Během našeho života se nám v těle hromadí zbytky pesticidů, zpomalovačů hoření, ftalátů, dioxinů a těžkých kovů. To všechno jsou látky, které se nám do těla dostávají „díky“ našemu modernímu životnímu stylu.
Jednotlivé chemické látky se laboratorně testují (například v potravinářském průmyslu běžně používané), problémem je tzv. koktejlový efekt. Jak vědecky prozkoumat přesné působení celodenní konzumace nejrůznějších chemických látek? To, že si třeba dáme párek, tavený sýr, koláč, mražený polotovar, barevný bonbón, instantní kafe, oranžovou limonádu, čaj s umělým aroma, stříkané ovoce a zeleninový salát, který byl chemicky ošetřen? Právě tzv. chemický koktejl může mít negativní dopady na zdraví a jen těžko ho lze nějak zkoumat a vědecky testovat.
Pokud chcete žít přirozeněji a ekologicky šetrněji, pak je nejdůležitější umět vyhodnocovat to množství informací, které se na vás valí ze všech stran, a současně si zachovat zdravý selský rozum. Právě proto jsem pro Hanka Zemanová napsala BioAbecedář – kompletní průvodce světem biopotravin, který vám zodpoví mnoho otázek o potravinách a zdravém životním stylu, poradí, jak vybírat, nakupovat a zpracovávat kvalitní suroviny – to vše doplněno více než 60 skvělými recepty, které zachutnají celé rodině.
V knížce najdete odpovědi na spoustu otázek: Jaký je rozdíl mezi celozrnným a vícezrnným pečivem? Proč je biokuře dražší? A je opravdu i lepší? Jaké sladkosti jsou pro děti nejvhodnější? Jak rozpoznat a nakoupit nejkvalitnější mléko, maso či zeleninu? Jíst, či nejíst maso? Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory auyrvédy a makrobiotiky. Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat.
V receptové části kniha přináší spoustu vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny. Vyzkoušejte třeba čočkovo-dýňovou polévku, cizrnu s rajčatovou omáčkou, pomazánku z červené čočky, těstovinový salát s uzeným tempehem, pohankovo-špaldové palačinky s cibuládou nebo třeba jahelné bramboráky se lněným semínkem, švestkovo-mandlové kuličky.
Část plná eko- a biokontaktů je samostatnou informační přílohou, obsahující užitečnou reklamu, důležité kontakty, tipy na zajímavé knihy, informační zdroje, odkazy na výzkumy apod.
Kompletní průvodce nakupováním biopotravin – jakási „biobible“ pro příznivce biovaření a pro ty, kdo se zajímají o zdravý životní styl. Představení málo známých surovin, rady pro vaření, informace o léčivých vlastnostech potravin a o rozdílech mezi běžnými potravinami a biopotravinami, spousta vyzkoušených receptů i s fotkami.
Formát 210 x 220 mm, pevná vazba, mnoho barevných fotografií receptů a postupů
440 stran, 699 Kč
Více na www.smartpress.cz.
S trendem bio se seznámila během studia VŠ, při němž absolvovala dva dlouhodobé studijní pobyty ve Francii, kde se mimo jiné zabývala ekologickou výchovu. Po návratu založila Pro-bio ligu, pobočku Svazu ekologických zemědělců zaměřenou na osvětu v oblasti ekologického zemědělství a biopotravin. Se svým mužem založila společnost Albio, po jejím prodeji společně vybudovali Biopekárnu Zemanku.
Dnes je matkou malé Natálky, nezávislou odbornicí na biopotraviny, spolupracuje s médii v tématech spojených se zdravým biovařením a ekologicky šetrným životním stylem.
10 receptů z této knihy najdete také v našem receptáři. Konkrétně jsou to:
Zeleninová polévka z červené čočky, Tvarohový, špaldovo-kukuřičný koláč s ovocem, Salát z kuskusu s kozím sýrem a brusinkami, Rizoto s quionoou a pečenou zeleninou, Polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem , Pohankovo-špaldové palačinky s cibuládou a grilovanou cuketou, Lněný omega 3 shake, Jablečný pudink se špaldovými piškoty, Hustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem , Datlové hvězdičky v čokoládové polevě