Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jak uvařit levně,chutně a přitom zdravě? Tipy, triky a recepty.
V diskutárně “Kupujete kvalitní potraviny“ mnozí z vás měli zájem o toto téma.
A tak ho tady máte 🙂
-Jak uvařit dobré jídlo a přitom se kvůli tomu finančně nezruinovat?
– Máte svůj oblíbený recept, který je lehký, dobrý a na suroviny nenáročný?
Můžete se těšit na recepty a také na tipy a rady. Myslím si, že se najde spousta receptů, díky kterým zjistíte, že se dá vařit levně a přitom chutně.
levně ,chutně a já ještě říkám rychle..
nám moc chutnají těstoviny se zeleninou.V létě s rajčaty,okurkou a paprikou a v zimě s pytlíkem zmrzlé zeleniny.
nebo zmrzlou zeleninu z pytlíku a brambor,k tomu eidam na kostičky a k tomu pokrájet sirovou zeleninu.
levně a zároveň zdravě hlavně saláty a polívky. protože jsme masožravci, tak hlavní jídla moc levná nejsou.
neloblíbenější saláty:
čočka+cibule+vajíčko na tvrdo + ol. olej + citr. šťáva
těstoviny+tuňák+kukuřice+fazole nebo fazolové lusky+ rukola
do obou pokud nejdu do práce přidávám česnek.
polívky špenátová, cuketová, z jarní zeleniny.
ale nevím, jestli to není levné i proto, že většina surovin jsou domácí zdroje.
černý kořen je výborná a velmi zdravá zelenina. pěstujeme ho normálně na zahradě. černá slupka se oškrábe a jí se syrový, nebo vařený. já ho ppoužívám jako chřest, i mi ho chutí připomíná. já ho začla pěstovat když měl syn cukrovku. spolu s ačonkčou je pro diabetiky výborný. a hlavně fakt mě chutná:-)ale uchovat ho přes zimu se mi nikdy nepodařilo.
Tak mě to nedalo, po dotazu Lien, co to vlastně je a chtěla jsem najít na netu někde obrázek. Když tuhle zeleninu kupuju na farmářských trzích, je tam cedulka Černý kořen. Ale podle obrázků z netu to není ono nic dlouhého, je to spíš kulatější jako řepa, myslím, že tenhle obrázek v úvodu článku bude to, co kupuju:
http://www.dtest.cz/clanek-1095/zelenina-jako-lek-cerna-redkev
http://www.ekofarma-redhost.cz/sortiment/redkev-cerna
Takže to bude asi černá ředkev.
Ale nesouhlasím – nesmrdí to vůbec, naopak má to absolutně neutrální chuť, při konzumaci necítím vlastně nic a taky mi nic nesmrdí z lednice:-)Dětem to hodně chutná v polévce, já si občas nastrouhám i do salátu. Lien, fakt to byla černá ředkev, co tak smrdělo?:-)
Nuninko – díky! V sobotu jedu zase na trhy, tak nakoupím a budu strouhat:-)Problém je, že jsem tuhle zeleninu neviděla nikde v obchodě, jen na těch farmářských trzích, proto chci koupit do zásoby, asi nikde jinde neseženu:-(
No a když mi zbyde čas a ukuchtím něco zdravého, tak jsem se svou troškou ráda přispěju:-)
Ivča
tak teď mě nic nenapadá…spíš musím připsat, že jsem využila lussyny rady…v neděli jsem rozporcovala kuře…byl oběd upečený, pak polévka a prsíčka jsem si naložila na čínu…byla druhý den….zbylo mi trochu dodělala jsem zoftík dala do toho kuskus a pochutnali jsme si moc….ale ty čína i kuskus je už pro mě a Honzíka(né pro celou rodinu)
k ušetření za vaření si myslím že i pomůže mít uvařeno na dva dny a né každý den…
jinak asi teď momentálně nic levného, zdravého,asi z hlavy nevydoluju….
snažím se v týdnu dělat levnější jídla v duchu
– rizoto(dělám z vepřové konzervy kupuju v akci aby nestála to pade….máme rádi jen v tomto to suché mi děti nejedí 😀 )
– koprovka – budu zítra ale né s knedlíkem ale brambor vajíčko
– brambory zapečené – na cibulce obdělám maso, zeleninu, houby, přidám uvařené brambory, protlačím je jak na salát, zaleju vajíčkem
– bramborová kaše – párek, volské oko, plátek sekané…
– omáčka na špagety z mletého masa…
– zapečené těstoviny
– gulášovku s houskou
– jakoukoliv omáčku ..dělám na dva dny měním přílohy…atd
MILUJU ZAPEČENEJ BRAMBORÁK A ZADĚLANÉ KEDLUBNY PODLE BABIČKY
- do misky
– salám na kostičky
– česnek
– sůl,pepř, majoránka, česnek
– vajíčko
– hrubá kupice
– mlíko….hodně
– uvařené brambory nastrouhat na hrubém struhadle……zamíchat vznikne ředší těsto hmota a dám do zapékací mísy vymyzané máslem a zapeču….
pak babička dělávala omáčku s kedluben s nokama…
– kedlubny nakrájet na plátky
– na másle zpěnit
– osolit a přidat muškátovej květ trochu
– zahustit pak moukou…a je to 😀
no ale nevím jestli je tohle zrovna zdravé 😀 😀
jo tak už jsem si to našla, to není ředkev, to vidím úplně prvně, ani jsem to neviděla nikde prodávat, jakou to má chuť?
černý kořen? To jako černou ředkev nebo co to je?
Brách si to jednou nastrouhal a smrdělo všechno z lednice, a vlastně i byt, fuj.
Ivčo a Domčo
Uskladňuje se jako každá jiná kořenová zelenina.
Černý kořen musí být před uskladněním čistý a suchý. Uložíme ho do písku.
Zrovna včera to říkal Jamie (Jamie vaří doma, prima Love 18:30)
Jinak si myslím, že ho můžeš nastrouhat a dát zamrazit.
Možná to sem nepatří, ale chtěla bych se zeptat – možná budete někdo vědět:-)
Dávám do polévek strouhaný černý kořen. Nevím, jak dlouho ještě bude k sehnání na trzích. Nevíte,jak ho uchovávat přes zimu – upozorňuju, že sklep nepřichází v úvahu, bydlíme v činžáku, takže jedině mrazák? Ale můžu ho nastrouhat a dát do nějakých kalíšků jako třeba zeleninu na polévku a strčit do mrazáku a pak odebírat postupně? Nebo jak jinak?
Díky! Ivča
Těstovinový salát
balíček těstovin
sýr
sůl
kuřecí šunka
čerstvá zelenina
Těstoviny uvaříme ve slané vodě a propláchneme je vodou. Smícháme s jogurtovou majonézou, přidáme nastrouhaný a nakrájenou šunkou. Dochutíme podle potřeby solí a pepřem. Přidáme nakrájenou zeleninu.
Pokud vám zbylo kuřecí maso z obědu? Oberte ho, nakrájejte a přidejte místo salámu.
Chutně a levně umím, zda je to i zdravé pochybuji, ale rozhodně to není škodlivé.
Třeba toto už klidně jí i naše rok a půl holčička.
Fleky (domácí nebo pytlík koupených), hlávka zelí nakrájíme, spaříme, hodíme na MÁSLO a necháme udusit do měkka, přidáme uvařené fleky, sůl kmín, hotovo.
Já pořád nadšeně čekám na nějaký ten recept 🙂 Sama nevím, jestli mám čím přispět. Vařím levně, ale netroufám si říct, jestli chutně a zdravě 😀