Jsem expertka v oblasti zdravé stravy bez chemie a maminka dvou dětí, z nichž jedno má vážné potíže s trávením. Proto přirozeně inklinuji k hledání zdravých alternativ sladkostí pro své děti. Jak tedy sladit zdravě.
Možná, pokud vám záleží na zdravém způsobu stravování vašich dětí, sledujete obsah cukru, případně se mu v potravinách snažíte vyhýbat. Ovšem nevyrážejte klín klínem. Co tím myslím?
Už nějakou dobu sledujeme vlnu moderních výživových směrů, z nichž některé (např. raw strava) doporučují slazení jinými, přírodními sladidly (např. agávovým sirupem). Ani jejich zdravotní přínos není ale jednoznačně pozitivní, takže je podle mne nelze považovat za spásné řešení.
V prvé řadě zde hraje roli pochopitelně množství: mlsáme-li příliš, zatěžujeme organismus. Pokud ve stravě vašich dětí převažují cukry (obecně sacharidy), mohou u nich nastat zdravotní potíže, jako je např. nadýmání, plynatost nebo ekzém.
Další roli hraje složení potravin. Ve snaze vyhnout se cukru (aby to na etiketě dobře vypadalo) jsou výrobky slazené náhradními sladidly. Např. aspartamem, doporučovaným diabetikům a obecně jako sladidlo nahrazující ten „ošklivý“ cukr a který (naopak) podporuje chuť k jídlu a tím i rozvoj obezity.
Kromě ovoce považuji (v rozumné míře) za jediné ideální sladidlo med:
Takže než se začneme radovat nad faktem, že je nějaký výrobek bez cukru a zaplatíme za něj často nemalý peníz (protože to je přeci zdravé, když to je bez cukru) zamysleme se a přečtěme si pozorně etiketu.
Mohly ty by být řešením? Ovšem. Sortiment obchodů se zdravou výživou je jedno z mých oblíbených témat.
Musím ale připojit slůvko ALE. Ve výrobcích bez cukru, a to i v těch tzv. zdravých, totiž mnohdy najdeme nevhodná sladidla, která se navíc tváří „přírodně“. Na etiketě mnoha, nejen sladkých průmyslových výrobků, můžete najít tato označení, která znamená de facto totéž:
Fakt, že nějaký výrobek obsahuje fruktózu, glukózo-fruktózový nebo kukuřičný sirup (jedná se o podobné látky), neznamená, že je v něm obsažen ovocný cukr, jako jej známe z ovoce. Tato sladidla se vyrábějí průmyslově, hojně se používají a je o nich známo, že negativně působí na játra, cévy a jejich velká spotřeba vede mj. k obezitě.
Průmyslově vyráběná glukóza je sirup získaný z obilného škrobu. V potravinářství je široce používán pro jeho nízkou cenu. Běžný konzument, stravující se průmyslově zpracovanými potravinami, spotřebuje tohoto sladidla značné množství.
Jako příklady řady „zdravých sladkostí“ obsahujících glukózo-fruktózový sirup mohu uvést:
Glukózo-fruktózový sirup najdeme mimo sladkostí také:
Podle některých výzkumů existuje souvislost mezi nadměrnou konzumací glukózo-fruktózového sirupu a rozvojem civilizačních chorob jako je ateroskleróza, obezita a diabetes 2. typu.
Jak se vyhnout zbytečným aditivům a jaké sladkosti můžete s klidným svědomím dětem nabídnout se dočtete na 2. straně tohoto článku →
Hledáte-li zdravé sladkosti pro děti, sledujte obsah podezřelých aditiv („éček“), tj. povolených přídatných látek, u nichž se vedou diskuze ohledně škodlivosti.
I v tzv. zdravých sladkostech najdeme hydrogenuhličitan amonný (s tím opatrně ve větším množství; nesmí se používat v dětské výživě), alginát sodný (může při vyšším množství způsobit trávicí potíže; je považován za alergen) atp. Tyto látky najdete např. v těchto výrobcích:
Co sladkého jim můžeme dát, abychom je v dnešní chemické době nezatěžovali dalšími „jedy“ a zároveň jim poskytli kvalitní výživu?
Stravovací návyky získává dítě v rodině. Když dáme dětem kvalitní základ, nemusíme se o jejich stravování v budoucnu obávat.
Udělala jsem si nedávno malý průzkum tzv. zdravých sladkostí, abych já i lidé, kteří u mne hledají radu ohledně zdravých sladkostí, věděli, které vybrat a za které se vyplatí vydat vyšší finanční obnos.
Uvedu konkrétní příklady tzv. zdravých a bio sladkostí, které můžete občas, možná jednou denně, dětem dopřát. Nezatížíte je přílišným množství nevhodných cukrů, chemických látek a při správném výběru jim dodáte i správnou výživu:
Nezapomínejte, že návyk na sladké se podobá návyku na kokain! Určitým typem sladkostí (se sušeným ovocem, ořechy nebo semínky) jim naznačíte rozumný směr ve výživě i pro budoucnost.