Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
máslo,rama,perla?
Dobrý den,doma se přeme co je spíš zdravější,tchýně prosazuje klasické máslo-kostku,já zas perlu,ramu. Dne přišla dokonce s tím,že v rádiu říkali,že perla a tyto rostlinné tuky jsou nezdravé. Co myslíte vy? a hlavně pro dítě,čím je lepší mu namazat rohlík?
Květa
No po článku co jsem četla o margarínech že už chybí jenom jedna buňka k tomu, aby z toho byla umělá hmota myslím, že určitě klasické máslo v malém množství. Je pravda, že v několika případech jsem i slyšela, že když dáte kostku másla a kostu margarínu někam do stínu, tak na margarín ani švábi nejdou… takže něco na tom asi bude, že to není v pořádku.
martina
cauky, my doma pouzivame oboji, nekdy ramu, nekdy maslo. ramu mame nejradeji ideu a olivio
My mažeme máslem.
A tavené sýry miluju já…
Ahoj, my mažeme už dlouho EASY, chutná jak máslo, dá se použít v teplé i studené kuchyni a moc nám je pochválila paní doktorka, protože je bez konzervačních látek. Malý má rád i žervé, almete atd. Tavené sýry vůbec nekupuju právě kvůli těm tavícím solím. R.
Ahojky, Kubíček baští to i to. Odborníci se neshodují ani na jednom, tak si myslím, že je lepší to střídat. Tím asi nic nezkazíš.
Dobrý den Květo,
zaléží na více faktorech (např. věk, zdravotní stav, alergie, ale také i obyčejná chuť).
Obecně vzato je pro zdravé děti lepší varianta kvalitní „obyčejné“ máslo v tenké vrstvě.
Podle mne ve školkovém či školním věku a výše jsou lepší naopak kvalitní rostlinné margaríny (Flora proaktiv), protože živočišných tuků mají tyto děti ve stravě až až.
Osobně ale znám dvouletého chlapečka, kterému bylo zjištěno velké množství cholesterolu, a proto mohl ve stravě mít jen olivový olej či rostlinné margariny a samozřejmě i další nízkotučné potraviny.
Jak říkám, záleží na stavu každého jednotlivce. Proto se doporučuji poradit s pediatrem, který by měl zravotní stav vašeho drobečka znát nejlépe.
My tedy taky střídáme klasické máslo a ramu (máslovou)nebo floru. Dceři dávám na chleba ramu, ale do jíšky, omáček, na osmahnutí masa apod. dávám klasické máslo.
Renča
U nás to střídáme – zcela úmyslně – ať máme od všeho trochu (máslová Rama, Zlatá Haná, Perla, občas máslo).
souhlasím s Radkou, asi to bude věc názoru, oboje má pro i proti. U nás kluci jedí jedině Perlu, já s manželem na střídačku rostlinné tuky a občas máslo
Každý má něco do sebe. Klasické máslo hodně tuku, náhražky zase plno jiných bazmeků. Myslím, že záleží na tom, čeho chceš v sobě mít míň. Nejlepší je podle mě střídání.
Radka