Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Velikonoční mazanec
Moc Vás prosím o radu- už několikrát jsem zkoušela péct mazanec, chuťově ho mám moc dobrý, vzhledově je hned po upečení také moc pěkný, ale po několika minutách po vyndání z trouby mi uprostřed splaskne a vypadá podivně.Ze stejného těsta peču i vánočku a ta se mi daří.Mazanec nechávám asi 1/2hodiny kynout na plechu, pak peču asi 10 min na 200-220st., přikryju alobalem,dopékám asi 25 min.asi na 160 st.,zkouším na několika místech špejlí,jestli je upečený,vyndám ho a nechávám vychladnout při pokojové teplotě.Nevíte,kde dělám chybu?Někde jsem kdysi četla,že se má před pečením naříznout do kříže,ale bojím se, že se mi rozjede.Díky za jakékoliv rady!
Ája
Leda tak… jessenko, to je právě to, těstíčko je lehounké jako dech, nakynuté krásně… ještě v troubě dobrý, a jak to vytáhnu ven, za chvíli je dole 🙁
Ale teď už je to zbytečné, nezbylo z něj nic 🙂
Moje tchýně mi poradila, že těsto na mazanec musí být tužší než na vánočku. Tužší těsto se tolik nerozjede. Těsto musí být také dobře vykynuté.
Tak já včera kříž udělala a podařilo se mi vyrobit spíše věnec než nafouknutý mazanec… 🙁
Chuťově byl výborný, ale spíše placatý…
Bohužel, s mazancem mám v tomto směru problém vždy…
Zatím moc děkuji za rady. Zkusím druhý pokus s tím naříznutím a dám vědět, jak to dopadlo.
Ája
Dneska jsme je zrovna dělaly :o)) chce to ten kříž a je to pak v poho
Ájo a Nuninko, mi se to taky tak jednou stalo – vánočka skvělá a mazanec chuťově dobrý, ale rozplasklý…
Tak jsem zvědavá, čím to je? 🙂
To naříznutí stačí jenom trochu, nemusíte se bát, že se rozjede. Já to dělám tak, že to nastřihnu nůžkami, ale nemusí se to dělat. Dělá se to proto, že mazanec pak nepopraská.
Nevím proč vám to tak dělá, zvláště, když se vánočka vždy povede.
Nemáte tam po vykynutí moc vzduchu? To by odpovídalo tomu proč to pak splaskne.