Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Divočina
Ahoj holky ,potřebuju poradit dneska jsem dostala kus masa z divočáka a nevím co s tím poradíte ? Díky
co treba se svestkovou omackou? http://www.nadoma.cz/recepty/49131-peceny-hrbet-z-divocaka-se-svestkovou-omackou/
co treba se svestkovou omackou? http://www.nadoma.cz/recepty/49131-peceny-hrbet-z-divocaka-se-svestkovou-omackou/
Já z pěkného kousku dělám svíčkovou, dokonce jsme „divočáčí“ svíčkovou měli i na svatbě jako oběd.
Tak já vždycky dělám guláš a je to bašta.
maja

Dá se použít jako vepřové, takže klidně i klasický řízek – je mňamózní.
Dělám i guláš – jen jsem to podlévala červeným vínem a přidala krom obvyklého koření jalovec…
díky za recepty, taky se kouknu ještě na internet

Recepty jsou z internetu, snad pomůžou :-)))
200 g divočáka
200 g anglické slaniny
500 g kysaného zelí
250 ml zakysané smetany
cibule
5 stroužků česneku
mrkev
petržel
půl celeru
divoké koření
celý pepř
sůl
8 listů zelí
100 g másla
500 ml světlého piva
100 g sádla
Na sádle orestujeme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a koření. Přidáme na malé nudličky nakrájené a osolené maso a zprudka opečeme. Přidáme zakysané zelí. Listy syrového zelí spaříme a rozklepeme. Na každý plát dáme masozeleninovou směs a zavineme. Vytvořené závitky vložíme na tuk orestované slaniny. Obložíme zbylou zeleninovou směsí a zalijeme pivem. Dusíme v troubě do měkka, maso vyjmeme, výpek zahustíme a podáváme.
Další recept
škrobová moučka na maso 2 lžíce
bílé víno 3 dl
větší cibule 1 ks
kančí kýta 300 g
žampiony 300 g
olivový olej
koření na divočinu 1/2 balíčku
sůl
Maso dobře očistíme, pokrájíme na větší nudličky, okořeníme – použijeme koření na divočinu. Narovnáme do misky (s víčkem), zakapeme olivovým olejem a zalijeme bílým vínem, tak aby bylo celé maso potopeno. Dáme do lednice. Naložené maso vydrží i delší dobu 3 – 4 dny, je pak více uleželé, provoněné kořením a má jemnější chuť.
Rozehřejeme si olej ve vyšší pánvi, orestujeme nakrájenou cibuli a podusíme na ní na plátky nakrájené žampiony. Vložíme připravené maso a opečeme. Pak maso otočíme, zalijeme zbytkem marinády z misky a přikryjeme pokličkou. Asi po 10 minutách maso znovu otočíme, osolíme a necháme ještě 5 – 10 minut pod pokličkou. V hrnku rozkvedláme škrobovou moučku s vodou a vylijeme na směs v pánvi, dobře promícháme a necháme projít varem.
Divočáka na žampionech podáváme třeba s těstovinami
Další recept
1 kg masa z divočáka, 50 g cibule, 30 g mrkve, 30 g celeru, 0,2 l octa, 0,2 l vody, 1 bobkový list, 2 hřebíčky, snítka tymiánu, 7 kuliček pepře, 2 lžíce sádla, 50 g slaniny, 50 g šunky, 0,2 l červeného vína, 2 lžíce krystalového cukru, sůl, mletý pepř, 1 stroužek česneku, 2 lžíce strouhané čokolády, 2 lžíce rozinek, špetka muškátového květu, ocet, 1 lžíce spařených, oloupaných a pokrájených mandlí, 5 sušených švestek, 5 kandovaných višní, kousek citronové kůry
Příprava:
Očištěné maso z divočáka dáme do hluboké porcelánové mísy. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na plátky a povaříme s vodou, octem, bobkovým listem, tymiánem, hřebíčkem, celým pepřem a necháme vyhchladnout. Potom marinádu přelijeme na maso a necháme 24 hodin v chladu. Druhý den maso a zeleninu vyndáme a necháme okapat a na sádle, rozkrájené slanině a šunce vše opečeme, přilijeme víno, osolíme, opepříme a za občasného podlití vodou dusíme do měkka. Měkké maso vyndáme. Mezitím dáme na pánev cukr, drobně nakrájený česnek a za stálého míchání zahřejeme. Jakmile cukr začně hnědnout, přidáme čokoládu, špetku muškátového květu, přilijeme šýávu z masa, chvilku povaříme, šýávu propasírujeme, sebereme z ní přebytečný tuk, dochutíme octem, pepřem a chvilku povaříme. Podle potřeby můžeme zahustit. Potom do omáčky přidáme oprané spařené rozinky, spařené, oloupané a nakrájené mandle, přeme namočené, vypeckované a nakrájené švestky, višně a kousek citronové kůry. Maso vložíme zpět do omáčky, dobře prohřejeme a podáváme.