Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
SOS - falešný marcipán
Prosím, potřebuji poradit. Na víkend musím udělat dortu, která by měla být potažena marcipánem. Poctivý pravý není k sehnání, chtěla jsem proto udělat falešný, ale nevím jak. Máte někdo recept, který funguje?
Na internetu jsem receptů našla víc, ale je to pokaždé k vzteku. 🙁 Buď to chutná jako marcipán, ale nedá se tím potahovat (láme se to), nebo je to nechutně sladká, nepoživatelná hmota, kterou každý z dortu sloupne a vyhodí. Čím potáhnout dort, aby to bylo chuťově dobré (žádný rostlinný tuk a podobně), aby se to snadno barvilo a nanášelo a dobře se s tím modelovalo? Už jsem vyzkoušela několik receptů a vždy to byla katastrofa. 🙁 Máte nějaký osvědčený recept? Za vaše rady a tipy, co a jak (co dělat, když se to lepí, když je to tvrdé, …), předem velké díky.
Já výrobu domácí marcipánu vzdala, dorty potahuji už jen kupovanou hmotou: Smartflex Velvet- je vhodná jak k potahování dortů, tak na modelování figurek. Má mandlové aroma, takže i chutná. Kupuji v Brně v Gostolu (svět pečení) ale lze objednávat i přes internet: http://www.svetpeceni.cz
za prvé nemohu věřit tomu, že by pravý marcipán nebyl k sehnání, aspoň teda na internetu. Rozhodně pokud nemáte spotřeby sto kilo měsíčně preferovala ten pravý, je to chuťové nesrovnatelné s tím falešným.
Co se týká receptu – moučkový cukr, šušené mléko, madle (předtím povařené jemně ve vodě a zbavené slupky – rozdrdit pak po vyschnutí na prach). Poměr 1ku1ku1. Protože jinak se vám to bude potím a bude to nestálé. Ten poměr není dogma, ale vycházela bych z toho.
Málo vychlazený dort, ono se to nezdá ,ale dort se musí opravdu dobře vychladit .Jinak se začne “rosit “ a téct .Ja chladim i během potahovani ,zvláště pokud je toho víc. Ono to pak sice trvá déle, ale je to opravdu lepší.
Já když dělám dort ,tak ho udělám během dopoledne a potahovat začínám až večer. Potahnu např. hlavní část dortu, dám vychladit. Mezitím si chystám další marcipan nebo detaily atd. …
Fotka na obdivovani by nebyla 🙂
bami, krém byl vychlazený, ale myslím, že tím to nebylo, neb jsem si ho pak nechala venku, krém teplal, já to postupně patlala (dort byl značně členitý), vždy opatlat kousek dortu a přilepit kousek marcipánu. Ke konci jsem to už musela patlat krémem pokojové teploty, a přesto ten marcipán zůstal krásně tuhý, nerozteklý.
A podruhé, když jsem zachovala poměr 1:1, tak se mi to nestalo, myslím si proto, že tím jiným poměrem to nebylo.
Nejlíp se mi pracovalo s verzí “trošku toho, trošku onoho“. 🙂 Bylo to lepivé, tak jsem tam nasypala mlíko, jenže mi tam toho hrklo víc, tak jsem zas přidávala vodu… 😀 Pejsek a kočička by ke mně mohli jít do učení. 🙂 Ale nakonec tahle verze byla nejlepší. 😀
I přes počáteční neúspěch jsem ráda, že se to nakonec podařilo, a díky Ti za recept. 😉
no tak to se ti vůbec nedivím a oceňuji že jsi mě neposlala rovnou někam…a obdivuju tě že jsi to dělala znovu, já bych s tím švihla do kouta a rozdělala sušenky
přiznám se že se mi tohle nikdy nestalo….
já to nedělám půl na půl…dodržuji to co jsem napsala do receptu….25mléka a 50 moučky….a tu vodu přidávám opatrné namočením rukama několikrát ale postupně…a nemám problémy ani s tím drobením, krásně jsem dělala i detaily jako písmenka na značce auta atd.
takže aby se to nedrobilo asi víc vody….a to stečení fakt netuším….
jediné co mě napadá měla jsi ten dortík pomazaný tím krémem v lednici na zatuhnutí??
no jsem zvědavá jestli něco napadne holky..
Díky moc všem za reakce a omlouvám se, že píšu až teď, dřív to prostě nešlo.
Ze syrových vajíček mám strach (poté, co jsme z nich měli salmonelu vč. hospitalizace) a rostlinný tuk nikdo z rodiny nedokáže v nepečeném stavu sníst. Takže jsem nakonec zkusila bamisčin recept se semelčinou úpravou – 1:1 mlíko a moučku. První várka děs, bami, já Tě v tu chvíli neměla ráda. 🙂 Nevím proč, ale drobilo se to, naštěstí se to ale pod válečkem umoudřilo. Podařilo se mi něco vyválet a část dortu pokrýt. Ovšem do rána se to rozteklo!!! 🙁 Bylo to tak hnusný, že jsem to musela seškrabat. Dort jsem nakonec přikryla, vydrželo to spoustu hodin bez roztečení, takže účel to splnilo. A co víc – rodina nadšená, pochvalovali si, že je to moc dobrý a dokonce zbytky, které jsem na dort nevyužila, zmizely dřív, než jsem z toho stihla vyrobit velikonoční vajíčka. 🙂
Ještě jednou dík za rady a nápady. Dorta se povedla, vypadala krásně, jen ty moje nervy… 🙂
Netušíte náhodou (bami?), proč se to poprvé mohlo roztéct? Stejný postup jsem zopakovala několikrát, a jen poprvé to dopadlo tak špatně. Stejný podkladový krém, stejná várka marcipánu. Bami, nestalo se Ti to taky? Nebo komukoli z vás?
U nas jsou bilo-ruzove..pokud chci jen bile ci jen ruzove..tak je lehce oddelim..potom barvim potrav.barv..nebo necham jen tak
Jinak,vsem preji hezke velikonoce..a jdu od Pc pryc 😀 (skypovala jsem s rodinkou)
Meggii
také jsem zvědavá nakukovala jsem, ale receptík ode mne už jste nahodily tak jsem nepsala, ale na výsledek se těším 😀
k té hmotě z bombonů…včera jsem na ně koukala jsou barevné jakou barvu má pak ta hmota barvu….??
Kekunko, tak jak dopadl dort ?
Ahojky já dělám s marcipánem hodně dorty a modelované zvířádka ježky berušky keřata kočičky a další můj recept 40dkg mouč.cukru 40dkg sušený mléko modrá krab.4lžíce medu 18kdg omega pokojová teplota tak 5 kapiček mandlové aroma trochu vody tu přidávám postupně podle řidkosti těsta když přeleju přidávám mouč.cukr toho nikdy neni moc hotové těsto obarvím pot.barvama mám i delové ty jsou nejlepší fotky marcipánu i dortů mam na mimibazaru pod id 146438