A jak jej oslavit? No, přece nejlépe nějakou dobrou čokoládou, na kterou si nyní i trochu posvítíme…
Pro mnoho lidí je čokoláda něčím, bez čeho se neobejdou a uždibují ji často a rádi. A právě dnes, 13. září se také oficiálně slaví Mezinárodní den čokolády.
Historie tohoto sladkého pokrmu spadá do hluboké minulosti lidstva. První zmínky o čokoládě pocházejí z doby Aztéků a Mayů, kteří objevili chuť kakaových bobů. Ovšem na podobu čokolády, jak ji známe my, zapomeňte. V této době z kakaových bobů připravovali hlavně nápoj, který nejspíš vůbec sladký nebyl. Popíjet jej mohli jen vyvolení, třeba vládci.
Nejprve jako horký nápoj, který popíjely třeba nafintěné paničky a podávaly jej vzácným návštěvám.
V polovině osmnáctého století byla otevřena první čokoládovna. A kde jinde než tam, kde vše začalo. V Novém světě. Přesněji řečeno ve státě Massachusetts, v Dorchesteru. Až do poloviny devatenáctého století šlo ale pořád o tekutou čokoládu. První mléčná čokoláda v tvrdém stavu spatřila světlo světa až v roce 1879 a plněné čokoládové bonbony se objevují v roce 1913. U nás je největší čokoládovna Orion, která byla založena v roce 1896.
Čokoláda má několik typů, které jsou rozpoznatelné podle vložené přísady. Rozlišujeme tak například čokoládou bílou, tmavou, mléčnou, hořkou.
Kvalita je dána podílem kakaové sušiny a kakaového másla. Nekvalitní, nebo méně kvalitní druhy čokolád obsahují různé náhražky kakaového másla, jako jsou oleje, rostlinné tuky.
Pokud by byla uvedena například složka vanilin (umělá náhražka vanilky), tuk nebo sušená syrovátka a samozřejmě aromata apod., pak to není ta pravá čokoláda. Pravá čokoláda nesmí obsahovat tuk, ale právě kakaové máslo, což je i drahá surovina, proto například nečekejte, že si za dvacku koupíte kvalitní čokoládu. V tomto případě kupujete náhražku čokolády.
Taky znáte slova: „Musím si dát něco sladkého na nervy.“ Je to pravda. Čokoláda uklidňuje, snižuje stres a vyvolává pocity štěstí, relaxace a celkové pohody. Po její konzumaci se nám zvýší hladina hormonu štěstí – serotoninu. Mozek na to reaguje jednoduše – dobrou náladou 🙂
Čokoláda uvolňuje ještě více látek a hormonů, třeba anandamid (pocity uvolnění, ale i vnímání bolesti), dopamin, fenylethylamin (droga zamilovaných). Čokoláda příznivě působí i na sexuální prožitky, je významným antidepresivem a antioxidantem.
Čokoláda také obsahuje flavonoidy, které působí například proti srdečním onemocněním, proti předčasnému stárnutí či proti rakovině.
Pozor – mluvíme pouze o kvalitní čokoládě, která tyto vlastnosti má. Náhražky nemají s pozitivním působením na zdraví nic společného.
Přísloví jsou vděčným tématem, ani čokolády nesmí chybět. Tak třeba:
Život bez čokolády je jako pláž bez vody.
Den bez čokolády je jako den bez slunce.
Nedílnou součástí podobně laděných článků jsou data, fakta, statistiky. Nebudou chybět ani u čokolády.
Každý obyvatel České republiky sní za rok asi šest kilogramů čokolády, mezi nejoblíbenější patří samozřejmě mléčná čokoláda.
Když už jsem vám tady říkala, jak čokoláda pozitivně působí na dobrou nápadu, pojďte si se mnou zavzpomínat na staré dobré seriály – a nebojte, od čokolády moc odbočovat nebudeme. To byste prostě nevěřili, k čemu může být čokoláda dobrá:-)
Sponzorovaná diskuze Čokoládový den na VD
Fotoalbum Čokoládový den na VD
Povídání o čokoládě – Oslavte Mezinárodní den čokolády
Upečte si čokoládový dort
Nechte se inspirovat knihou Lahodná čokoláda
Více o Čokoládovém dni na VD