Děti a TV

Rubrika: Volnočasové aktivity, Vývoj a výchova batolete

981521_retro_tvTak mě tak napadá: jak často a jak dlouho necháváte děti koukat se na TV?
Já musím přiznat že Káťa (3 a půl) ráno vstane a zamíří k TV – to beru – naštěstí tam každé ráno dávají dětský pořad a já můžu chvilinku ještě lenošit v posteli s Eli :o))

Ale pak ten pořad skončí a Káťa za mnou přiběhne už s vybraným DVD-čkem a že ho chce pustit :o(
Takže buď vím, že stejně musím vařit, a pustím jí ho, ať mám klid – nebo spíš klid od jedné treperendy – Eli (1) na TV ještě nekouká a tak vaří se mnou – teď mi zrovna sedí na klíně a kouká jak píšu… (ale o tom jsem psát nechtěla :o)) )
Nebo mám navařeno ještě z předchozího dne a tak jasně řeknu, že né a raději holky oblíknu a hurá ven :o))

Přijdem z venku domů a Káťa se hned ptá, jestli může pustit TV.
Je to prostě naše (její) prokletí… :o(

Máte vidět, co dělá, když u nás vypnou proud – to stále chodí a zkouší a nechápe to :o), že nejde televize, ani PC, ani rádio – prostě nic… naštěstí je malá, a tak zabere na moji udičku a zpíváme si nebo povídáme (čteme) pohádky :o))

Za mých let si pamatuji že jsme na pořady pro děti koukali ve školce, večer byly 2 večeníčky a to bylo vše… až do neděle, kdy bylo „studio kamarád“… později, vlastně když už jsem byla starší, tak Magion a Vega…
Jejda a vlasně pohádkový ráj byl o Vánocích…o))

Tak nevím mám-li se radovat, že už lidstvo vymyslelo DVD a jemu podobné přístroje, nebo né?

Pravdou je, že když je dítko nemocné, jsou tyto vynálezy k nezaplacení, ale jinak nic moc – děti to svádí místo být venku tak doma a sedět a čučet na bednu :o(

Asi zavedu nějaké opatření, aby jsme tak nedopadli i my :o(

Vím, můžou za to rodiče, děti jedou podle příkladů – táta přijede z práce a je tak unavený, že nemůže nic dělat, že sedne k PC a sedí a sedí…. jít ven? – nemožné :o(

Tak je to jen na mě, musím naučit Káťu jezdit na kole a pak už to bude bez problémů – Eli hodím do sedačky a Káťa si bude šlapat sama a vyrazíme :o))

Už aby to bylo… jen mě bude mrzet ten náš taťka… :o( o kolik zážitků příjde:o(, ale třeba ho holky přemluví… uvidíme a hlavně ujedeme TV :o)) a užijem si přírody naživo :o))

Napsal/a: Mates

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (19 vyjádření)

  • Mika-něco na tom je, ale hodně to souvisí zároveň s tím, že si doma vymezíte své hranice…Malá má pět a rozhodně by nebyla vyděšená z toho že doma nejde proud:-) Samozřejmě že ráno se holky(pokud není starší ve školce) dívají na Kouzelnou školku a večer starší sleduje animáček a mladší ji přitom otravuje:-) a jestli je někdy něco mezi tím, tak o tom opravdu rozhodujeme my rodiče, na počítač holky nemají příštup a ani ho zatím nevyžadují. Třeba každou neděli si všichni lehneme k odpolední pohádce:-)to jsou naše zimní neděle:-) ale to nám teď s pěkným počasím zkončilo, to vyrážíme na výlety.Starší miluje úkoly a tvoření, takže to nás také hodně zaměstnává, tady bylo zrovna nedávno doporučení na super stránku pro děti, takže tisknu úkoly, omalovánky a různé. Nejsem proti televizi, ale holky když už se dívají tak to musí být jenom pohádky a ne nějaké filmy.

  • Anonymní

    Holky viděly vaše děti (i vy) pořad Bimbuli? Jak se vám „jeví“ ?

  • Anonymní

    ten problém je asi všude musím to taky regulovat ale ruka na srdce bez televize by to nebylo ono Petra

  • plašanka

    Ahoj ,můj starší syn 4 roky,se dívá taky na televizi. KOuká se někdy na Kouzelnou školku,a večer večerníček.Když je hodný ,tak mu pustíme pohádku na DVD večer.Snažím se to ,co nejvíce omezit. Po pohádce ještě přečteme pohádku a někdy i vyprávím.Při nemoci je to jediné,co ho udrží v klidu,když má teplotu.Někde jsem četla,že hodina u televize je maximum.

  • V naší rodině televizi nenejdete. Můj názor je, že televize nás nemůže v ničem obohatit. Toho, na co se dá v ní dívat je tak málo. Slyšela jsem jednu moc hezkou radu – malé děti prostě musíte vykrmit pohádkami, ale klasickými /Erben, Němcová/ a nejlépe, když je máma nebo táta dětem vypráví. Vyzkoušejte si a uvidíte jaké je to kouzelné sledovat děti při vyprávění pohádky. Jasně, je to hodně náročné vyprávět třeba pohádku Jak Jaromil k štěstí přišel. My jsme začali nejdříve se čtením /já jsem se ty pohádky musela přece naučit, mně nikdo pohádkami „nekrmil“/ a pak jsem je vyprávěla. Děti rády poslouchají pohádky mnohokrát za sebou. Mám děti 4, 5 a 7 let a to je nejvděčnější věk pro pohádky.

  • mamcalenca

    Miko, ale to neznamáná,že to, co dělám já rodič,musí i proto chtít-a dostat dítko,ikdyž se já budu dívat,tak já rodič snad „rozhoduju“,co dělá dítko,néé?Chtít dítko může,ale dostat nemusí,tedy aspon u nás to funguje a věř, že i s pubertákáma je to fuška!!!!
    jinak souhlasím,u nás děláme taky i jiné věci,ikdyž si si myslím,že to sledování telky se zbytečně nafukuje,ikdyž chápu,že v některých rodinkách jí docela dost sledují..ale nedovedu si přectavit třeba i u těch naších školáků,že by to stíhali tak mooc sledovat,mají pořád nějaké refaráty,chodí do kroužků,sportu..někdy dcera končí s učením až později večer,mají toho mooc.a taky si myslím,že ten čudlík na vypnutí můžu já,rodič,jednoduše použít,néé?
    ikdyž mají svou telku!já ted na mateř.mám telku někdy jako kulisu,vařím u toho,kuknu pořady,které jsem neviděla..pustím si hudbu..a ikdyž ta naše v pátek má rok je ještě malinká,když jede kouzelná školka,nebo jsou na satelitě zvířátka,kouká už i ted!!

  • Jo Dámy a nemyslíte,že pokud se budete dívat na tu bednu i vy tak děti budou chtít taky?Takže mám radu-jděte dětem příkladem a na bednu nehleďte.A fakt to jde.Večer stačí ne? A to samé počítač.Omezit!!!!Proč nechávat telku pustěnou jako kulisu? Neříkám,že občas nepustím dětem pohádku,ale omezuju to.Dá se dělat spousta jiných věcí.

  • No Maminko25 – tomu říkám výkon 🙂 Jen by mě zajímalo, zda to číslo za tvojí přezdívkou je i tvým věkem…
    No já ráno koukám na Snídani s Novou a snídám u ní. Natálku mám většinou na klíně nebo na dece, případně v autosedačce a kouká taky – a to je jí teprve půl roku a stejně čučí na tu telku – asi se jí líbí ty pohyblivé obrázky 🙂

  • Maminka25

    My s tím taky bojujeme.Ale děti mají hodně rádi výlety.Všichni jezdíme na kole.Máme dvojčata Anetku a Barborku.Tu si dáme do sedačky a jedem.PAK ještě 5letého syna Tomáška.Ten jede sám.A teď sem v 7měsíci.No jo už 4

  • Anonymní

    Podle mého názoru dnes už dětem zakazovat TV ani nejde. Alička se na TV dívá – hlavně ráno na pohádku, nebo odpoledne na kouzelnou školku. Musím se přiznat, že se občas zapomínám a mám TV jako podkres puštěnou třeba při vaření. Malá ale stejně nekouká a radši si hraje. Třikrát týdně chodíme do mateřského centra a každý den jsme venku jak to jen jde. Myslím, že v dnešní době se nemůžeme vracet někam do minulého nebo předminulého století a dětem TV úolně sebrat – jak by se potom měli chovat a cítit mezi ostatními dětmi, které se na pohádky koukají. Když se malé vedle TV věnuju i já a pořádně zkontroluju , na jaké pořady se dívá, tak na tom není nic špatného. My si doma pouštíme třeba dokumenty o přírodě nebo nějaké cestopisné věci a to může dětem jedině prospět, když si z toho něco zapamatují.

  • Musím přiznat, že máme doma podobný problém. Michálkovi budou v lednu dva a každé ráno přijde a hned na mě křičí „maminka kolku“ takže vstanu a pustím mu Kouzelnou školku.Jakmile školka končí, přijde a v rude drží DVD a chce pustit Nema.To už ale odmítám.Občas se to neobejde bez breku, ale jinak to nejde.
    není to tak dlouho co byla moje známá u psycoložky se svým 9ti letým synem a dostala pěkně vyhubováno.Když před psycholožkou řekla, že její malá Petruška (v únoru 2roky) kouká na pohádky. Prý se tím dětem deformuje mozek a ve škole se nedokáží soustředit. No nevím, já takový názor nemám. Můj syn na pohádky kouká a díky nim má o něco větší slovní zásobu než jiné děti v jeho věku. Což mi potvrdila i naše dětská lékařka

  • Anonymní

    Na úvod bych ráda napsala, že já jsem svého času byla doslova televizní maniak, i když jsem se musela spokojit s pořady pro děti, které uvádí Mates… To znamenalo, že jsem hodně dlouhou dobu věděla, který dětský pořad má premiéru, a který uvádí ČT již v repríze…
    Vlastní zkušenosti s dětmi a TV zatím nemám, ještě jim je příliš málo, ale je pravda, že je zapnutá obrazovka láká (ale to ostatně i mého chotě, který se od zapnuté obrazovky prostě nemůže odtrhnout, i když je v telce něco, co ho absolutně nezajímá… prostě pohyblivé obrázky táhnou…)

    Jediné, co vím i z vlastní zkušenosti (před MD jsem pracovala s dětmi) je to, že bohužel dítě, které je z rodiny, která se rozhodla nemít doma TV, je pak v dětské skupině poněkud handicapováno, protože se nemůže zapojit do hovoru o tom kterém „úžasném“ pořadu, co dávali včera… Nejsem s tím spokojená, ale děti jsou holt takové… Chtějí být stejné, a kdo se vymyká, má to minimálně hodně těžké…

  • Anonymní

    Mam tři malé děti -3,4 a 6 let. Televizi nemáme a jsme šťastni. Můžeme se věnovat sami sobě, televize nám neorganizuje čas, máme čas na čtení knížek. Vřele Vám doporučuji, abyste to také vyzkoušeli a byli svobodní.

  • Dcera má 3,5 ale televize jí moc nebere, tak ještě nějaké krátké pohádky, písničky nebo tanečky. Zato jí začíná přitahovat počítač. Cvakat na kalkulačce, malovat, hrát jednoduché hříčky. Zkoušet, co všechno se dá s tou klávesnicí a myší provádět. Přesto se snažím, aby déle jak půl hodiny u počítače neseděla. A když je pěkně, vždycky jí nalákám na zahradu, nebo k vodě. Uvidím, jak dlouho nám to takhle vydrží, až příjde zima a dlouhé večery.

  • ur4it2 3kod9

  • Malej si také ráno automaticky pustí TV. Pak jdeme do školky a třeba k večeru, dkyž se fakt nudí a nebaví ho si hrát, tak di něco pustí na dvd nebo aspoň písničky poslouchá. Jinak když amrodí, je to jediná možnost, jak ho pořádn ě udržet v klidu v posteli, i když to moc výchovné není, to vím.Ale když se máme starat ještě o další dítko + domácnsot, nejde to u něj celý den sedět a prohlížet si s ním knížku…

  • quendolina
    quendolina

    Můžu Ti říct, že jsme měli stejný problém. Tatínek s náma odmítal chodit na výlety. My jsme to vyřešili tak, že jsme ho nepřemlouvali, šli jsme sami a po příchodu domů jsme mu nadšeně vyprávěli všechny zážitky. Nedal to na sobě znát, ale já jsem poznala, že ve skrytu duše ho mrzí, že nebyl s náma a že mu něco uteklo. A příště už jsme šli všichni. Když někdy nechtěly jít děti, většinou pomohla motivace na kokino (kdo vyleze na kopec, dostane tatranku). A co se týká televize, taky s tím doma bojujeme. Je to hrůza, jak jsou dnes ty děti závislé.

  • u nás je to stejné, nic si z toho nedělej

  • Ještě mě napadlo pořídit si sedačku za sedlo i před sedlo – ale to už by byl ze mě soumar :o(

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist