Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Kapr,salát,polévka
Tak ještě honem rychle aktuální vánoční téma:-)
Holky,které vaříte klasiku,pochlubte se jak,kdy a co:-)
Já vařím polévku z kapřích hlav a části hřbetu s kostmi a ze zbytku ryby si vyrobím 2 filetky,které peču na másle se solí a kmínem. Bramborový salát s majonézou.
Polévka:
Rybu dáme vařit asi na 30min s novým kořením,bobkovým listem a černým pepřem-sbíráme pěnu.Vaříme až je maso měkké.
Mlíčí,jikry si dáme vařit zvlášť do kastrůlku.
Kořenovou zeleninu/mrkev,petržel,celer/ si nastrouháme nahrubo a lehce orestujeme na másle-přidáme stroužek prolisovaného česneku-zasypeme lžící hladké mouky-zalijeme vývarem a vaříme dalších 20min-resp.až je zelenina měkká-ke konci vaření nastrouháme trošku muškát.oříšku. A přidáme obrané maso a uvařené mlíčí/jikry.
Brambor salát:
Den předem si uvaříme brambory ve slupce.
Druhý den uvaříme vajíčka. Mrkev si povaříme v osolené vodě. Cibuli nakrájenou na kolečka povaříme ve vodě se lžičkou octu.
V míse smícháme vychlazené ingredience-brambory na kostičky,cibuli,mrkev na kostičky,steril.hrášek,kyselé okurky na kostičky,někdy i steril.cibulku:-),červenou steril.papriku,lžičku hořčice,vajíčka,můžeme dochutit lákem z okurek a kápnout oliv.oleje-odebereme dětem na misku.
pak osolíme,opepříme a vmícháme majonézu nebo tatarku,kdo chce může i jogurt.
Mňam:-) K

My jsme do salátu přestali dávat cibuli (nejdříve jsme dávali syrovou, pak jsme ji povařili a nakonec vynechali úplně). Míň se pak prdí…:-) *
Holky tak my to máme stejně,ale letos jsme vyzkoušeli smaženého pangase kvůli kostem pro malou a strýc nejí kapra od jisté doby. A Amura – doporučuji i Amura je vynikající. Jinak si myslím že klasický kapr je prostě kapr :-)!!!Ale už jsem málem byly bez něj protože švagr to nechal na den před štědrým dnem a nemohl nikde sehnat.

Karamelko, ujídej pro troškách 🙂 Vždycky jsem věřila, že na salát se nevolnosti nevztahují, neboř mi iluze :-)))))
Kuře-zeleninky Bonduelle je super-tu mám taky moc ráda:-)
Letos se mi salátek obvzláště vydařil-akorát si ho nemůžu naložit plný talíř:-)))K
Pozdě, ale přece :-)))
No, my polívku nevaříme, vždycky manžel dovezl od rodičů na Štědrý den 🙂
Salát taky den předem – brambory ve šlupce, vajíčka, mrkev Bonduelle, hrášek Bonduelle (obojí sterilované), kys. okurky, šunka a majonéza a sůl :-)) mňam, a je to moc dobré 🙂 pro Majdu jsem dělala se zakysanou smetanou a byl taky dobrý 🙂
A kapr – klasika – smažím v trojobalu 🙂
…. já taky, a to jsme teprve snídali domácí vánočku (babiččinu, já ji zkoušela jednou a dopadla děsně :D)… to asi ta vidina “hladového“ dne :))
Ale musíme jít příkladem, abychom pak viděli zlaté prasátko 🙂
Tak krásný sváteční den a večer žádné kostičky v krku! 🙂
Ajik,jo ty rohlíčky dělám taky:-))
A Stromeček jsme taky zdobili včera:-) Malý měl ráno oči navrch hlavy..maminko,tatínku,Ježíšek nám přinesl stromečeeeeeeek:-))))) jééééé…
ctiradko ten losos zní dobře…akorát já kapra miluju:-))) už se těším na véču:-) K

Tak my nevaříme rybí polévku, ael hrachovku… Žlutý hrách rozvařený, rozmixovaný, dávám tam taky mrkev, cibuli, česnek, sůl a tymmián. Sypeme si na ni housku osmaženou na másle.
Bramborový salát taky dělám den předem, taky brambory ve slupce… Dále na malinké kousíčky cibuli (já dávám čerstvou – nesmaží a nevařím), potom sterilovaný hrášek, dávám taky kukuřici, sterilovanou kapii, já dávám vajíčka (protože ty mám moc ráda), sterilovanou okurku, sůl a malinko bílého pepře. Promíchám s majonézou a tatarkou.
No a posledních pár let (asi tři roky tuším) jíme místo kapra lososa. Je to výborné, i když já mám ráda i kapra, ale manžel ho nějak nechce. Lososa peču v troubě na másle, se solí a bylinkami.
KAramelko, jsem rychle tu :))
Tak my – rybí polévku – dám vařit hlavu se zeleninou, sůl, bujón, bobkový list, nové koření. Až je vše měkké, hlavu oberu, maso dám do polévky a přihodím očištěné vnitřnosti, jikry…. nechám vařit už jen chvilku. Dochutím a zasmažím máslovou jíškou. Vařím den předem – těsně před podáváním nasypu na každý talíř housku osmaženou na másle.
Bramborový salát – chystám den předem. Ráno si uvařím brambory ve slupce, mrkev, celer, petržel. Večer oloupu, nakrájím na kostičky, přidám na kousky nakrájené nakládané okurky, sterilovaný hrášek, cibuli, posolím, popepřím a dám majonézu a tatarku.
Všechno už máme hotové, se salátem pomáhali taťkovi velcí kluci …- a jen co prcci zalehnou, jdu zdobit stromeček :))