Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Zavařujete?
- Zavařujete nebo si myslíte, že je to zbytečná investice a čas, který tím strávíte?
– Co všechno zavařujete a máte nějaký suprový recept?
– Experimentujete a zkoušíte i různé kombinace?
– Jak zavařujete? (klasika, trouba, myčka)
matildo já jsem zavařovala v troubě na 250 stupnů 10minut malé skleničky na 15 minut velké…zaplej vzduch v troubě…
na dno hlubšího plechu dávám utěrku na ní sklenice a zaleju to vodou …. a sklenice se nesmí dotýkat…
pak jsme se tu o tom někde bavili a netuším kde to ted je a mám v sešitu poznačeno….80 stupnů 35 až 40 minut….
takže asi když to zprůměruješ tak je to stejné 😀
Bami, prosím tě, v té troubě jsi zavařovala přesně jak? Nastavila jsi určitou teplotu a nechala určitou dobu, nebo jsi hlídala, až začne kompot bublat a od té doby stopovala?
Jedná se mi o to, že mi dochází bomba s plynem – máme plynový sporák, nechce se mi ten zbytek vyvařit jen na zavařování v hrnci, budu mít asi 30 sklenic broskví na zavaření, tak bádám na netu a hledám postupy na zavaření jinak. Myčku jsem zavrhla, ta se mi zdá nejlepší na zavaření okurek, měkké ovoce prý většinou zkvasí. TAk mi zbývá trouba, v mikrovlnce bych tu fůru sklenic zavařovala dlouho. No ale postupy a teploty se natolik liší, že si fakt nevím vůbec rady…
Normál v hrnci je na 80st 20 minut, ne?
Prosím prosím o radu, potřebuji to do večera… :-)))
zikminko neprojíždí někdo čáslaví…klidně bych ti poslala…
tak já bohužel nezavařuju… není zdoj a ani na zdroj… a upřímně jsme teď ve fázi, kdy jsme štastná, že mi sousedka dá za skořápky a tvrdej chleba jendou za čas domácí marmošku….. a moc ráda vzpomínám na časy, kdy jsem zavařovala i dělala marmeládu…. a doufá, že to zase přijde 🙂
Jani, usínáš nudou nebo tím, že už je moc hodin? 🙂
ja zavaruju klasika, cukety a okurky.
Vetsinou u toho usinam:)
zavařuju klasika hrnec….zkoušela jsem i v troubě
– dělám jahodovou, višňovou a meruňkovou marmeládu,jablková povidla, strouhám jablíčka do sklenice, medík z pampelišek, zapékaný čaj
– okurky, třešně, broskve, papriky
– houby, houbový salát, lečo, tousty na topinky
– bezový likér a šťávu
no možná si na něco vzpomenu….recepty asi nic moc nemám klasika…
jéje, nuninko, téma jako pro mě – chystám se zavařovat broskve a hlavně mě zajímá – jestli někdo zavařujete v myčce a jak na to – není ten program moc dlouhý? Nerozvaří se ovoce?
Já jinak moc nezavařuji, jen okurky a na ty mám prima recept bez nálevu, do každé sklenice dám na dno cibuli, mrkev, koření dle chuti, sůl a cukr – přesně množství lžic teď z hlavy nevím, narvu okurkama, zaliju 1dcl octa a doliju vodou. Zavíčkuji a zavařuji 20 min. Okurky nám chutnají, přednost vidím v tom, že je to bez umělých sladidel, která mi dost chuťově překážejí a pak, nemusím dělat nálev ve velkém, protože ze zahrádky okurky sbírám postupně a můžu zavařit třeba jen po 2-3 sklenicích.
Na podzim dělám dýňový kompot, děti ho milují, recept mám od Ájíka odsud z VD, pokud by někdo měl zájem, nahodím, už se tu objevil několikrát.
A pak strouhám letní jablíčka, která sbírám po sousedních zahrádkách, nacpu je do sklenic a zavařím jen tak na zimu, do buchet, do štrůdlů, v zimě jakoby se našly… 🙂
- Zavařujete nebo si myslíte, že je to zbytečná investice a čas, který tím strávíte?
– Co všechno zavařujete a máte nějaký suprový recept?
– Experimentujete a zkoušíte i různé kombinace?
– Jak zavařujete? (klasika, trouba, myčka)