Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Bábovka
Ahoj holky, potřebovala bych poradit, jak upéct bábovku nadýchanou. Ty moje jsou takové spíše uťápnuté, snad mi rozumíte.
Prosívám mouku a cukr přes sítko, kypřící prášek dávám nejprve do mouky a pak s ní teprve do těsta (a co nejdříve do trouby), ale pořád nic.
Moc díky za radu.
Ahoj,já peču bábovku už jen z tuku.Protože když tam dám olej tak je vždy ošklivá. Ušlehám 25dkg tuku a 25dkg cukru,postupně přidám 4 celá vejce,1 vanilkový cukr,1 prášek do pečiva,špetku soli,rum (nebo trochu citronového aroma),35dkg hladké mouky a do poloviny kakao. Všechny suroviny zašlehávám mixerem.Peču přibližně 1 hodinu ve vyhřáté troubě (cca 180).
NO,JÁ JI PEKLA ZROVNA DNES.VŽDY PRVNĚ ŠLEHÁM VEJCE S CUKREM DO PĚNY.MÍSTO TUKU DÁVÁM OLEJ.
JANA
Záleží hodně na surovinách a jak dlouho zpacováváte těsto. Pokud mícháte vajíčka v celku, nevadí to, ale bude to trvat déle. Pokud dobře rozmícháte vajíčka s cukrem, opravdu musí být taková nadýchaná pěna, máte vyhráno. Formu můžete vysypat jak píše Ájík kokosem nebo krupicí. Je to lepší než s moukou.
Taky se říká, že když klepnete formou s těstem než jí dáte do trouby, bábovka nebude nadýchaná :-))
Ale jestli to je pravda, to nevím.
Jo, a dobrý fíglík je vysypat formu (po vymazání) ne moukou, ale kokosem – bábovka pak natáhne kokosovou vůni i chuť, ale jen jemně 🙂
Já peču tuhle: 4 žloutky, 1 hrnek pískového cukru, 2 hrnky pol. mouky + 1 pr. do peč., 1 vanilkový cukr, 1/8 L (dávám trošinku víc) oleje, stejné množství vody, ze 4 bílků sníh, můžeš přidat trochu citronové kůry. Dá se z toho upéct jak nadýchaný ovocný koláč, tak bábovka – v tom případě dávám do poloviny těsta kakao a někdy přidám rozinky 🙂
Ahojte všichni, já dělám hrnkovou – žádné váhy nejsou potřeby, je vždy dobrá, ale nevydrží – manžílek s dětma ji zblajznou 🙂
Tady je recept:
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 3 vejce, 1 prášek do pečiva
Všechno smíchám a naleju do vymazané a strouhankou (nebo moukou) vysypané formy.
Peču ve středně vyhřáté troubě (cca 180) asi 30 min. Mám horkovzdušnou a peče mi rychleji než normální elektrická.
Přeji ať se vám povede 🙂
Holky, jestli můžu poprosit o ten recepis, budete hodné.
Mamka právě tu bábovku, kterou jsem měla na mysli, dělala z celých vajec a měla ji krásnou…. (a dobrou)
Díky všem.
Jovanko, chyba může být i v mouce – zkus změnit značku.
Co můžu říct za sebe tak sme poslední dobou pekla všecko od oka (bo mi došla baterka ve váze-to je ta elektronika) Dělám tak na půl máslo a olej. A taky používám sníh ikdyž někdy míchám cukr s celými vejci – je to rychlejší a dycky dobře vyjde. Hlavně taky neotevírat troubu alespoň prvních 10-20 min to pak teda splácne. Když to máš tak na 150 tak se to za tu chvilu nepřipálí na 175 přidávám po téhle době.
Já do té olejové sníh nevmíchávám – dávám celé vejce.
Ale v receptech na třenou bábovku je žloutek šlehán s cukrem a sníh vmíchán nakonec.
Taky dělám olejovou a je nadýchaná – vydrží výborná i tři dny 🙂 – tedy, pokud vydrží 🙂
Také dělam olejovou a vmíchávám sníh.
Tak já pro jistotu dělám bábovku olejovou.
Přiťápnutá mi nepřipadá.
Jestli chceš vyzkoušet, pošlu Ti později recept.
Ale ještě mě napadá – vmícháváš ušlehaný sníh z bílků?
To by mohlo pomoct (ale záleží na receptu).