst třeba s opečenou houskou….
Tohleto bych udělala, nevím ale, jeslti byhc to dala dětem (malým ne, puber´tákům asi ano….)
Řešila jsem to stejné po návratu z Velikonoc. Tři dny prošlá snetana, radši jsem ji vyhodila, protože jsem plánovala vařit i pro děti. Kdybych ale vařila jen pro sebe, tak bych z ní riskla omáčku.
Prošlou zakysanou smetanu raději tepelně upravit – mléčné výrobky jsou trochu ošemetné. Zbaštím jeden dva dny prošlý jogurt, pokud mu evidentně nic není, ale dětem už ho nedám.
Uvař nějakou dobrou omáčku nebo ji dej do buchty, do níž normálně přijde jogurt nebo kyška.
já bych tu smetanu teda oželela, nebo tak jak píše nuninka, tak bych ji radši tepelně upravila. Člověk nikdy neví

Myslím, že by to nemělo nic udělat. Ale raději bych dětem dala až tepelně upravené.
Upečený koláč, polévka atd. Nedávám ani když je tak prošlý jogurt. Vždy z toho raději něco upeču.