Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
prosím o radu - olivový olej, papiňák, mop leifheit???
Jdu pro tři rady a zkušenosti….děkuji za čas
1) Jaký olivový olej je dobrý na saláty a vaření, na co se mám na lahvičce zaměřit při čtení?
2) Chci si za penízky od ježíška koupit papiňák, poradíte na co se zaměřit nebo jaký máte doma a vyhovuje vám? Zatím jsem stále odolávala a tak trochu se jich bojím, ale díky penízkům přímo na něj do toho už jdu….
3)No a okukuju delší dobu mop leifheit, ten na obrázku máte doma a jste spokojené?
Ctiradko díky, no já myslela, že Bamiska dávala některý konkrétní obrázek 🙂
Kdo má zájem, může se podívat na tento článek:
Pojem extra panenský pro výrobce zjevně nic neznamená.
Papiňák nevlastním.
A mop mám úplně obyčejný.
Veronika
Mankaš, zadej název mopu do google, vyjede ti spousta obrázků.
Bami a o jakém mopu přemýšlíš? Já žádný obrázek nevidím? právě bych také asi chtěla koupit, ale nevím jaký.Olivový olej kupuju od Franz Josef extra virgin, ale nepoužívám ho zatepla, většinou jen na zálivky, sýry atd, pak tady u nás v obchodě mívají litr nějakého, ale nevím značku, ten kupuju na kuřecí maso, vše ostatní u nás na sádle, máme po zabijačce 😀
jj, Bertoli a Borges, obojí znám. Ještě k těm olejům, na teplou kuchyni používám slunečnicový olej, olivový z pokrutin jsem měla doma kdysi a nenadchnul a hlavně mi někdo vykládal, že ty olivové oleje opravdu nejsou vhodné na úpravu teplem…. I kamarádka žijící ve Španělsku olivový nepoužívá na teplou kuchyni, ale pouze na studenou.
Nekupuji stolní olej, prý se opět vrací řepkový (prý se zase po letech zjistilo, že je “prospěšný – ale já už nevím, čemu věřit, tak nevím…že…), ale když jsem ho měla doma, tak mi “smrděl“, ale zase je to o zvyku, protože kdysi mi smrděl i olivový a rozhodně mi teď nesmrdí.
Bami mám tlakáč od tescomy, zavírání totéž, jako dala obrázek ctiradka, předtím jsem měla klasický hliníkový a spokojená jsem byla i s ním, tenhle je samozřejmě lepší, ale i ten starý stačil. Vařím v něm hodně a často, ušetří mi to čas a vím, že co má být měkké taky bude.
s mopem neporadím.
Olivový olej do studené kuchyně jak píše ctiradka extra virgin, pozor si dej, aby nebyl rafinovaný, smíchaný s něčím jiným a nebo z pokurtin. Nerafinovaný olej z oliv lisovaný za studena. Teď zrovna mám Bertolli, také používám Borges. Dělají se normálně i v litrových lahvích, ale skleněných, nebo pak plechu, v plastech to většinou bývá z pokrutin. Měla už jsem různé a chuťově v tom taky moc rozdíl nevidím a občas si koupím i na vaření ten z pokrutin, ten samozřejmě tak dobrý není.
K tomu tlakáči-mám 2-už nějaký rok, oba no name, nerez, levné kolem 400,–500,- ze supermarketu, s takovým pružným zacvakávacím víkem (připadá mi lepší, než ty staré s těsněním-tady není třeba, prostě víko těsní i bez těsnění :-), a koumání, jestli je nasazeno správně), vařím v nich celkem často-hlavně brambory, luštěniny, rýži a pod., pak maso (takže 2 ks opravdu užiju). Nevím, jak se vaří v těch dražších, tak jsem spokojena ..Už mi teda 2* tlakáč vybouchl-on je totiž každý jiný, ale víka navzájem pasují, několikrát se nic nestalo, ale pak to přestalo fungovat a musím používat ke každému jen originál víko, pak nic nebouchá-zatím-podle mě přece musí docházet k nějaké únavě materiálu víka… ale nevím,zatím drží…
ha, chtěla jsem vložit obrázek tlakáče, ale není tam… už jsem to asi zapoměla.. 🙂
1- Olivový olej na saláty (studenou kuchyni) kupuju extrapanenský (extravirgin). Prodává se v malých lahvičkách, skleněných, objem asi tak 0,3l nebo 0,5l – jestli se dělají větší ani nevím. Tím, že se ho nepoužívá moc a fakt ho dávám jen do salátu, tak se nekupuje často. Jiný, než extrapanenský nekupuju, takové ty větší “olivové oleje“ jsou z pokrutin. Značku taky nějak neřeším, měla jsem různé značky, a nějak nepoznávám rozdíl v chuti, nebo ne až tak výrazně, abych si to pamatovala, který je ten “nej“. Na teplou kuchyni olivový nepoužívám, ono “prý“ je právě extrapanenský vhodný zastudena, ale tepelnou úpravou uvolňuje nějaké látky….
2- tlakáč mám, kdysi jsem ho dostala jako poděkování za jednu službu, kterou jsem prokázala jedne vzdálené rodinné známé a ta je kuchařka a věděla, že nemám tlakáč, tak mi ho dala darem. Jsem s ním spokojená, i když ho nepoužívám nějak často, vlastně jen na hovězí a vepřové. Mám takový ten jiný typ tlakáče – ne ten !klasický“, kdy se strčí poklice dovnitř a připevní – ale mám takový, kdy se poklice přidělává zvrchu zatočením a zacvaknutím. Není to úplně stejný, ale něco na tento způsob
3- mop mám takový ten klasický, takový, jako dělá vileda s těmi různými střapci (ale NE provázky), akorát mám k němu koupenou nadsadu která má ty střapce z mikrovlákna a s tím jsem spokojená. Vytírá tak mokro, jak chci já (podle toho, jak moc vyždímám) a nemám mokré ruce – je dobré mít takový kyblík, který i ten mop “stiskně“, protože lépe vyždímá (už mám od viledy mnoho let), protože takové ty kyblíky, co mají “jen košík“, ty mopy moc nevyždímají. Pravda je, že před vytíráním bys měla zamést, ebo povysávat, protože drobky to sbírá omezeně.. 🙂
S takovým nějakým mopem, na který koukáš (ale nevím, ejstli přesně s tou značkou) jsem kdysi párkrát vytírala a nenadchnul mě. Je to jistě ale o zvyku. Mě se na něm nelíbí, že buďto musíš ždímat ručně a namáčíš ruce ve vodě, nebo když mají ten systém na ždímání, tak to není “nic moc“. Ale třeba to už za ty roky vyhytali, to nevím, čerstvou zkušenost nemám.