Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
recept na dort
Holky příští týden bude mít kluk narozeniny a ráda bych mu udělala jiný dort, než jen krémově ozdobený, máte někdo odzkoušený recept na mandlovou (falešnou) hmotu…návody, nápady, fotečky vítám, většinou jsem dělala klasiku kulatý či patrový, ráda bych to oživila na ruce docela šikovná sem tak prosííííím at mu udělám radost
Osobně jsem to nezkoušela ,ale kamarádky to hodně dělaj.Falešná mandlovka 150ml vody dáš vařit s 70g másla nebo hery .Do vroucí směsy zamícháš pomalu 150g hladké mouky.A důkladně promícháš v hladké těsto.Do vyhladlého těsta zamícháš 500g moučkového cukru a mandlové aroma.Prý je to úžasné .A moc hezky se s tím dělá vyděla jsem fotky dortů z této mandlovky. Recept je z časopisu o dortech nezpomenu si na název. Jé nejsem přihlášená Matušenka
Já koukala na prsa, 29. máme výročí, tak se je pokusim udělat .. a kdybych na to nestihla věci, tak budem slavit o týden dýl 🙂
děkuji za pomoc, dnes jsem si nakoupila ingredience a doufám, že se mi to v týdnu povede pokud né, budou jen zákusky na rychlo:-), ale ráda bych zvládla něco jiného……koukněte i ostatní na stránky co tu jsou doporučené pro inspiraci…..ted ještě vybrat co by se pro začátečníka mohlo povést vymodelovat….
Brydová:
Modelovací čokoládová hmota: http://www.brydova.cz/recepty/vychytavky/368-modelovaci-cokoladova-hmota
Potahovací hmota z bonbónů: http://www.brydova.cz/recepty/vychytavky/134-potahovaci-hmota-bonbony-
Dort sýr a myšky: http://www.brydova.cz/recepty/moucniky/329-dort-syr-mysky
Další: http://www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/potahove-hmoty
Bamisko tak já dělám tuto, recept mám z mmb jenom jsem si ho trošičku upravila.
Marshmallou hmota
marshmallow bonbóny, moučkový cukr, sušené mléko, mandlové aroma, čokoláda, olej
– do misky vymazané olejem nasypeme bonbóny, na dort o průměru formy 23cm jsem dala trošku víc, než půl sáčku. Přidáme cca dvě lžíce vody.
– zahříváme v mikrovlnce na plný výkon asi 20 sekund, v průběhu můžeme promíchat lžící potřenou olejem (to aby se na ni hmota nelepila)
– teď bod, který nemusíte udělat, přisypeme trochu čokoládové polevy nebo čokolády a vmícháme do hmoty, znovu zahříváme, dokud není vše tekuté a spojené (v této fázi přidáme barvivo, v tekutém se dobře rozpouští, používám práškové i gelové)
– přisypeme půl napůl moučkový cukr a sušené mléko a nakapeme esenci, smícháme. většinou vždy přisypávám po troškách. Ve chvíli, kdy už lžící hmotu těžko míchat, vyklopím ji na pracovní plochu posypanou moučkovým cukrem a prodělám, dokud nepřestane lepit.
– vyválíme na Solamylu. Může se stát, že je hmota moc tuhá, pak ji dáme na pár sekund do mikrovlnky (záleží podle velikosti, ale raději méně než více, přidat můžete vždycky). dneska jsem měla hmotu dokonce takovou, že jsem při vyvalování nemusela téměř podsypávat, ale zato jsem se více nadřela při rozvalování, byla tužší. Díky tomu ale zase gumovější, netrhá se, je taková pružná…
tvárná falešná marcipánová hmota
1 krabice sušeného polotučné mléka Laktino, 1 plechovka SALKA, 1/2 dcl vody, 1 lžička mandlového aroma, potravinářské barvy,Solamyl
Jednoduché a rychlé. Byl to můj první dortík a s hmotou se krásně pracovalo, nechá se vyválet do tenka a nepraská, nechájí se z ní modelovat různé ozdůbky, kytičky a zvířátka – tak doufám, že se to dalšího do dortíku naučím :o))
Do misky prosyjeme sušené méko, přidáme Salko, vodou jsem propláchla plechovku od Salka, přidáme mandlové aroma a hmotu zpracujeme. Pokud by se vám hmota lepila na ruce, zkuste si je natřít olejem. pokud je hmota řídká, přidejte suš. mléko, nebo podsypte moučkovým (prosátým) cukrem. Je – li tuhá namočte si ruce vodou a zapracujte, nebo postupně přidávejte po troškách vodu, až do požadované konzistence. Hmotu jsem si připravila den předem a před zpracováním jsem ji nahřála asi 20 sekund v mikrovlnce. Vyválela jsem placku (podsypala jsem si Solamylem), kterou jsem přenesla na dortík pomocí válečku.
Udělám si tyto hmoty.
Dám si je na půl. Smíchám půl bonbonové a půl té druhé.
Mě se tak lépe potahuje dort. Netrhá se mi to a jde to lépe vyválet.
Zbytek nechám na menší části.
Nemusíš to smíchávat, můžeš udělat jednu nebo druhou hmotu :-)) A tu pak použít.
Hmota z bonbonu není dobrá figurky.
Pokud budeš chtít nějaký recept na krém nebo na dort, tak napiš.
Ještě bych ti poradila tyto stránky http://eshop.timidekor.cz/
Najdeš tam toho spoustu, také hotový marcipán, fondát a K2 na potahování.
Ceny také nejsou nejhorší. Já si tam pořídila marcipánovou plastelínu na figurky.