Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Kravské mléko - původce nemocí???
Paní Janu, mám dotaz přímo na Vás a prosím Vás o názor. Kravské mléko je často diskutovaným tématem. Přečetla jsem si hodně stránek a dočítám se pokaždé totéž, a sice, že zahleňuje a je původcem mnoha chorob v pozdějším věku. Píšu Vám zrovna odkaz, kde jsem si to přečetla http://www.sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/knihy/zdravi_a_salat/5415-zdravi_a_salat-15_mleko.htm a přesto, že autor se velmi ztotožňuje se syrovou stravou, já úplně nesdílím jeho názor, nicméně příznaky, které u požívání mléka popisuje, mě provázejí také (zahlenění, moření ve střevě – a to jsem zdravá) a zcela článku věřím. Zajímá mě Váš názor na něj, jako názor zdravotníka, jelikož dodnes se lékaři nemohou shodnout, jakoby z nedostatku důkazů či dostatečných informací – zdali kravské mléko zařazovat do stravy nebo jej lze bezpečně nahradit jiným mlékem – ovesné, sójové. Napište mi prosím, Vaše odpověď mě zajímá. Děkuji předem
Holky, teď jsem mluvila se známým, který o sóji ví všechno, dováží ji ve velkém. Sója alergen není, ovšem problémy, způsobující alergii, začínají špatným skladováním ve velkoskladech, kde sója často plesniví, potíže vznikají prý nejčastěji odtud, navíc dnešní problém je geneticky modifikovaná sója, dále do sójového mléka (tedy prášku) se přidává nějaká látka (něco jako protispékavé látky do cukru) a ta je prý také příčinou alergií. Sója sama o sobě je velmi zdravá, má celou řadu blahodárných účinků, japonky prý téměř nemají menopauzu, ani bolesti při menzesu, díky častému pojídání sóji v různém provedení. Na netu je o tom spousta článků, já sama moc sóji neholduju, škoda… Nicméně jsem našla i takovéhle příspěvky, že sója snižuje plodnost apod., kde ovšem uvádějí, že tyto látky jsou i v čokoládě, margarínech, pivu a některých chlebech…. Na to už nenadává nikdo, protože kdo by si odpíral čokoládu? Sója má nepochybně spoustu předností, ale asi taky všeho moc škodí… :o)
Pamino,řekla bych že mléčné výrobky neobsahují tolik bílkoviny jako čerstvé mléko,které opravdu má za úkol vyživit tele aby vyrostlo. přemíra bílkovin škodí ledvinám.
a zakysané mají navíc živé kultury:-) K
Ájíku, jojo.
Jano, co je v mléku jiného než v mléčných výrobcích?
No jo, ale sojové mléko je prý taky docela silný alergen????
Dobrý den Piškotko,
opravdu pěkný článek – hodně témat k zamyšlení a nezáleží na tom zda s nimi souhlasím či nikoliv.
Máte pravdu, že toto téma je hodně diskutováno, ale zda mléko zařazovat či nikoliv, to vám nikdo neřekne na 100 %. Vždy záleží na mamince, jejích zvycích a názorech.
Určitě je pravda, že jsme jediní tvorové, kteří nejen v dospělosti pijí mléko jichý savců. Mléko bylo původně určeno pro výživu mláďat, přičemž pro každý druh má mléko jiné složení. Na druhou stranu nyní žijeme v jiné době a i když to necítíme, evoluce jde dál a my přesně nevíme jak.
Pokud jde o mne, já mléko ani nepreferuji, ani nezavrhuji a sama jej mám celkem ráda.
Jestli cítíte, že vám mléko škodí, nevidím důvod proč jej nevyřadit z jídelníčku.
S dětmi je to trošku jinak – mléko by jejich jídelníček měl obsahovat cca do 3 let a musím se přiznat, že neznám moc maminek, které tak dlouho vydrželo kojit, alternativou je samozřejmě umělá výživa či mléko z bank MM.
Dobré bezmléčné recepty jsou na stránkách http://www.potravinova-alergie.info/
jedná se sice o stánky pro alergiky, ale můžete tam nalézt dobré tipy. Bohužel většinu náhražek mléka můžete použít až po 3 roce věku dítěte.
Dobrou náhradou mléka jsou v pozdějším věku ovocné a zeleninové šťávy – určitě zapátrejte po dobrém odšťavňovači.
Tak držím palečky :-)))
Darčo všeho s mírou:-) a čerstvému mléku se vyhni:-))))
myslím,že ostatní mléčné výrobky potřebu vápníku pokryjí dostatečně a když to ještě kombinuješ s rostlinnými zdroji vápníku,tak si nemáš co vyčítat a malá má jistě vše co potřebuje.
O nadměrném pití mléka jsou studie,kde lidé právě trpí úbytkem vápníku paradoxně,že:-) a řídnutím kostí…na druhou stranu někomu to chutná a nedělá žádné potíže,tak ho pije.
ale jiná věc je jak budeme krmit svoje děti..problém je že člověk pořád tápe a pořád bádá a já se přikláním k přírodním věcem…kojení,ovoce,zelenina,luštěniny a maso kvůli železu-ale ne každý den. a ostatní pochutiny-uzeniny,saláty,smažené věci,solené a nebo extra sladké..prostě jen na zpestření života…pro dospělé.
naši předkové jedli hlavně luštěniny,ovoce a zeleninu…opravdoví předkové! naše prababičky to už je jiná doba…Podle kuchařky Dobromily Rettigové by z nás ze všech byli koule:-) a pak v době totality zase kdo si ,,žral“ ten se měl…no a po revoluci hambáče a hranolky ve velkém….těžko si nedat. K
A právě pro dítě bych chtěla udělat to nejlepší, jako vy všichni, když je mléko výsledkem osteoporóz, artritíd, artróz a astmatů (všímejte si těch „A“ :o))), tak bych ji toho chtěla uchránit, nicméně pořád nemám ověřenou alternativu – syrové mrkvové šťávy, které mají obsahovat několikanásobně více vápníku a minerálů, či jiné alternativy, stále více čtu o horším vstřebávání vápníku z rostlinné stravy, tak se bojím… Největší pravdu má asi můj kamarád (jiný než ten vegan:o)), a sice, že lidský organismus a vůbec trávení je tak složitý proces, že na něj nelze jednoznačně odpovědět, co je správně :o)))
Karamelo, no právě že já četla tu stránku Dr. Normana Walkera a ten píše, že kravské mléko má takové složení, aby z malého telátka vyrostla 900kg kráva, a kdo z dospělých lidí by chtěl v dospělosti vážit třeba 140kg? Já už tady nebudu přirovnávat věty ani radši psát nic podobného jako v mém článku „Co je vlastně zdravé“, kde jsem citovala svého kámoše – vegana, když říkal, že slon je také býložravec a kolik kg svalů má, někdo se mi tam vysmál, asi by bylo lepší napsat koně :o), samozřejmě to souvisí i s přežvykováním a stavbou těla, my jsme prostě lidé a nikdy bych neřekla, že maso pro nás nebylo určeno:o)
Jsem moc ráda, že jste tu napsaly i vy ostatní, spíše koukám, že souhlasíte, já se bála příspěvků typu „Jíst se musí všechno“ a „Naši předkové to taky jedli a hotovo!“ Prostě změnit stravování znamená především změnit způsob myšlení, zamyslet se trochu, ale ještě pořád je myslím více těch, co o tomhle nechtějí ani slyšet… ;o)))
Darčo souhlasím a kravské mléko teda sama piju v kávě denně a pak používám na omáčky typu koprovka.-2x za rok.
Jinak dám raději kysanou smetanu. Prcek 3 roky čerstvé mléko nepije,mě se ze samotného mléka zvedá žaludek.
jogurty taky nemůžu vydýchat ale malému je dávám-stejě tak tvaroh atd..
Líbí se mi toto: sice dost militantní,ale jednoduchá věta,že ,,KRAVSKÉ mléko je potrava pro telata“
…a žádný dospělý savec v přírodě kromě člověka nepije mateřské mléko svého druhu natož cizího. Tak je to přirozené. K
Tohle je možná téma na diskusi;o), taky vám do toho vstoupím…
To, že s věkem ztrácí hodně lidí schopnost trávit mléko je fakt, kterým se uklidňuju už dva roky….Tehdy totiž malé zjistili intoleranci laktózy. V prvotním šoku jsem zjišťovala, co se dá a zjistila jsem, že zdravý člověk má ve střevě enzym laktázu, který pomáhá zpracovat mléčný cukr (laktózu). S věkem množství enzymu klesá a klesá. Až 70% starší populace mléko vůbec nesnese. Černoši taky ne.
Janička může jen zakysané výrobky a zvládáme to i bez mléka jako takového, máme nutrilon bez laktózy, ale dávám ho čím dál méň.
Pěkný článek je tady:
http://www.bezlepkovadieta.cz/?url=pridruzene-alergie&clanek=3606
Pami, já si mléko dám tak 2x do roka a to třeba plnou sklenici chladného, to mě přepadne chuť 🙂 ale spíše bych to chtěla přestat dávat malé, jen se fakt bojím, kdyby to nebylo prokázané, přece jen jsem to četla na stránkách, kde se propaguje syrová strava, ale to, že mléko zahleňuje a způsobuje rýmy, astma apod., to se píše všude :o) jsem ráda, že mám příznivce :o)
Piškotko, já ti do toho vlezu, i když nejsem Jana;-): jsem na tom totiž podobně. Kamarád biolog to vysvětloval tak, že „vyspělejší jedinci“ prostě s věkem ztrácejí schopnost mléko živočišného původu trávit. Organismus má potom problém nerozštěpené látky odbourat.
Já jsem už u sebe mléko vyřadila, i jogurtu jím málo, spíš sýry nebo zakysanou smetanu. A mám vypozorováno, že když si dám trochu mléka do kafe a pak nic jiného, tělo to taky zvládne. Držím palce, ať je ti lépe:-)
Odkaz posílám znovu a raději dělený, nevleze se na stránku, tak jej prosím nakopírujte spojený, dík :o))
http://www.sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/knihy/zdravi_a_salat/
5415-zdravi_a_salat-15_mleko.htm
Já bych i chtěla přestat s kravským mlékem, ale to víte, že mám strach, že je to nepotvrzené, ale ty pocity, které tam čtu, zažívám taky a mám stejný názor, že se pít nemá. Nemluvím však o výrobcích z něj, tedy tvaroh, kysané nápoje, jogurty, to už je jiná technologie, ale mléko, nevím….. Napište prosím svůj názor. Díky