Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Už můžeme všechno?
Ahojky holky, mám asi dost hloupý dotaz, ale zeptám se. Synovi jsou již 2roky, můžeme jíst a pít už vše co je normálně běžné pro dospělého? Třeba čaje (Pickwick,Lipton atd.), šťávy, paštiky, vnitřnosti (např.játra,ledvinky), rybičky z konzervy….ptám se proto, že se snažím udržet mu trošku zdravou výživu a do teď pil jen čajánky a čaje od jiných „dětských“ firem a holou vodu,jíme snad vše kromě luštěnin zatím, protože z nich mám hlavně já strach neb máme problémy s nadýmáním už u „polystyrenového“ chleba. Jinak zeleninu,ovoce, brambory, rýži, těstoviny, maso jíme kuřecí,vepřové a sem tam tak 3 jsem mu koupila dětský salám. Moc děkuji za odpověď a nezlob te se jestli vám všem můj dotaz příjde hloupý. Strava mě trošku trápí, protože člověk vyrsotl v době kdy se s níčím hlava moc nelámala a na 3 měsících jsme jedli svíčkovou. Chci tak jen předejít různým zdravotním problémům. Ještě jednou díky moc.
Dobrý den,
v podstatě platí výše uvedené rady zkušených maminek. Pokud vás jídelníček více zajímá, mohu vám několik podrobností poslat e-mailem, stačí jen napsat. Jinak hodně štěstí, zdraví a hlavně klidu o vánočních svátkách 🙂
paštiky jsme přestali jíst co mám malého…není to ok ani pro dospělého..když už tak přímo z pultu nějakou chlazenou-váženou…třeba kachní nebo tak..i tak by tam mělo být aspoň 60 a více procent masa…jinak je tam pomleto kdeco..a to bych prckovi nedávala…
No já bych to nelámala a pokračovala v osvědčeném..čaje bych volila spíše bylinkové než pickwicky-černý bych dávala jen při průjmu.zelený nedávej vůbec.
takže heřmánek,šípek,čistě ovocné čaje,roobois,kopřivu,…
červená loupaná čočka je moc dobrá..zkus napřed zavařit do polévky a pak jako hlavní jídlo když zachutná
taky bych zařadila jáhly,pohanku,a jiné dobrůtky co koupíš ve zdravé výživě..zrovna Ti tam poradí jak je dobře upravit…
jinak my jíme dušenou šunku,tvrdé sýry-eidam,madeland,ementáler….
ryby jíme od roku-sumeček pangasius,kapr,mořská štika..
rybičkové pomazánky bych se také nebála a kostičky rozmixuj do ní..dobrý zdroj vápníku
omáčky jíme všechny-kuřecí,koprovka,svíčková,rajská,bramborová…..
vnitřnosti nedávám..malému ani nechutnají…na to je myslím čas..
děláme zapékané těstoviny nebo zapékaný květák,cuketu,brambory….cokoliv povařit a dát na pekáček a zalít sladkou smetanoua vajíčkem,posypat strouhaným sýrem.
kořením bylinkama-oregáno,tymián,majoránka,kmín,bazalka,libeček do polévky,sladká paprika,
Rizoto,Jáhleto:-))),špenát,těstoviny se sýrovou omáčkou.např z blaťáckého zlata..
Masa bych se nebála klidně cokoliv co nebude tučné-takže kuře,krůtu,králíka,vepřové,hovězí,skopové,telecí…
vařím třeba i guláš z vepřového…a prostě míň kořením a míň mastím..každý si pak dochutí na talířku sám…
malá inspirace http://www.varime-detem.cz/
Z luštěnin můžeš zkusit červenou čočku, nemá slupky, takže nenadýmá. Já jí oběma synům dávala už od 10 měsíců naprosto bez problémů. Staršímu synovi je 4,5 a dodnes třeba paštiku dávám jen zcela výjímečně a to ještě nějakou super kvalitní.Stejně i uzeniny. Maso dávám dětem spíš bílé – krůtu, králíka, vepřové málo. Pokud není alergik, může už i ryby. Já nedávám dětem ani černý čaj (kvůli kofeinu), lepší jsou kvalitní ovocené nebo rooibos. Je taky dobré občas vylepšit jídelníček třeba o pohanku nebo jáhly, dají se upravit chutně a na mnoho způsobů.
Co mám děti, přestala jsem úplně používat dochucovadla a kořenící směsi s glutamátem typu masox apod. Dají se nahradit zeleninovým bujónem z DM drogrie nebo prodejen zdravé výživy.
Jinak myslím, že dvouleté dítě může už to, co dospělý. Jen méně kořeněné a solené.
Katka